page top

Janis Joplin - Ισως η μεγαλύτερη λευκή τραγουδίστρια

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Πριν 71 χρόνια και συγκεκριμένα το 1943 γεννήθηκε η Janis Joplin, και γι΄ αυτό θυμόμαστε την μεγάλη αυτή τραγουδίστρια γνωστή για τις βοκαλιστικές της ικανότητες. Στο απόγειο της καριέρας της, ήταν γνωστή και ως η βασίλισσα της Rock and Roll. Από μικρή είχε έφεση στις τέχνες, ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις και αυτό την έκανε ενεργό μέλος σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις της μικρής κοινωνίας του Port Arthur στο Τέξας μιας μικρής πόλης που δεν είχε και πολλά να δώσει στους νεαρούς της εποχής της σε θέματα καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Από μικρή ηλικία ανακάλυψε το ταλέντο της στο τραγούδι ενώ κατά διαστήματα τραγουδούσε σε coffee shops και διάφορα εστιατόρια της περιοχής.

Οι γονείς της που έβλεπαν το ταλέντο της ήταν αρωγοί στην προσπάθεια της να ασχοληθεί με το τραγούδι σε ποιο επαγγελματικό επίπεδο. Αγαπούσε τα blues και γι αυτό μιμούνταν συχνά τους καλλιτέχνες που θαύμαζε όπως την Bessie Smith την Odetta και τον Leadbelly. Εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αλλά η φοιτητική ζωή της ήταν βραχύβια, ωστόσο, η μουσική την καλεί και η Janis επέστρεψε σπίτι για να σκεφτεί τις επιλογές της ζωής της. Ήδη πειραματίζεται με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ αργότερα ανακάλυψε την ελευθερία του νέου τρόπου ζωής των hippies. Ένας φίλος της την κάλεσε να συμμετάσχει στο group «Big Brother and the Holding Company» με το οποίο έκανε και μεγάλη επιτυχία σε τοπικό επίπεδο. Το 1966 έκανε το πρώτο της road trip στο Σικάγο και με τη μπάντα της έπαιξε με διάφορα άλλα group της περιοχής ενώ παράλληλα έκανε και το πρώτο της άλμπουμ με τον τίτλο «Big Brother and the Holding Company» στην Mainstream Records.

Αργότερα ακολούθησε το διάσημο φεστιβάλ του Monterey και εκεί έγινε γνωστή σε εθνικό επίπεδο και μετά από αυτό υπέγραψε με την Columbia Records όπου έκανε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Cheap Thrills». Το 1969 και με καινούρια μπάντα ηχογράφησε το «I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!» που έγινε πλατινένιος, βγάζοντας περισσότερα χρήματα και έτσι βυθίστηκε περισσότερο στα λεγόμενα  «ακριβά ναρκωτικά». Το τρίτο της συγκρότημα με τον τίτλο Full Tilt Boogie Band είναι πλέον γεγονός και με αυτούς ηχογραφεί το άλμπουμ «Pearl» το οποίο έγινε 4 φορές πλατινένιος και ουσιαστικά με αυτό έφτασε στο απόγειο της καριέρας της. Στις 4 Οκτωβρίου το 1970, ο παραγωγός Paul Rothchild ανησύχησε όταν η Joplin δεν πήγε για μια προγραμματισμένη ηχογράφηση στο Sunset Sound ενώ ο μάνατζερ της μπάντας John Cooke πήγε με το αυτοκίνητα του στο ξενοδοχείο και είδε την ψυχεδελικά ζωγραφισμένη Porsche 356C Cabrio της Janis. Μόλις ανέβηκε στο δωμάτιο της ήταν ήδη νεκρή και πεσμένη δίπλα στο κρεβάτι της. Ο θάνατος της προήλθε από υπερβολική δόση ηρωίνης σε συνδυασμό με παρενέργειες από το αλκοόλ έτσι κατέληξε μια ακόμα μεγάλη και ίσως η μεγαλύτερη κατά πολλούς λευκή τραγουδίστρια όλων των εποχών Janis Joplin.

Μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της

Down on Me
Bye, Bye Baby
I Need a Man to Love
Try (Just a Little Bit Harder)
Cry Baby
'Ball and Chain,' "
Piece of My heart
Me and Bobby McGee
Mercedes Benz."
All Is Loneliness

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus