page top

Συνέντευξη QUILOMBO

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 1/9/2016 11:36

Quilombo σημαίνει : κοινότητες που δημιουργήθηκαν στην Βραζίλία την εποχή της αποικιοκρατίας από δραπέτες σκλάβους και κοινωνικά καταπιεσμένους πολίτες που κατέφευγαν στην ζούγκλα και δημιουργούσαν ομάδες αναζητώντας μια ελεύθερη ζωή

Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω εξήγηση-ερμηνεία για το Quilombo ελπίζουμε να ανακαλύψουμε τι πραγματικά έχουν να μας δείξουν και να διδαχθούμε από έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων στον φυσικό χώρο.

Καταρχάς θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο JazzBluesRock.gr

Μιλήστε μας λίγο για εσάς πόσοι είσαστε πότε δημιουργηθήκατε ποια η ιδέα τις δημιουργίας σας και τι μουσικά όργανα σας συνοδεύουν;

To Quilombo είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και τα μέλη που απαριθμεί είναι εκατοντάδες. Ιδρυθήκαμε το 2004 ως σωματείο με στόχο να αναδείξουμε την αφροβραζιλιάνικη κουλτούρα στην Ελλάδα, μια κουλτούρα που στα μάτια μας φάνταζε και ακόμα φαντάζει εξαιρετική, λόγω του πνεύματος της συνεργασίας που τη διακατέχει. Αυτή η συνεργασία εμποτίζει και τη μουσική της, μουσική που εξακολουθούμε να παίζουμε, κορμός της οποίας είναι τα κρουστά. Τα πέντε τελευταία χρόνια το Quilombo αναγεννήθηκε, μετακόμισε σε ένα μεγαλύτερο χώρο, τον οποίο ανέδειξε ως μια ανοιχτή πλατφόρμα συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών και μορφών τέχνης. Στο χώρο μας λοιπόν, εκτός από τα εργαστήρια θεάτρου, χορού, γιόγκα, capoeira κλπ, εξακολουθούν να  λειτουργούν δυο διαφορετικά γκρουπ βραζιλιάνικης μουσικής ( Samba & Samba reggae) που απαρτίζονται αποκλειστικά από κρουστά.  Οι συνεργασίες μας όμως  με διαφορετικά όργανα όπως κιθάρα, μπάσο, φλάουτο, πνευστά, τραγούδι είναι πολυάριθμες μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας μας 

Λειτουργείτε σαν ανοιχτή ομάδα που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας και να μάθει τα «μυστικά» του Quilombo;

Η ομάδα και ο χώρος μας παραμένουν ανοιχτά σε οποιονδήποτε θέλει να γνωρίσει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, είτε απλώς να απολαύσει το ποτό του στο μπαρ, παρακολουθώντας μια συναυλία ή μια παράσταση. Επίσης ο διοικητικός πυρήνας είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε θέλει να γνωρίσει το μοντέλο λειτουργίας της ομάδας.

Η φύση σας εμπνέει, αλήθεια σε ποιο βαθμό είναι η σύνδεσή σας με αυτήν και πως επιτυγχάνεται;

Η σύνδεσή μας με τη φύση εστιάζεται κυρίως στην αγάπη μας για τις παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών και στην έρευνά μας για το πως αυτές σχετίζονται μέσω της τέχνης με τη φύση και πως εντάσσονται στο σύγχρονο πολιτισμό. Αν κοιτάξουμε την κινησιολογία των Αφρικάνικων χορών για παράδειγμα, ή την μουσική των κρουστών  της Βραζιλίας και της Κούβας μπορούμε να καταλάβουμε τη σχέση αυτή. Σε πρακτικό επίπεδο όμως, δεν χάνουμε ευκαιρία να οργανώνουμε σεμινάρια θεάτρου και χορού στη φύση, camp κάθε καλοκαίρι και πρόβες σε ανοιχτούς χώρους όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Από την πλευρά των ακροατών-θεατών ποια είναι η ανταπόκριση του στις εμφανίσεις σας;

Η ανταπόκριση είναι πάντα θετική, αν εξαιρέσουμε τα πρώτα χρόνια κάποιων εμφανίσεων της μπάντας μας (ομολογουμένως ελάχιστων). Θυμάμαι ακόμα την αμηχανία κάποιων θεατών που ερχόντουσαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον ήχο τριάντα ενορχηστρωμένων κρουστών. Ήταν η επιφύλαξη για το καινούργιο που τους ακινητοποιούσε ενώ γύρω τους υπήρχε μια εκκωφαντική κινητικότητα. Γρήγορα όμως αυτό άλλαξε αφού τέτοιες μπάντες ξεφύτρωναν όλο και περισσότερες. Αυτό όμως που πραγματικά είναι συγκινητικό είναι η ανταπόκριση που έχουμε από τους ανθρώπους που έρχονται στο χώρο μας οι οποίοι μας εξομολογούνται τη διάθεση και την ανάγκη τους για ομαδική δουλειά αλλά και για απλή, ζεστή επικοινωνία.

Έχετε συμμετάσχει σε άλλα events;

Έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές σε μουσικά και θεατρικά φεστιβάλ, σε  events, αλλά και σε δραστηριότητες ακτιβιστικών ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρω το Φεστιβάλ Αθήνας, την Παγκόσμια μέρα μουσικής, το Αντιφασιστικό φεστιβάλ Παραστατικών τεχνών, την Εκδήλωση των γιατρών χωρίς σύνορα. 

Το καλοκαίρι ανεβάσατε το «Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Η συνέντευξη» μιλήστε μας για αυτή την παράσταση…

Η παράσταση «Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Η συνέντευξη» δημιουργήθηκε από το εργαστήριο σωματικού θεάτρου που λειτουργεί στο Quilombo. Η διατήρηση μιας κλειστής ομάδας που δούλεψε μαζί τρία χρόνια στην αρχή σε επίπεδο πρακτικής, άρχισε αργότερα να αναπτύσσει  ένα σχέδιο έρευνας με τίτλο “Shake the datas”, μέρος του οποίου είναι και η συγκεκριμένη παράσταση. Έχει θέμα την αλλοτρίωση  και κεντρικό ερώτημα το πως μπορεί κανείς να ταρακουνήσει τα προσωπικά και κοινωνικά δεδομένα σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης, αναθεώρησης και αναδόμησής τους.  Η ομάδα, στα πλαίσια του ίδιου σχεδίου έχει συνεργαστεί στο παρελθόν  με την “Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία” και το  “Αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών”. Η παράσταση αυτή θα παρουσιαστεί και αυτή τη  χρονιά στην Αθήνα και την επαρχεία.

Στις 19 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστείτε στο «3ο Φεστιβάλ Βοτανικού» και μάλιστα αναφέρετε ότι θα βρίσκεστε στους δρόμους του Βοτανικού. Πως θα είναι αυτή η εκδήλωση;

Συμμετέχουμε και φέτος σε αυτό το φεστιβάλ με μεγάλη χαρά γιατί οργανώνεται από τη “γειτονιά μας”. Μια γειτονιά αναπτυσσόμενη που στόχος μας είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς να αλλοιώσει την ταυτότητά της. Η μπάντα μας ς θα περπατήσει στους δρόμους του Βοτανικού παίζοντας και καλώντας όλους όσοι μας ακολουθήσουν να συμμετέχουν χορεύοντας. Οι δρόμος είναι το σπίτι μιας τέτοιας μπάντας και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι σε τέτοιου είδους εμφανίσεις το κέφι ρέει άφθονο.

Άλλες επιρροές από όμορες χώρες με ρυθμούς όπως κούμπια, μερέγκε, σάλσα, σόκα και μαρκάδο έχετε;

Η αλήθεια είναι ότι οι επιρροές μας είναι περισσότερο βραζιλιάνικες και από πολλά,  μέρη της Βραζιλίας. Έχουμε όμως ανοίξει και προς την Αφρική, την Κούβα, και γενικά τη Λατινική Αμερική. Έχουμε φιλοξενήσει συναυλίες από πολλά διαφορετικά γκρουπ με μουσικές latin, jazz, world music κ.α. Στο επίπεδο εργαστηρίων όμως επιμένουμε να εργαζόμαστε με ρυθμούς τέτοιους που αναδεικνύουν την ομαδική μουσική όπως είναι η κουβανέζικη comparsa και η new Orleans brass band. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και συνεργασίες.

Δισκογραφικά έχετε κάποια δουλειά; Αν όχι υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι δισκογραφικά δεν έχουμε κάνει κάτι ως Quilombo παρά μόνο κάποιες ηχογραφήσεις σε επίπεδο Demo για να μπορούμε να παρουσιάζουμε την δουλεία μας αλλά και για εσωτερική χρήση ως εργαλείο βελτίωσης. Παρ όλα αυτά μια δισκογραφική δουλειά θα ήταν απαραίτητη και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Πρωταρχικός λόγος δεν είναι ο εμπορικός αλλά η διαδικασία από μόνη της. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία με πολλές ώρες πρόβας  και έχει μεγάλη σημασία η παρουσίαση της δουλειάς μας στο κοινό.

Και τέλος ένα μήνυμα που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του JAZZBLUESROCK.GR

Keep on rockin in the free world!

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus