page top

Ο Μιχάλης Παούρης μας μιλά για το Djangos Rainy Heart

Δημοσιεύτηκε 15/1/2015 14:06

Με αφορμή τη μεγάλη εμπορική επιτυχία της Gypsy Jazz σύνθεσης Django’s Rainy Heart, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με τον δημιουργό Μιχάλη Παούρη! Όπου και αναλύσαμε θέματα που αφορούν τόσο την τεχνική του όσο και την μεγάλη ανταπόκριση του “The Guitar Project: Virtuoso” !


‘’’Είμαι πολύ χαρούμενος που το ανακαλύπτουν περισσότεροι άνθρωποι και ανακαλύπτουν τα μυστικά που έχει μέσα αυτή η τόσο απαιτητική σύνθεση’’’

‘’’Εντύπωση μου κάνει το ότι με προσεγγίζουν παίχτες διάφορων ειδών (Metal, Fusion, Rock) και με ρωτούν πώς να προσεγγίσουν το κομμάτι και πώς να χρησιμοποιήσουν την πένα τους.’’’

Μιχάλη , καλή χρονιά και καλώς ήρθες στο Jazzbluesrock!

Καταρχάς συγχαρητήρια  για το Django’s Rainyheart και τη μεγάλη απήχηση που είχε αυτή η δαιδαλώδης σύνθεση! Πως αισθάνεσαι για το αποτέλεσμα;

Αρχικά, να ευχηθώ σε εσάς και στους αναγνώστες σας, καλή χρονιά με υγεία και αγάπη. Δύο πολύτιμα αγαθά που μπορούν να συμβάλλουν στο καλύτερο παρόν και μέλλον μας! Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για την φιλοξενία!
Απαντώντας στην ερώτησή σας, θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που έχουν κάνει όλα αυτά τα downloads στο κομμάτι μου, Django’s Rainy Heart. Όπως καταλαβαίνετε ο τίτλος φανερώνει το όνομα του Django Reinhardt και είναι ένα λογοπαίγνιο όπου έκανα έτσι ώστε να δηλώσω ότι αυτό το κομμάτι είναι από καρδιάς, αφιερωμένο στον Django.

Μάλιστα θεωρείται το πιο δύσκολο κομμάτι που γράφτηκε ποτέ στην Gypsy Jazz και ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια ανεξαρτήτως είδους. Φυσικά, χαίρομαι που βλέπω μουσικούς από όλο τον κόσμο να αποκτούν τις παρτιτούρες, τα βιβλία και τα CDs μου και χαίρομαι ιδιαιτέρα για το ότι διάφορων ειδών κιθαρίστες κατεβάζουν καθημερινά την παρτιτούρα του συγκεκριμένου κομματιού κανοντάς με πολύ υπερήφανο που τόσο γρήγορα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στους μουσικούς κύκλους. Είμαι πολύ χαρούμενος που το ανακαλύπτουν περισσότεροι άνθρωποι και ανακαλύπτουν τα μυστικά που έχει μέσα αυτή η τόσο απαιτητική σύνθεση. Μπορούν όσοι επιθυμούν να μπουν στο www.mpaouris.com/store και να δουν το υλικό που υπάρχει και κάνει το γύρο του κόσμου.

Τι δηλώνει όλο αυτό για εσένα και τι σηματοδοτεί;

Η επιτυχία του κομματιού αυτού είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα. Φυσικά και ήξερα ότι το συγκεκριμένο κομμάτι θα «μιλήσει» σχετικά γρήγορα στους Fans της κιθάρας αλλά δεν περίμενα να γίνει αυτό. Εντύπωση μου κάνει το ότι με προσεγγίζουν παίχτες διάφορων ειδών (Metal, Fusion, Rock) και με ρωτούν πώς να προσεγγίσουν το κομμάτι και πώς να χρησιμοποιήσουν την πένα τους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βάζουν το κομμάτι μου στη βασική τους μελέτη! Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός παγκόσμιου πλαισίου όπου μέσα σε αυτό, οι μουσικοί θα μοιράζονται τη γνώση ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από άλλα είδη μουσικής… Κάτι το οποίο είχα πάντα σαν βασική αρχή εξέλιξης.

‘’’Όταν λοιπόν, σώμα (Τεχνική) και πνεύμα (Αρμονία), ενωθούν τότε έχουμε το κάτι παραπάνω.’’’

Πες μας για τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνικής σου  που την καθιστούν τόσο ιδιαίτερη! Αλλά και αναγνωρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βασικά γενικά χαρακτηριστικά της τεχνικής μου είναι δύο. ‘’Το πρώτο είναι η πεποίθηση του ότι ποτέ δεν θα υπάρξει κάτι που να μην μπορώ να παίξω και δεύτερο είναι η εφαρμογή αυτής της θεωρίας μέσα στο επόμενο λεπτό’’. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως ακαθόριστο αλλά πιστέψτε με ότι μόνο έτσι θα φτάσεις να παίζεις ότι «γράφει»  η φαντασία σου κατευθείαν και χωρίς σκέψεις. Αυτή είναι η Φιλοσοφία μου. Πρακτικά όμως μπορώ να σας πω ότι η έρευνα που έχω κάνει για τον χειρισμό της πένας είναι το σημαντικότερο πράγμα για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί γρήγορα το δικό μου παίξιμο. Η ελευθερία που κερδίζει ο έγχορδος παίχτης από την πολυπλοκότητα του χειρισμού της πένας, είναι ίδια ακριβώς με την ελευθερία που νιώθει κάποιος όταν χειρίζεται την αρμονία σαν την μητρική του γλώσσα και μπορεί και αυτοσχεδιάζει. Όταν λοιπόν, σώμα (Τεχνική) και πνεύμα (Αρμονία), ενωθούν τότε έχουμε το κάτι παραπάνω. Αυτό λοιπόν που γεννάται και καταγράφεται από αυτή την ένωση, αρχίζει να ανήκει κάπου άλλου και να είναι πέραν του συνηθισμένου.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του δίσκου στην Ελλάδα;

Το άλμπουμ “The Guitar Project: Virtuoso” που υπάρχει μέσα και το κομμάτι για το οποίο μιλάμε, αναφέρεται σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά. Κυκλοφόρησε παγκοσμίως σένα ευρύ αριθμό χωρών.

Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα κοινού που έχει τον δίσκο μου. Για τα ελληνικά δεδομένα της Jazz σκηνής στην Ελλάδα οι πωλήσεις του εδώ είναι άριστες. Στατιστικά όμως, η Ελλάδα έρχεται 9η στην σειρά κατάταξης χωρών πωλήσεων. Πρωταγωνιστούν χώρες της Ευρώπης και η Αμερική.

‘’’Θεωρώ ότι αν κάποιος «εισχωρεί» και εκτιμά τα της κουλτούρας του τότε μπορεί παράλληλα να μπαίνει όλο και πιο βαθιά μέσα στο διαφορετικό που θέλει να κάνει.’’’

‘’’Προσωπικά θα με θεωρούσα φτωχότερο αν δεν ήξερα τον Τσιτσάνη και τον Χιώτη και το τι έχουν προσφέρει στη χώρα μου και στον πολιτισμό της.’’’

Επίσης ποια η γνώμη σου για την Gypsy Jazz σκηνή της Ελλάδος  αλλά και για το γενικότερο κιθαριστικό επίπεδο.

Αρχικά νιώθω την ανάγκη να πω ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογα σχήματα που είναι πολύ κοντά στο να πλησιάσουν τη Gypsy Jazz, εδώ στην Ελλάδα. Όπως επίσης υπάρχουν και αρκετοί πειραματισμοί και Festivals με καλή ανταπόκριση του κόσμου για τα ελληνικά δεδομένα.

Η Gypsy Jazz στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σχετικά καλό επίπεδο. Όχι υψηλό, αλλά ούτε χαμηλό. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Αν και νομίζω πως αυτό που πρέπει να αφορά τον κάθε Έλληνα μουσικό είναι η εξέλιξη της δικής μας ελληνικής μουσικής. Εδώ να σας θυμίσω ότι το είδος που κατά βάση υπηρετώ είναι η Jazz Fusion και η εισαγωγή του μπουζουκιού σε αυτό.

Είχα την τύχη όμως να παίξω το 2012 εδώ στην Αθήνα με το μεγαλύτερο Gypsy Jazz trio του κόσμου, το Rosenberg trio. Αυτό το έκανα παίζοντας μπουζούκι… ιστορική στιγμή για όλους μας και ειδικά για το μπουζούκι μας. Το ίδιο είχε συμβεί αρκετές φορές και με τον Al Di Meola όπως άλλωστε γνωρίζετε. Το κιθαριστικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι πολύ καλό! Το μόνο το οποίο θα ήθελε στο μέλλον ίσως μια πιο διεξοδική συζήτηση είναι η ύλη η οποία δίνεται στον μαθητή για να μελετήσει η οποία υπάρχει στα ωδεία. Θεωρώ ότι είναι απαγορευτικό το να αποκόπτεται ο μουσικός από τις ρίζες του προσπαθώντας να μοιάσει σε κάτι που απέχει ως κουλτούρα. Θεωρώ ότι αν κάποιος «εισχωρεί» και εκτιμά τα της κουλτούρας του τότε μπορεί παράλληλα να μπαίνει όλο και πιο βαθιά μέσα στο διαφορετικό που θέλει να κάνει.

Προσωπικά θα με θεωρούσα φτωχότερο αν δεν ήξερα τον Τσιτσάνη και τον Χιώτη και το τι έχουν προσφέρει στη χώρα μου και στον πολιτισμό της. Πρέπει να έχουμε όλοι μας μια αρχή από όπου θα ξεκινήσουμε. Πόσο μάλλον αν είμαστε τόσο τυχεροί και η πρώτη ύλη μας είναι τόσο σημαντική όσο των Ελλήνων μουσουργών και ποιητών.

Η τελευταία σου κυκλοφορία αφορά αν μη τι άλλο το μπουζόύκι με το οποίο σε γνωρίσαμε όλοι. Πες μας κάποια πράγματα γι αυτή και το τι αντιπροσωπεύει.

Ο 4ος κατά σειρά δίσκος μου είναι ένας αυθεντικός λαϊκός δίσκος σε μουσική και στίχους δικής μου εμπνεύσεως. Τον έχω αφιερώσει στον Βασίλη Τσιτσάνη και συμμετέχουν σε αυτόν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ζαχαρίας Καρούνης, Νίκος Κερκένης και Γιώργος Χριστοδούλου. Κυκλοφόρησε επίσημα στις 23/12/2014 και ήδη πάει πολύ καλά. Εύχομαι να φτάσει σε περισσότερα χέρια  και να εκτιμηθεί όπως του αξίζει. Είναι μέρες δύσκολες για την ελληνική μας μουσική και είμαστε πολλοί οι άνθρωποι που πασχίζουμε για να φέρουμε στα αυτιά των φίλων μας κάτι πραγματικά καλό.

Καλή συνέχεια και εις ανώτερα!

Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους εσάς που μας στηρίζετε και είστε δίπλα μας και μας δίνετε βήμα να ακούγεται η φωνή μας! Επίσης πρέπει να πω ότι χωρίς τον κόσμο και την αγάπη του δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Εύχομαι να σας δω και πάλι από κοντά!!! Σας ευχαριστώ όλους! Εξακολουθείτε να μπαίνετε εδώ για τα νεότερα: www.mpaouris.com

Εδώ μπορείτε να αποκτήσετε τον δίσκο The Guitar Project: VIRTUOSO.

Αποκτήστε εδώ όλα τα άλμπουμ, τα βιβλία και τις παρτιτούρες του Μιχάλη Παούρη!


Δείτε εδώ το Ντοκιμαντερ (μικρού μήκους) που έχει φτιάξει το JazzBluesRock.gr αφιερωμένο στον Μιχάλη Παούρη


 

Σχολιάστε το άρθρο

123

  • 123

    15-01-2015 04:04

  • 15-01-2015 00:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus