page top

IANOS Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 16-22 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε 3/1/2020 11:08

 IANOS

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΑΓΑΠΗ ΜΕΔΟΥΣΑΣ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΥΜΑ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Μίμη Ανδρουλάκη, «Αγάπη Μέδουσας. Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ο προδότης είσαι εσύ!» αιφνιδιάζει ο καταδότης τον ηρωικό πλωτάρχη. Αυτόν που είχε τάξει σκοπό της ζωής του να ρίξει φως στο σκοτεινό, μέχρι σήμερα, μυστικό της προδοσίας του Κινήματος του Ναυτικού. Δίχως αυτή δεν θα φτάναμε στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, στην τραγωδία της Κύπρου και στα επακόλουθά της στις μέρες μας. Δεκάδες «Βέλος» –εξεγερμένα πολεμικά πλοία– θα εξανάγκαζαν τη χούντα σε παραίτηση. Δύο ζευγάρια, του πιλότου και του πλωτάρχη. Δύο άνδρες με καρδιά. Δύο ξεχωριστές γυναίκες, δύο διασταυρούμενες ενοχές. Η Μαρίνα, η Μούσα των Πατρών, η «ανιψιά» του Σεφέρη και του Κατσίμπαλη. Και η Έλλη, η Σειρήνα του Ναυτικού, που θρηνεί: «Η αγάπη μου είναι αγάπη Μέδουσας!» Και δύο φοιτητές

εμπλεκόμενοι στη δεύτερη, τη μυστική ζωή τους. Παράλληλες ζωές σε μια μοναδική διακλάδωση της μοίρας. Πόκερ αγωνίας ανάμεσα στον δικτάτορα Παπαδόπουλο και στους συνωμότες του Ναυτικού. Ένας μοιραίος βιομήχανος και ο Ισραηλίτης γαμπρός του Δημήτρη Ιωαννίδη, ο κλινικάρχης, αποκαλύπτουν πρώτη φορά την άγνωστη ρίζα, την προσωπική ζωή και το ψυχογράφημα του «αόρατου δικτάτορα», πέρα από τα στερεότυπα της Μεταπολίτευσης. Η πρόσφατη επιστολή της Μαρίνας –ένα ψυχολογικό, υπαρξιακό θρίλερ του καιρού μας– γεμίζει την απόσταση από τις δραματικές στιγμές του ’73-’74 μέχρι σήμερα, ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας και υποχρεώνει τον συγγραφέα να πατήσει τον παλαιό όρκο του: Να αποκαλύψει τα απόκρυφα της μεγάλης προδοσίας το 2023, στα πενηντάχρονα του Κινήματος του Ναυτικού, με την αμεροληψία της απόστασης και της ηλικίας.

Link βιβλίου:

            https://www.ianos.gr/agapi-medousas-0485788.html

Link Εκδήλωσης:

            https://www.ianos.gr/events/mimis-androulakis-agapi-medousas-ekd.html

ΑΦΙΕΡΩΜΑ IANOΥ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ»

ΑΦΟΡΜΗ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΤΣΙΡΚΙΝΙΔΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟS διοργανώνει μία εκδήλωση αφιερωμένη στο «Κόκκινο Ποτάμι», με αφορμή την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Χάρη Τσιρκινίδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυριακίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Θα μιλήσει ο σκηνοθέτης της σειράς Μανούσος Μανουσάκης και ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι:

Τάκης Βαμβακίδης, ηθοποιός

Κωνσταντίνος Καζάκος, ηθοποιός

Στέφανος Κυριακίδης, ηθοποιός

Δώρα Μασκλαβάνου, σεναριογράφος

Κώστας Μπαλαχούτης, στιχουργός

Αργύρης Πανταζάρας, ηθοποιός

Αναστασία Παντούση, ηθοποιός

Χρήστος Παπαδόπουλος, συνθέτης

Ιωάννης Παπαζήσης, ηθοποιός

Τατιανα Παπαμόσχου, ηθοποιός

Τάνια Τρύπη, ηθοποιός

Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης-ηθοποιός

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σήμερα, εδώ πάνω στα νεκρά ερείπια, αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δύναμη ζωής. Ένιωσα σαν να βγαίνει μέσα απ' το χώμα και τις πέτρες μία μυστηριώδης δύναμη και να μπαίνει στις φλέβες μου σαν μια ζεστασιά, να διαχέεται σ' όλο το κορμί μου, να εξαφανίζει τος φοβίες και τους δισταγμούς μου, να με λυτρώνει απ' τα επίγεια.

Link βιβλίου:

            https://www.ianos.gr/to-kokkino-potami-8i-ekdosi-0470507.html

Link Εκδήλωσης:

            https://www.ianos.gr/events/afierwma-sto-kokkino-potami-ekd.html

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ CAFE ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα, με θέμα «Ελληνική οικονομία: Παρασιτικός εκσυγχρονισμός ή ενδογενές παραγωγικό μοντέλο;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Λιαργκόβα

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D) το 1991. Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Β. Μπάκαλα, του Πανεπιστημίου Clark καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στα Πανεπιστήμια Clark, Bologna, Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλίας. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων", που διεξάγεται σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Έχει συγγράψει και εκδόσει πάνω από 10 βιβλία και περισσότερα από 70 άρθρα σε

επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε περισσότερα από 70 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στο χώρο της οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Το διάστημα 2012-2017 διετέλεσε συντονιστής συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Βιβλιογραφία: Σύγχρονα θέματα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας, Σταμούλη Α.Ε. (2010), Ξένες άμεσες επενδύσεις και ανταγνωνιστικότητα, Εκδόσεις Παπαζήση (2007), Συναλλαγματικός κίνδυνος και εμπόριο, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός (1994)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: Ελλάς 2021: Αντζέντα για την ελευθερία και την ευημερία, Φιλελεύθερος Τύπος Α.Ε. (2019), Μεθοδολογία της έρευνας και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, Τζιόλα (2019), Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Ιστορία, θεσμοί, πολιτικές, Τζιόλα (2018),

Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας κατά την κατοχή (1941-1944), Εκδόσεις Παπαζήση (2017), Οικονομική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Unibooks (2017), Το ευρωπαϊκό φαινόμενο, Τζιόλα (2017), Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, Εκδόσεις Παπαζήση (2016), Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, Εκδόσεις Παπαζήση [επιμέλεια, κείμενα] (2013), Οδηγός επιχειρήσεων, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. (2012), Κρίση, δανεισμός και χρεοκοπία, Εκδόσεις Παπαζήση (2011), Οικονομία και πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα, Διόνικος (2011), Αρκαδία, Μίλητος (2010), Ελληνική εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2010), Οικονομική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Σταμούλη Α.Ε. (2010), Οικονομική των επιχειρήσεων, Σταμούλη Α.Ε. (2009), Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Θεμέλιο (2008), Η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, Εκδόσεις Παπαζήση (2007), Η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα, Εκδόσεις Παπαζήση (2007), Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και Ελλάδα, Διόνικος (2006), Οικονομία και πολιτική στην σύγχρονη Ελλάδα, Διόνικος (2004), Η Ελλάδα και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2001), Η ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία, Εκδόσεις Παπαζήση (1997)

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε  σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.

Link Εκδήλωσης:

            https://www.ianos.gr/events/sinantiseis-korifis-panagiotis-liargkovas-ekd.html

 

IANOS | ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ «ΠΕΡΙ ΩΡΑΙΟΥ» ΣΤΟ CAFE ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

O ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΧΡΥΣΑ ΒΕΡΓΗ

ΘΕΜΑ: «Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 18:00 ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο Cafe του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με τη ζωγράφο της φύσης, Χρύσα Βέργη, με θέμα: «Η ζωγραφική της φύσης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για τη συζήτηση:

Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην. / Η φύση δεν ποιεί τίποτα ατελές μήτε μάταιο. Αριστοτέλης 384-322 π.Χ

Έστησε ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκειά της ώρα. Διονύσιος  Σολωμός, 1797-1857.

Νομίζω πως ο Θεός θυμώνει αν προσπεράσεις ένα ζωηρό χρώμα σε ένα λιβάδι και δεν το προσέξεις. Alice Walker, 1944, Αμερικανίδα συγγραφέας, βραβείο Pulitzer 1982, για το βιβλίο της «Πορφυρό χρώμα».

Θα κινείστε πάντα στη ζωγραφική σας ανάμεσα στην αναπαράσταση και στην αφαίρεση. μου έλεγε ο Pierre Carron, δάσκαλος μου στην Ecole des Beaux Arts Paris.

Αυτό που μ` ενδιαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο το φως περιγράφει τη ρευστότητα του νερού.

Οριακά τοπία συναντούν τον ουρανό με τη γη.

Στα κάτοπτρα της υγρής επιφάνειας.

…Ζωγραφίζω σαν τον πιστό που βλέπει το αθώρητο θαύμα στα πιο ταπεινά

…Ζωγραφίζω το θαύμα που ξεχάσαμε στην παιδική μας ηλικία,…

Χρύσα Βέργη.

Θέματα σχετικά με τη ζωγραφική της Χρύσας Βέργη:

-Γιατί έχουν αποδοθεί στην Χρύσα Βέργη τόσοι –ισμοί, τόσες τεχνικές και τόσοι χαρακτηρισμοί, ενίοτε αντίθετοι μεταξύ τους: Εξπρεσιονισμός, ιμπρεσιονισμός, υπαιθρισμός, ρεαλισμός, αφαίρεση, τεχνική dripping, τεχνική ελεύθερης ροής χρώματος, τεχνική Τζάκσον Πόλοκ,.. Μήπως θα αρκούσε ο όρος «τεχνική Χρύσας Βέργη»;

-Ζωγραφική φύση ή φύση ζωγραφική;

-Η ανα- παράσταση της πραγματικότητας ανήκει στη φύση της ζωγραφικής;

-Γιατί η αναπαραστατική- μιμητική θεώρηση της τέχνης αποτέλεσε την κυρίαρχη θεωρία στη Δύση από την αρχαιότητα μέχρι τον Διαφωτισμό και το Ρομαντισμό;

-Γιατί οι Ρομαντικοί καλλιτέχνες υποστήριξαν την άποψη ότι το έργο τέχνης δε μιμείται τη φύση αλλά ο καλλιτέχνης, που με τη δημιουργική του δραστηριότητα, μιμείται τη φύση και τον Θεό πλάθοντας ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό αντικείμενο τέχνης;

-Είναι η αναπαράσταση η ουσία της τέχνης;

-Είναι ακόμα η Ζωγραφική η εικαστική τέχνη της αναπαράστασης;

-Πόσο «άγγιξαν» την Χρύσα Βέργη οι δάσκαλοι της Λευτέρης Κανακάκης, Δημήτρης Μυταράς, Παναγιώτης Τέτσης, Νίκος Κεσανλής, Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, Pierre Carron, A. Turnauyer,..

Κ.Ν.Μ.Καζαμιάκης, Αρχιτέκτων, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Ιστορικός Τέχνης.

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς,

αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ και θα προβάλλονται ζωντανά διαδικτυακά σ` όλον τον κόσμο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

Link Εκδήλωσης:

            https://www.ianos.gr/events/peri-wraiou-kostas-kazamiakis-xrisa-vergi-ekd.html

 

Η ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΣΤΟΝ IANO

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ…

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 18:30 οι συγγραφείς Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού έρχονται στο τμήμα Λογοτεχνίας του ΙΑΝΟΥ για να υπογράψουν το βιβλίο τους «Η Τελευταία Μπλόφα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς

Ελένη Βαρβιτσιώτη

Είναι ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες από το 2014. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 2004 από την ερευνητική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής «Οι φάκελοι», καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ. Το 2016 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για τις ανταποκρίσεις της από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία στο Boston University.

Βικτώρια Δενδρινού

Εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες. Αρθρογραφεί κυρίως για οικονομικά και πολιτικά θέματα, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη. Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ως ανταποκρίτρια το 2014 για τη Wall Street Journal, ενώ πριν εργαζόταν για το Reuters Breakingviews και τον Economist στο Λονδίνο. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το University College London.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ 2015, ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΤΟ PLAN B

Πόσο κοντά έφτασε, τελικά, η Ελλάδα στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ; Πώς ένας νεαρός, χαρισματικός, αντι-μνημονιακός πρωθυπουργός γοητεύτηκε από τη «σιδηρά» καγκελάριο της Γερμανίας; Τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Τι πραγματικά ειπώθηκε στις μυστικές συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη; Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015: από το μοναδικό αυτό υλικό, προκύπτει μια ιστορία ανθρώπων χαρισματικών αλλά και ματαιόδοξων, μια σειρά κακών υπολογισμών και χαμένων στοιχημάτων. Η συγκλονιστική αφήγηση θα οδηγήσει τον αναγνώστη πίσω από κλειστές πόρτες σε κυβερνητικά κτίρια και οικίες αξιωματούχων, θα τον βάλει σε δωμάτια όπου πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες κρυφές προσφορές, μυστικές υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς κατέληξαν σε δύσκολους συμβιβασμούς. Ένα βιβλίο που διαβάζεται ως πραγματικό θρίλερ εξουσίας, στο οποίο όλοι, Έλληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στο κέντρο της «τέλειας καταιγίδας». 

Link βιβλίου:

            https://www.ianos.gr/i-teleitaia-mplofa-0470705.html

Link Εκδήλωσης:

            https://www.ianos.gr/events/varvitsiwti-dendrinou-i-teleitaia-mplofa-ipografi-ekd.html

 

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ ΣΤΟΝ IANO

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/12 SPECIAL GUEST: ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/12 SPECIAL GUEST: ΜΠΕΤΤΥ ΧΑΡΛΑΥΤΗ

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 21:30 ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει στον IANO της Αθήνας τη μουσική παράσταση με τίτλο «Διαδρομή».

Special guests: Ρίτα Αντωνοπούλου την Παρασκευή και Μπέττυ Χαρλαύτη το Σάββατο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO.

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 16€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εμφανίσεις στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, την Παρασκευή 27 & το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, όπου θα μας ταξιδέψει στο σύνολο της μεγάλης διαδρομής του. Special Guests: 27/12 – Σοφία Παπάζογλου, 28/12 – καλεσμένος έκπληξη.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Λέκκα

Στις 2 Απριλίου του 1980 ο Βασίλης Λέκκας τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της

Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και το ταξίδι από νότα σε νότα αρχίζει...
Με αυτό το ταξίδι στη μουσική συνάντησε και συναντήθηκε με όλο τον κόσμο. Tα τραγούδια που ερμηνεύει δεν χρειάστηκαν μετάφραση σε κανένα μέρος του πλανήτη. «...Ήσουν μια χώρα που

την έκανα πατρίδα μου...». Τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, με λυρικό και επαναστατικό τρόπο μέσα από την εκρηκτική του ερμηνεία. «Νεότερο Ζορμπά» τον αποκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Πάντα όρθιος με στόχο τη μετάδοση για τον οικουμενικό ρόλο του λόγου και της ελληνικής μουσικής, όπως τον διδάχτηκε μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές που πλάθουν την νεότερη μυθολογία του τόπου μας. Όλα αυτά καθορίζουν τις επιλογές του και από πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα της πορείας του, ο Βασίλης Λέκκας σηματοδοτεί με την παρουσία του ένα καλλιτεχνικό κάδρο ιδιαίτερου ήθους και ύφους. Για περίπου σαράντα χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο με ένα ρεπερτόριο που συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομά του και αναδεικνύει τη σχέση του με ένα μυημένο κοινό που το τροφοδοτεί με συγκλονιστικές ερμηνείες, βγαλμένες μέσα από την αναζήτησή του για την αποκάλυψη της αστείρευτης ελληνικής μουσικής, με απώτερο στόχο να τη μεταβιβάσει στις επόμενες γενεές.

Στη μεγάλη μουσική οικογένεια συμπράττει με τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπάθα, Γιώργο Τρανταλίδη, Γιώργο Καζαντζή σε στίχους των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών. Ο Βασίλης Λέκκας χαρακτηρίζεται για τη θεατρική του παρουσία που τον τοποθετεί στην ευρύτερη έννοια του καλλιτέχνη, με μοναδικό ψυχικό και σωματικό αποτύπωμα. Οι εκπληκτικές φωνητικές του δυνατότητες του επέτρεψαν, μαζί με τη γνώση του και την τεχνική του κατάρτιση, να αλλάζει τα όρια του ερμηνευτή και αυτό να το αποκαλύπτει τραγουδώντας χαρισματικά το ευρύτερο ελληνικό μουσικό τοπίο που περιλαμβάνει το πολύμορφο σύγχρονο, το λαϊκό, το δημοτικό καθώς και το ρεμπέτικο τραγούδι. Η δισκογραφία του είναι ένα γεγονός που δημιουργήθηκε κάτω από το πρίσμα αναζητήσεων ποικίλων ήχων, ρυθμών και μουσικών ιδιωμάτων, με στόχο την ανάδειξη ενός βαθιά κοινωνικού τραγουδιού, με συνειδησιακή φόρτιση, ενώνοντας γενεές μέσα από την εκφορά του.Ο Βασίλης Λέκκας είναι Πρέσβης του Ιδρύματος International Foundation for Greece.

Link δίσκων του Βασίλη Λέκκα:

            https://www.ianos.gr/catalogsearch/result/Άindex=mage_catalog_product&q=%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CF%82+%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%B1%CF%82

Link Εκδήλωσης 20/12:

            https://www.ianos.gr/events/basilis-lekkas-diadromi-paraskeii-20-12.html

Link Εκδήλωσης 21/12:

            https://www.ianos.gr/events/basilis-lekkas-diadromi-sabato-21-12.html

 

IANOS

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | ΧΟΡΩΔΙΑ NOTE ALLEGRE

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΡΕΛΑΣ ΠΑΧΟΥ

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 12:30 η χορωδία Note Allegre, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Μιρέλας Πάχου, έρχεται στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, για να ακολουθήσουμε το μουσικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι της, να ανταλλάξουμε μελωδικές ευχές και να καλωσορίσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από τη μουσική, την έκφραση συναισθημάτων και το παιχνίδι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO

Είσοδος ελεύθερη. Ελάχιστη κατανάλωση 3€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 12:00

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η χορωδία «Note Allegre» κάνει τα Χριστούγεννα ακόμη πιο μαγικά!

Μετρώντας αντίστροφα για τις γιορτές, η χορωδία «Note Allegre» έρχεται στον ΙΑΝΟ, για να ακολουθήσουμε το μουσικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι της, να ανταλλάξουμε μελωδικές ευχές και να καλωσορίσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων με τα πιο όμορφα τραγούδια. Μέσα από τη μουσική, την έκφραση συναισθημάτων και το παιχνίδι, η χορωδία εμπνέεται δημιουργικά από τα μέλη της, τους εμπιστεύεται τα πιο όμορφα τραγούδια και τους βοηθά να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο της χορωδίας και ενδεχομένως μια ιδιαίτερη κλίση στη μουσική. Με σύνθημα «τραγουδάμε παρέα και μαθαίνουμε διασκεδάζοντας» και με την πεποίθηση ότι κάθε φορά που

τα παιδιά τραγουδούν ο κόσμος γίνεται πιο χαρούμενος, η χορωδία πλαισιώνεται από μικρά και μεγάλα παιδιά που αγαπούν το τραγούδι και επιθυμούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά αλλά και να

αποκτήσουν ξεχωριστές εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή σε συναυλίες και τη γνωριμία με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Υπεύθυνη της χορωδίας είναι η Μιρέλα Πάχου, τραγουδοποιός, μουσικός-πτυχιούχος του Δημοτικού Ωδείου Ρόδου και υποψήφια διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Μιρέλα έχει πολλές διακρίσεις ως σολίστ στο πιάνο και το ακορντεόν και έχει συνεργαστεί με τους: Θάνο Μικρούτσικο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Σαββόπουλο, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιώργο Νταλαρα, Γιάννη Κότσιρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο, Νότη Μαυρουδή, Βασίλη Καζούλλη, Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια-Διεύθυνση χορωδίας: Μιρέλα Πάχου

Link Εκδήλωσης:

            https://www.ianos.gr/events/note-allegre-mirela-pachou-xmas-2019-ekd.html

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus