page top

«Ραμαγιάνα» Λίγα λόγια για την παράσταση!

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 19/7/2022 10:17

Μια παράσταση που περιβάλλεται από έναν ινδικό μύθο λουσμένη με χρώματα πολύ αγάπη και φυσικά μια ονειρική βραδιά που μας χάρισε η ομάδα ΡΟΔΑ με σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή. Η παράσταση «Ραμαγιάνα» πραγματοποιήθηκε στις 8/7/2022 στο Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» και στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

 

Δυο λόγια για την παράσταση:

Σαν την Οδύσσεια, η Ραμαγιάνα αφηγείται τις περιπέτειες του μυθικού πρίγκηπα πολεμιστή, του Ράμα, που περιπλανιέται στα δάση της Ινδίας μέχρι να ξαναβρεί το χαμένο του βασίλειο. Σαν την Ιλιάδα, περιγράφει τις μάχες και τις περιπέτειες για την ανάκτηση μιας βασίλισσας, της Σίτα, της ίδιας της ψυχής του. Μέσα από το έντονο στοιχείο της περιπέτειας, δαίμονες προσβάλλουν, αρπάζουν και σκοτώνουν τους ανθρώπους. Η ισορροπία του κόσμου έχει διαταραχτεί και στο επίκεντρο είναι η μάχη που δίνει διαρκώς το Καλό ενάντια στο Κακό. Η λυρικότητα των στίχων ντύνει  τις ιστορίες των ηρώων και δείχνει το δρόμο προς το ιερό.

H Ραμαγιάνα προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση του Βισνού, του προεξάρχοντος Θεού τού Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το «Ντάρμα», την ίδια την Τάξη τού Κόσμου. Έτσι, το έπος αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «ευαγγέλιο της λατρείας του Ράμα», και παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων και του θρησκευτικού υλικού που σχετίζεται με τον Ινδουισμό.

Μπαίνοντας στο χώρο του θεάτρου, η βραδιά προμηνύονταν ως μια μοναδική εμπειρία αφού καθώς το σκοτάδι κάλυπτε σταδιακό το θέατρο η μοναδική φωτοστήλη της σκηνής μας άφηνε την αγωνία να ξεχειλίζει για το τι θα ακολουθούσε.

Αυτό που εγώ προσωπικά είδα όταν άρχισε η παράσταση ήταν μια απίθανη ενδυματολογική άποψη εκπεφρασμένη από την ομάδα των : Μαρία Περετζή / Ιουλία Βεντίκου / ΒίκηTσέλιου / Μαρία Λόγια/ Βούλη Φωτιάδου, αποδίδοντας το μέγιστο στο μήνυμα που ήθελε να περάσει η σκηνοθέτις.

Η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ μας έχει συνηθίσει σε παραστάσεις πολύ υψηλού επιπέδου περιεχομένου είτε σε νοήματα είτε σε δουλειά που κάνει για να περάσει το μήνυμα της. Όλοι οι συντελεστές συμβάλουν σαν ένα σύνολο που τελικά καταλήγει να βάζει «Τάξη στο Χάος».

Έτσι λοιπόν να είστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια παράσταση της ομάδα που καθοδηγεί και ηγείται η Μαρία Περετζή μην χάνετε χρόνο γιατί μπορεί να είναι και sold-out. Από σίγουρες πηγές η παράσταση θα ξαναπαίξει μάλλον τον Σεπτέμβριο αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες να μείνετε συντονισμένοι στα μέσα-κανάλια που προωθούν επικοινωνιακά την ομάδα και ναι ένα από αυτά είναι και το JAZZBLUESROCK.GR έτσι θα βρείτε την ενημέρωση που χρειάζεστε.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρω ότι εδώ και περίπου δέκα χρόνια που παρακολουθώ την ομάδα διακρίνω την μόνιμη ποιότητα της αλλά και την εντυπωσιακή πρόοδο της μέσα από το συνεχές ζύμωμα μιας συμπαγής ομάδας συντελεστών που έχει φτάσει το «εναλλακτικό» θέατρο σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ο όρος εναλλακτικό μπορεί να είναι και χωρίς εισαγωγικά μιας και θεωρώ ότι μια παράσταση που απαιτεί προσωπική μελέτη από τον καθένα ξεχωριστά όχι μόνο για τις ανάγκες ερμηνείας του ρόλου αλλά για μια προσωπική στάση ζωής σε συνδυασμό με την ολοζώντανη μουσική της κάθε παράστασης το καθιστά ένα σπάνιο είδος θεατρικών αναμετρήσεων μεταξύ του ιδεατού και του πραγματικού κόσμου μας. Και όμως ναι το πετυχαίνουν.

Η Ομάδα ΡΟΔΑ, με ιδρύτρια τη Μαρία Περετζή, δημιουργεί εδώ και 30 χρόνια. Μια πληθώρα ευνοϊκών κριτικών από ευρύ φάσμα του Ελληνικού τύπου και διεθνών τηλεοπτικών καναλιών, όπως το CNN, αναγνωρίζουν την ποιότητα των θεατρικών και μουσικών παραγωγών της. Το βλέμμα και ο τρόπος δουλειάς της έχουν γίνει κινηματογραφικό θέμα (Ντοκιμαντέρ «Στο κέντρο του κύκλου», Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017). Το Βραβείο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ (2014) έχει απονεμηθεί στο μέλος της Δημήτρη Γασπαράτο για την ερμηνεία του ως Γκιλγκαμές στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΡΟΔΑ.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ όλη η ομάδα που δίνει τον δικό της καλύτερο εαυτό κάθε φορά και τιμά το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία:  Μαρία Περετζή

Κείμενο:  Δημήτρης Περετζής, Μαρία Περετζή

Σκηνικά:  Nίκος Τσιουμπλεκτσής

Μουσική:  Τάκης Πατερέλης (πιάνο, φλάουτο, φωνητικά) / Πία Πιερράκου (πιάνο, φωνητικά) / Γιώργος Ντούνης (κρουστά) / Μαρία Θωίδου (φωνητικά) / Πάτυ Παπαγεωργίου (φωνητικά) / Ίρις Μπαγλανέα (φωνητικά) / Κώστας Χρισταντώνης (φωνητικά) /  Σταύρος Κάππας (φωνητικά)  

Μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Μαρία Περετζή

Χορικά:  Μαρία Περετζή

Κουστούμια: Μαρία Περετζή / Ιουλία Βεντίκου / ΒίκηTσέλιου / Μαρία Λόγια/ Βούλη Φωτιάδου

Ηχητικά:  Δημήτρης Δημητριάδης

Φωτισμός:  Μαρία Περετζή/ Δημήτρης Νέλλας/ Φώτης Τραγανουδάκης

Μακιγιάζ::  Πάτυ Παπαγεωργίου / Ίρις Μπαγλανέα / Σερίλντα Μακρή

Υποκριτικά / Χορικά

Ράμα: Θωμάς Γκότσης, Σίτα: Ίρις Μπαγλανέα, Λαξμάνα: Χρήστος Βελαώρας, Βισβαμίτρα/ Βιμπεσάνα: Σταμάτης Λόγος, Ντασαράτα: Σταύρος Κάππας, Καϊκέγι: Aννα Κυπραίου, Ραβάνα: Nίκος Τσιουμπλεκτσής, Σουρπανάκα / Μαντάρα: Ιουλία Βεντίκου, Μπαράτα / Σουγκρίβα: Γιάννης Αγγέλης, Χανουμάν: Γιώργος Κωστογιάννης

Γιάννης Αγγέλης,  Εύα Αυλίδου, Χρήστος Βελαώρας, Ιουλία Βεντίκου, Θωμάς Γκότσης, Σταύρος Κάππας, Λένα Κοντοπίδου, Aννα Κυπραίου, Γιώργος Κωστογιάννης, Σταμάτης Λόγος, Σερίλντα Μακρή, Μάνια Μεταξά, Ίρις Μπαγλανέα, Δημήτρης Μπόζες, Δημήτρης Νέλλας, Πάττυ Παπαγεωργίου, Αθηνά Παπαφώτη, Μαρίζα Πελεκάνου, Ράνια Σπυροπούλου, Βίκυ Τσέλιου, Nίκος Τσιουμπλεκτσής, Μαρία Τσούγκα

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus