page top

Μουσικές Εκδηλώσεις στο Νάκα τον Φεβρουάριο

Δημοσιεύτηκε 9/4/2021 16:19

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000

www.nakas.edu.gr

ΤΡΙΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 16:30

EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

To Berklee στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας
Ακροάσεις για υποτροφίες - Σεμινάρια - Συναυλία

Το Berklee, κρατά τα σκήπτρα της εκπαίδευσης στη σύγχρονη μουσική και τα θεάματα, προσφέροντας προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη Βοστόνη και τη Βαλένθια αλλά και το βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως Berklee Online. Η αφοσίωση του Berklee στην καλλιτεχνική εκπαίδευση αντικατοπτρίζεται στο έργο των σπουδαστών και των αποφοίτων του - εκατοντάδες από τους οποίους έχουν τιμηθεί με τα βραβεία Grammy, Tony, Oscar και Emmy.

Στις τάξεις των αποφοίτων του Berklee College of Music συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως: John Scofield, Al DiMeola, Steve Vai, Quincy Jones, Melissa Etheridge, Gary Burton, Branford Marsalis και πολλά ακόμη αστέρια της διεθνούς σκηνής.

Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας είναι Global Academic Partner του Berklee.
Οι ακροάσεις διοργανώνονται στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας για 26η συνεχή χρονιά την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και θα πλαισιωθούν, όπως πάντα, από clinics-workshops των καθηγητών.

Πρόγραμμα σεμιναρίων & συναυλίας της Tρίτης 4 Φεβρουαρίου  

16:30 The Berklee Experience
Marek Dykta, Assistant Director of Admissions - Jason Camelio, Assistant Vice President for Global Initiatives
Ενημερωτική συνάντηση για τις υποτροφίες του Berklee, τα προγράμματα σπουδών και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, τις ακροάσεις και συνεντεύξεις, αλλά και το τι σημαίνει "Berklee Global Academic Partners". Ο Marek Dykta θα απαντήσει επίσης στις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων.

17:30 The Music of Stevie Wonder

Rick McLaughlin, Associate Professor of Harmony

Η μουσική του Stevie Wonder είναι μάθημα που διδάσκεται από τον Rick McLaughlin στο Berklee. Βασισμένο στην αρμονία, το μάθημα εξετάζει την εξέλιξη της μουσικής του Wonder σε όλα τα επίπεδα. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν την αρμονική γλώσσα του Wonder, τις μελωδικές αρχές, τις λυρικές προσεγγίσεις και τους τρόπους με τους οποίους όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την αφηγηματική δομή των συνθέσεών του. Επίσης εξετάζονται οι τεχνικές ηχογράφησης και παραγωγής, η χρήση της τεχνολογίας, θέματα music business και παρατίθενται ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία.

19:00 Performance Masterclass

Sheryl Bailey, Assistant Chair of Guitar

Γκρουπ του Ωδείου Φίλιππος Νάκας παίζουν για τους καθηγητές του Berklee και διδάσκονται από την Sheryl Bailey. Στόχος η γενικότερη ενδυνάμωση των γκρουπ και η ενίσχυση σε ατομικό επίπεδο των ερμηνειών με πολύτιμες συμβουλές για τους μουσικούς επί σκηνής, αλλά και για το κοινό που παρακολουθεί.

20:30 Συναυλία με τους καθηγητές του Berklee σε σύμπραξη με τους καθηγητές του Ωδείου: 

Τέρη Βακιρτζόγλου, Σοφία Λαζοπούλου, Αγγελική Τουμπανάκη (τραγούδι)

Παντελή Μπενετάτο (πιάνο)

Παναγιώτη Κωστόπουλο (ντραμς)

Κώστα Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο)

Όλες οι εκδηλώσεις την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου είναι ανοιχτές για το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 11:00

Forum: Εξελίσσοντας τη μουσική δωματίου

Στο μυαλό του τρομπονίστα

(Αυτά που μας παιδεύουν, αυτά που μας εκπαιδεύουν!)

Εισηγητές: Κωνσταντίνος Αυγερινός, Βαγγέλης Καραμπάς, Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου, Γιώργος Κρίμπερης, Κώστας Αλεξανδρής

Στο πλαίσιο του τακτικού μαθήματος μουσικής δωματίου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, η τάξη του Κωνσταντίνου Αυγερινού προσκαλεί σημαντικούς σολίστ - καθηγητές σε ένα forum ανοιχτό για όλους.

Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης και της ερμηνείας θαυμαστά πράγματα συμβαίνουν στο "μυαλό" των μουσικών. Πολλές φορές παιδευόμαστε περισσότερο από ό,τι υπολογίζουμε για να βγάλουμε π.χ. ένα εύκολο πέρασμα και λιγότερο για ένα δύσκολο σόλο.

Υπάρχει κάποιος τρόπος ή τεχνική που θα μας βοηθήσει να εκπαιδεύσουμε το "μυαλό" μας για να έχουμε καλύτερη απόδοση - ερμηνεία;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε,  με πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα που "παιδεύουν" και "εκπαιδεύουν" το μυαλό του μουσικού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 20:30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10€ - ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5€

Piano Quartet

Θάλεια Αθανίτη πιάνο

Χριστόφορος Καραθανάσης βιολί

Κρυσταλία Γαϊτάνου βιόλα

Γεωργία Κύπρου βιολοντσέλο

Στη συναυλία θα ακουστούν δύο έργα-σταθμοί στη μουσική δωματίου. Το κουαρτέτο με πιάνο σε σολ ελάσσονα του W.A. Mozart και το κουαρτέτο του E. Chausson σε Λα μείζονα.

Το κουαρτέτο του Mozart Θεωρείται από τα έργα που σηματοδοτούν μια αλλαγή στην μουσική γλώσσα του συνθέτη καθώς και το ξεκίνημα της πιο ώριμης δημιουργικά περιόδου του. Το πρώτο μέρος χαρακτηρίζεται από μια δραματικότητα η οποία κρατά τον ακροατή σε εγρήγορση καθ΄ όλη την διάρκειά του. Μετά από ένα λυρικό δεύτερο μέρος όπου ο συνθέτης πειραματίζεται με την αρμονία, το rondo, όπως σημειώνει ο μουσικολόγος Eric Blom "θέτει τον ακροατή προ του διλήμματος να διαλέξει ποια από όλες τις μελωδίες είναι η πιο όμορφη". Το κουαρτέτο του Chausson θα μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον έντονων συναισθηματικών αντιθέσεων και ρομαντισμού, χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας του συνθέτη, όπως άλλωστε και των συνθετών εκείνης της εποχής όπως ο C. Franck ή J. Massenet από τους οποίους επηρεάστηκε έντονα.

Πρόγραμμα

W.A. Mozart: Piano quartet in G minor K. 478 / E. Chausson: Piano Quartet in A major op. 30

Τετάρτη 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Paris Gagastathis Quartet plays Coltrane & originals

Πάρης Γκαγκαστάθης πιάνο

Σπύρος Ροντογιάννης άλτο & σοπράνο σαξόφωνο

Μάνος Λούτας κοντραμπάσο

Νίκος Σκομόπουλος ντραμς

Με θαυμάσιες, δυνατές μουσικές της jazz που ισορροπούν ανάμεσα στο παλιό και το νέο, το "κλασικό" και το μοντέρνο, ο Πάρης Γκαγκαστάθης, με συνοδοιπόρους τον Σπύρο Ροντογιάννη, τον Μάνο Λούτα και τον Νίκο Σκομόπουλο, παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας τη μουσική τού υπό έκδοση album του.

Πολύ ιδιαίτερο θα είναι το δεύτερο μέρος της συναυλίας, επικεντρωμένο στον κορυφαίο σαξοφωνίστα John Coltrane, που με την "προωθημένη" μουσική του έσπρωξε την τζαζ ακόμα πιο πέρα απ’ τα όριά της.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 19:00

EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Global roots ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τον λαουτίστα Βασίλη Κώστα

Συμπράττουν οι:

Γιώργος Κωτσίνης ΚΛΑΡΙΝΟ

Γιώτης Σαμαράς ΗΛ. ΚΙΘΑΡΑ

Κώστας Κωνσταντίνου ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ

O Γιαννιώτης λαουτίστας Βασίλης Κώστας, απόφοιτος του Ωδείου Φίλιππος Νάκας της Θεσσαλονίκης και του Berklee, έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του δίσκου "The soul of Epirus" σε συνεργασία με τον Πετρολούκα Χαλκιά, επισκέπτεται ξανά το Ωδείο για να μεταδώσει τις γνώσεις και εμπειρίες του από το μεγάλο "ταξίδι" του στη μουσική, αλλά και για να συναντήσει στη σκηνή καθηγητές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας σε μια βραδιά - έκπληξη.

Ο Βασίλης Κώστας είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλς των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen. Είναι δημιουργός της πρωτοβουλίας "Kalesma" για τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών της "Κιβωτού του κόσμου".

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην ελληνική παραδοσιακή, αλλά και στη τζαζ μουσική μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται στη Βοστώνη διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πολλά μέρη της Αμερικής, αλλά και διεθνώς.

Σάββατο 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 19:00

Σειρά συναυλιών Οι Νέοι για τους Νέους

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ρεσιτάλ τρομπονιού

Ιωάννης Κόκκορης

Αλέξανδρος Μακρής πιάνο

Διανύοντας τον 32o κύκλο της, η σειρά συναυλιών "Οι Νέοι για τους Νέους" αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.

Ο Ιωάννης Κόκκορης  ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία μαθήματα πιάνου, ευφωνίου και  τρομπονιού στη Φιλαρμονική Χαλανδρίου. Συνέχισε τις σπουδές του στο τρομπόνι με τον Γιάννη Αρβανιτάκη και πήρε δίπλωμα από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας με άριστα παμψηφεί και β' βραβείο με καθηγητή τον Σπύρο Φαρούγγια. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Λυκείου Παλλήνης και κάτοχος των πτυχίων ειδικού αρμονίας και ενοργάνωσης πνευστών οργάνων. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: Α. Λιαρμακόπουλο,  Α. Κρητικό, Γ. Κρίμπερη, Σ. Βέργη, Α. Θεοδώρου, Κ. Αυγερινό, Κ. Αλεξανδρή,  Β. Καραμπά, Α. Ανδρέου, A. Trudel, J. Bylund, J. Williams, J. Reith, N. Erez, B. Bollinger, M. Davis, G. Mallogi, M. Varela Gallardo, K. Koev κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα της Ε.Λ.Σ., τη Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ.,  τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Είναι μέλος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας  Νέων (ΕΛ.Σ.Ο.Ν), της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (Α.Σ.Ο.Ν.) και τελειόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Έργα B. Marcello, J. Jongen, A. Pryor, E. Sachse, A. Lebedev

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus