page top

Η συναυλία - ύμνος στην υπερβατική δυσκολία

Δημοσιεύτηκε 3/1/2020 11:08

Η συναυλία - ύμνος στην υπερβατική δυσκολία

Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου

Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κύκλος: Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Ερμηνευτές

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 20:30

“Η υπέρβαση της δυσκολίας αποτελεί ένα από τα συστατικά αλλά και τα κριτήρια της αληθινής τέχνης. Η αληθινή Μουσική βρίσκεται μόνο στην υπέρβαση των ανθρωπίνων δυνάμεων, όχι στην επανάπαυση και την προσαρμογή της σε αυτές” (Βασίλης Τσαμπρόπουλος)

Αν μία φορά είναι δύσκολο το έργο ενός σολίστ παρουσιάζοντας ένα από τα πλέον εμβληματικά κοντσέρτα όλων των εποχών, ας αναλογιστεί κανείς πόσο πιο δύσκολο μπορεί να γίνει όταν ο ίδιος ερμηνευτής καλείται να παρουσιάσει, την ίδια βραδιά, μαζί με το Αυτοκρατορικό, την κορωνίδα των Μπετοβενικών κοντσέρτων για πιάνο, το αξεπέραστο κοντσέρτο του Μότσαρτ σε ρε ελάσσονα, ένα από τα ομορφότερα και δυσκολότερα έργα όλων των εποχών. Η ερμηνεία δύο κοντσέρτων τέτοιας υψηλής αξίας και τεχνικής την ίδια βραδιά αποτελεί ήδη μία σημαντική πρόκληση, τόσο για τον σολίστ όσο και για το ακροατήριο. Στην συναυλία ωστόσο της Τετάρτης της 30ης Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ύψος της δυσκολίας έχει τεθεί σε πολύ υψηλότερο πήχη.

Ένας από τους σημαντικότερους βιρτουόζους πιανίστες της γενιάς του, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Βασίλης Τσαμπρόπουλος συμπράττει με μία από τις διασημότερες ορχήστρες της Μ. Βρετανίας και από τις κορυφαίες του κόσμου, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρες του Λονδίνου, η οποία, μετά από πολλά χρόνια, έρχεται στην Ελλάδα για μία σπουδαία σύμπραξη στο υψηλότερο βαθμό δυσκολίας που θα μπορούσε να υπάρξει στην κλασική σκηνή.

Δύο θρυλικά κοντσέρτα την ίδια βραδιά, μία εμβληματική ουβερτούρα, μία σπουδαία ορχήστρα και ένας σολίστ που επωμίζεται ταυτόχρονα την παράλληλη ιδιότητα του μαέστρου. Ελάχιστοι μουσικοί στον κόσμο έχουν τολμήσει παρόμοιας υψηλής τεχνικής, συγκέντρωσης και δυσκολίας εγχειρήματα στον χώρο της κλασικής μουσικής.

Η Royal Philharmonic Concert Orchestra, έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη, ερμηνεύοντας στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα και την Άπω Ανατολή ως τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Ως δημιούργημα του κορμού της θρυλικής Royal Phillharmonic Orchestra που ίδρυσε ο δυναμικός Βρετανός Αρχιμουσικός Τόμας Μπίτσαμ το 1946, έχει συνοδεύσει μουσικούς όπως ο Χοσέ Καρρέρας, η Κίρι τε Κανάουα, ο ΛουτσάνοΠαβαρόττι και η Άννα Νετρέμπκο και είναι γνωστή για το πλούσιο εύρος του ρεπερτορίου της και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα των συνεργασιών και των προγραμμάτων της. Η Royal PhilharmonicConcertOrchestra στην πολύχρονη παρουσία της έχει αποδείξει ότι μπορεί, με την ίδια ευκολία, τόσο να αναδεικνύει το ύφος και τις απαιτήσεις εμβληματικών έργων του κλασικού ρεπερτορίου όσο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες ενός κινηματογραφικού soundtrack, έχοντας μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, διαφορετικών και ποικίλων μουσικών προτιμήσεων.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ανήκει στις σπάνιες περιπτώσεις μουσικών που ξεδιπλώνουν το ευρύ φάσμα του ταλέντου τους από το κλασικό σολιστικό πιανιστικό ρεπερτόριο και τη διεύθυνση ορχήστρας, έως τις πιο σύγχρονες μορφές και αναζητήσεις της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού. Μετρώντας μία πολύχρονη δισκογραφική παρουσία στην κορυφαία Γερμανική ECM αλλά και έχοντας συνεργαστεί με σημαντικές Ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Βοστόνης, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Συμφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας κ.α., έχει χτίσει διεθνώς ένα πολύπλευρο μουσικό προφίλ.

Η συναυλία στις 30 Οκτωβρίου, που εγκαινιάζει τον δημοφιλή κύκλο του Μ.Μ.Α. “Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι ερμηνευτές” θα βρει τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο με την απαιτητική διπλή ιδιότητα του σολίστ και μαέστρου. H Royal Philharmonic Concer tOrchestra, υπό τη μπαγκέτα του, θα παρουσιάσει την εντυπωσιακή Εισαγωγή Κοριολανός του Μπετόβεν, γραμμένη για το ομώνυμο θεατρικό έργο ενός ομηλίκου του, του Χάινριχ Γιόζεφ φον Κόλλιν (και όχι για την πασίγνωστη τραγωδία του Σαίξπηρ!), και δύο από τα ομορφότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα – το δραματικό Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα του Μότσαρτ, που ο Μπετόβεν λάτρευε και περιλάμβανε στο ρεπερτόριό του, και το μεγαλοπρεπές «Αυτοκρατορικό».

Η συναυλία πραγματοποιείται δύο μήνες πριν την έναρξη των εορτασμών για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Μουσουργού.

Συμπαραγωγή: Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών (που τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου) - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Τιμές εισιτηρίων
10 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 € ● 24 € ● 30 € ● 38 € ● 46 € ● 55 €

Eισιτήρια
​210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα Public καταστήματα

ℹ️ Πληροφορίες
210 72 82 333
http://www.megaron.gr

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus