page top

20ος Αιώνας με πολλά νέα ρεύματα

Επιμέλεια : Χαράλαμπος Αθανασόπουλος

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

O 20ος αιώνας είναι περίοδος ραγδαίων εξελίξεων σε πολιτικοκοινωνικό αλλά και σε τεχνολογικό επίπεδο. Το μοντέρνο έχει πολλές εκφάνσεις. Στη μουσική έχουμε πολλά νέα ρεύματα. Τον Υστερο-ρομαντισμό, το Νεοκλασικισμό, το Συμβολισμό, τον Ιμπρεσιονισμό το Bερισμό, το Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό και αυτά μέχρι τα μόλις στα μέσα του αιώνα.

 

Θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτά γιατί αξίζει τον κόπο αφού μιλάμε για παράδειγμα για τον Ηugo Wolf τον Gustav Mahler και τον Richard Strauss στη Γερμανία, τον Claude Debussy και τον Μaurice Ravel στη Γαλλία, τον Ottorino Respighi και Giacomo Puccini στην Ιταλία, τον Bela Bartok και τον Zoltan Kodaly στην Ουγγαρία, τον Sergei Prokofiev και τον Dmitri Shostakovich στη Σοβιετική Ένωση, τον Raiph Vaughn Williams και τον Benjamin Britten στην Μεγάλη Βρετανία, έχοντας αφήσει αμνημόνευτους ένα σωρό άλλους σπουδαίους.


Caude Debussy (1862 - 1918)
Πρελούντιο στο απομεσήμερο ενός Φαύνου

Maurice Ravel (1875 - 1937)
Nανούρισμα για μια νεκρή πριγκηποπούλα 

Richard Strauss  (1864 -1949)
Τέσσερα τελευταία τραγούδια 

Gabriel Faure (1845 - 1924)
Νανούρισμα



Μετά από αυτό ακολουθεί το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και η τελευταία εικοσαετία συμπεριλαμβάνοντας το Δωδεκάφθογγο σύστημα, το Σειραϊσμό, το Μινιμαλισμό και πολλά πολλά άλλα. Κινδυνεύοντας να γίνουμε μεροληπτικοί ορίστε και δύο δικά μας παιδιά…

Νίκος Σκαλκώτας 
Greek Dances (Epirot Dance)

Ιάννης Ξενάκης
Iannis Xenakis: Metastasis


Τέλος θα θέλαμε να σταθούμε στον Heitor Villa Lobos (1887-1959) που ήταν βραζιλιάνος κλασικός συνθέτης και ο σπουδαιότερος που μας έδωσε η Λατινική Αμερική. Από οικογένεια ισπανικής καταγωγής πάλευε για χρόνια να βρει ένα κοινό δρόμο που να συνδυάζει την ευρωπαϊκή «κλασικότητα», όπως καταγράφηκε με την αντίστιξη του Johann Sebastian Bach, με τα φολκλοριστικά στοιχεία της βραζιλιάνικης μουσικής.

Η διαπάλη αυτή καρποφόρησε τελικά υπέροχα μουσικά κομμάτια τα χαρακτηριστικότερα των οποίων είναι τα Bachianas Brasileiras (βραζιλιάνικες ''μπαχιές''). Εννέα σουίτες για διάφορα σχήματα οργάνων και φωνές. Πολλά μέρη των σουιτών μοιράζονται έναν ''μπάχικο'' τίτλο όπως η φούγκα το πρελούντιο και άλλα με ένα βραζιλιάνικο όπως εμπολάντα, κάντο ντα νόσσα τέρρα, κλπ. Ας ακούσουμε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Heitor Villa Lobos
Bidu Sayão - Bachiana nº 5 - Cantilena 

Heitor Villa Lobos
Bachianas Brasileiras 4 - Orquesta Sinfónica Simón Bolívar/Roberto Tibiriçá 

Heitor Villa Lobos
Bachianas Brasileiras n.1 - Prelùdio


Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus