page top

«Γνώση & ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός» - Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη (Βιβλίο)

Δημοσιεύτηκε 16/12/2022 11:53

Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη

Γνώση & ανθρώπινη συμπεριφορά

Ένας πολύπλοκος μηχανισμός

Επιμέλεια: Νατάσα Κάντζα

Εκδόσεις IANOS, 2022

ISBN: 978-618-5646-14-1

Σελ. 200

Διαστάσεις: 14.5cm x 21cm

Τιμή: 10.00€

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το νέο βιβλίο της Ολυμπίας Γκίμπα-Τζιαμπίρη, με τίτλο «Γνώση & ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός». Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο, «ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ως ένας κριτικός στοχαστής ο οποίος μόνο όταν πεισθεί αποφαίνεται, εξετάζει τις πληροφορίες με τις απαιτούμε­νες διεργασίες που διαθέτει και καθορίζει, συνθέτει και αποταμιεύει την απάντηση (συμπεριφορά) που πρέπει να δοθεί, ώστε να αντιμε­τωπιστούν επιτυχώς οι συνθήκες που επικρατούν στο (εξωτερικό και εσωτερικό) περιβάλλον του ατόμου.

»Η εκτέλεση της κεντρικής κινητικής (λεκτικής ή μη) εντολής δεν αποτελεί και την “τελική πράξη”, το “consultum ultimum”, αυτής της σημαντικής διαδικασίας. Έτσι, η λειτουργική εγκεφαλική διεργασία ανακυκλώνεται, επιστρέφει στον εγκέφαλο και τον ενημερώνει (Γνώ­ση) σχετικά με την εμπειρία και τις συνέπειες που είχε αυτή η συμπε­ριφορά (απάντηση) στην ψυχική και σωματική λειτουργία του ατόμου.

»Οι φιλόσοφοι με τις μεθόδους τους (σκεπτική αμφιβολία, επαγωγή, Ιδέες, ιδεαλισμός, κριτική φιλοσοφία) κατέληξαν ότι η Γνώση πρέπει αδιάλειπτα να προάγεται, με ταυτόχρονη όμως καλλιέργεια του συστήματος των αξιών. Έτσι μόνο η ανθρώπινη συμπεριφορά αντανακλά το μεγαλείο της μοναδικής υπέρτατης αξίας που ονομάζεται “ανθρώπινο ον”».

Βιογραφικό

Η Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ μετεκπαιδεύτηκε στη Νευροφυσιολογία και τη Νευροενδοκρινολογία σε Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ.

Εξάντλησε την ακαδημαϊκή ιεραρχία μέχρι τη βαθμίδα της Καθηγήτριας της Ιατρικής του ΑΠΘ και διηύθυνε τα Εργαστήρια Φυσιολογίας και Νευροφυσιολογίας. Το επιστημονικό έργο της, συγγραφικό και ερευνητικό, είναι πλούσιο, με διεθνή αναγνώριση (πεντάτομο σύγγραμμα Η Φυσιολογία του Ανθρώπου, καθώς και άλλα ιατρικά συγγράμματα και μονογραφίες. Οι επιστημονικές ερευνητικές πειραματικές εργασίες της δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά, ελληνικά και του εξωτερικού, και ανακοινώθηκαν σε διεθνή ιατρικά συνέδρια).

Επίσης, ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων, όπως η τριλογία Μια γυναίκα θυμάται... Αναδρομές και αναζητήσεις (2002, εκδόσεις IANOS), Το βέλος του χρόνου. Από την Ιατρική... στην Πρυτανεία (2014, εκδόσεις IANOS), Ρίζες γρυπές. Προορισμός... Κοζάνη (2016, εκδόσεις IANOS), το Αστέρια δροσάτα. Γνώση για... λάμψη (2019, Εκδόσεις «ΖΥΓΟΣ»), το Δεσμώτες ελεύθεροι. Γιατροί… φιλοσοφούντες (2020, εκδόσεις IANOS) και το άρτι εκδοθέν Γνώση & ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός.

Η Καθηγήτρια Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη εξελέγη στην Πρυτανική Αρχή του ΑΠΘ (είναι η πρώτη γυναίκα Αντιπρύτανις στην Ιστορία του) και διετέλεσε για μια εξαετία Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, εκπρόσωπος της Συνόδου των Ελλήνων Πρυτάνεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Παιδείας (Confederation Rectors European, CRE) και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European University Association (EUA).

Διετέλεσε, ακόμη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) επί μια εξαετία, Έφορος (Trustee) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών του Κέντρου UNESCO στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος διαφόρων επιστημονικών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών εταιρειών και συλλόγων.

Για το έργο και την προσφορά της έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (με τον Σταυρό του Αγίου Δημητρίου και τον Σταυρό του Γρηγορίου Παλαμά), από τη Μητρόπολη Βεροίας (με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου), από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Βεροίας, ενώ είναι Επίτιμος Δημότης Πάρου και Χίου.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus