page top

Shakespeare Electrified στον ΝΑΚΑ (Μουσική Παράσταση)

Δημοσιεύτηκε 23/2/2022 10:04

Shakespeare Electrified

Μάιρα Μηλολιδάκη | τραγούδι
Εβελίνα Αραπίδη | απαγγελία
Έφη Μηνακούλη | αναγεννησιακό λαούτο
Γιώργος Στεφανακίδης | live electronics, κιθάρες
Τίτος Γουβέλης | πιάνο

Μια πρωτότυπη μουσική περφόρμανς πάνω στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, βασισμένη σε τραγούδια της Αγγλίας του 17ου αιώνα και σε επιλογές από τα τραγούδια των R. Quilter (1877-1953), E.W. Korngold (1897-1957) και Γ. Στεφανακίδη (1979 -) που εμπνέονται από τη λυρική ποίηση της ελισαβετιανής περιόδου.

•Μια παραγωγή της ομάδας μουσικού θεάτρου ΕΥΤΟΠΙΑ

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Η σπουδαία ποίηση ως λόγος μεταφορικός, πυκνός σε νοήματα και συμβολισμούς, έχει τη δύναμη να ξεπερνά τα πλαίσια της εποχής της και να ανανεώνει την αναφορική της σχέση με το χρόνο: η λυρική ελισαβετιανή ποίηση, ισορροπώντας με λεκτική κομψότητα ανάμεσα στο φως του πλατωνικού ιδεαλισμού και το σκοτάδι της μεταφυσικής μελαγχολίας, εμπνέει τους συνθέτες του προγράμματός μας με τη μουσικότητα του ρυθμικού της στίχου, την αρμονική συνύπαρξη των αντιθέσεων και τη θελκτική μελωδικότητα των παλαιότερων λεκτικών μορφών και συντακτικών δομών.

Η περφόρμανς «Shakespeare Electrified» εξερευνά μουσικά τον σαιξπηρικό λόγο, δημιουργώντας τέσσερις κόσμους πάνω σε θέματα που απασχόλησαν ιδιαιτέρως τον κορυφαίο ʼγγλο δραματουργό: τη μαγεία, τον έρωτα, την τρέλα και τον θάνατο. Κάθε κόσμος περιέχει πρωτότυπες μελοποιήσεις σονέτων του Γ. Στεφανακίδη και σταχυολογεί τραγούδια συνθετών του 20ου αιώνα, όπως ο Ε.W. Korngold και ο R. Quilter, καθώς επίσης και τραγούδια της Αγγλίας του 17ου αιώνα· αποσπάσματα από γνωστά θεατρικά του έργα αποδίδονται με μουσικούς τρόπους που αξιοποιούν δυναμικά τόσο τα ακουστικά όργανα (πιάνο, λαούτο) όσο και τους ηλεκτρονικούς ήχους σε ένα κοινό… ηλεκτρισμένο σύμπαν.

ΕΥΤΟΠΙΑ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και καλλιτεχνική ομάδα ΕΥΤΟΠΙΑ ιδρύθηκε το 2006 από τις ηθοποιούς Εβελίνα Αραπίδη και Ίριδα Χατζηαντωνίου, εγκαινιάζοντας τη δραστηριότητά της στο θέατρο Πολιτεία με τη «Γιορτή της ʼνοιξης», μια παράσταση σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιάννη Κοντραφούρη.

Έκτοτε η ομάδα ερευνά την ιδιαίτερη αισθητική που προκύπτει από τη διαπίδυση του ποιητικού λόγου και της μουσικής πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τα ποιητικά αριστουργήματα του παρελθόντος καθώς και μια ευρύτατη γκάμα μουσικών αναφορών αποτελούν την πρώτη ύλη έμπνευσης και έρευνας πάνω στον διάλογο των παραστατικών τεχνών. Μέσα από αυτό το υλικό αναδύονται πρωτότυπα θεατρικά και μουσικά έργα με κλασικές αναφορές και σύγχρονη ταυτότητα.

Αποτελείται από τους ηθοποιούς Εβελίνα Αραπίδη, Ίριδα Χατζηαντωνίου και Βαγγέλη Ρόκκο, τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον συνθέτη και συγγραφέα Γιώργο Στεφανακίδη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 20:30

AIΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.: 210 3634000

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10 € - 5 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ)
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices

* Διαβάστε παρακάτω τις προϋποθέσεις για την παρακολούθηση εκδηλώσεων στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, σύμφωνα με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid 19:

• Oι θεατές άνω των 18 ετών θα πρέπει να επιδείξουν
- έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

• Οι θεατές κάτω των 18 ετών θα πρέπει να επιδείξουν
- έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό εργαστηριακό Rapid test ανίχνευσης αντιγόνου των τελευταίων 48 ωρών ή αρνητικό εργαστηριακό τεστ μοριακού ελέγχου PCR των τελευταίων 72 ωρών ή, εναλλακτικά, έγκυρη βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (Self test) των τελευταίων 24 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus