page top

Συνέντευξη Ron "Bumblefoot" Thal

Επιμέλεια : Παναγιώτης Λουκάς

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Το καλοκαίρι θα είμαι στο Corfu Rock School (1η-8 Αυγούστου) . Το πρωί θα κάνουμε guitar workshops, το μεσημέρι θα απολαμβάνουμε την παραλία  και το απόγευμα θα δουλεύουμε πάνω σε τραγούδια τα όποια θα τα παίζουμε σε τοπικές pub.

Γνωρίζω φίλους κιθαρίστες που ακούνε τον Ron "Bumblefoot" Thal από τα πρώτα του album στα 90ς. Εγώ όπως και οι περισσότεροι τον μάθαμε όταν το 2006 προσχώρησε στους Guns NRoses . Στην πορεία , αρχίσαμε να είχαμε επαφή μέσω Facebook , έχω βρεθεί backstage μαζί του σε συναυλία των Guns NRoses και μετά κυνηγούσα την ευκαιρία μήπως βρω τον Axl που είχε εξαφανιστεί, ενώ όταν είχε έρθει με την Lita Ford τον είχα προσκαλέσει μετά την συναυλία να έρθει μαζί μου στο δημοσιογραφικό κιόσκι του Rocking.gr,  που έγραφα τότε, για να κάτσει να βγάλει μερικές φωτογραφίες και να πιάσει την κουβέντα με όσους οπαδούς τον αναγνώρισαν . Το 2015 τον βρήκε να κυκλοφορεί το προσωπικό του album Little Brother Is Watching , καθώς και το Art Of Anarchy album με το «δράμα» που έχει προκύψει με την συμμετοχή του Scott Weiland. Βέβαια το μεγαλύτερο «δράμα» υπάρχει με τους Guns NRoses καθώς το κοινό μυστικό λέει ότι ο  Bumblefoot έχει αποχωρήσει από αυτούς, δίχως βέβαια να υπάρχει κάτι επίσημο από την μία ή την άλλη πλευρά. Ο Bumblefoot απάντησε σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις που του έκανα, ενώ μια ερώτηση που δεν απάντησε σχετικά με τον Scott Weiland την απάντησε μετά από λίγο καιρό σε άλλο μέσο , λέγοντας ότι για να αποχωρήσεις από ένα group υπάρχουν legal issues , αφήνοντας να εννοηθεί ότι «τεχνικά» ο Scott Weiland  είναι ακόμα στους Art Of Anarchy. Καθώς ο Bumblefoot είχε όρεξη και απάντησε αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις ακολουθεί μια ελεύθερη απόδοση των λεγόμενων του , με το αγγλικό κείμενο να ακολουθεί αμέσως  από κάτω, με τον Bumblefoot να μου αφήνει απείρακτη μια ερώτηση που του έκανα εμμέσως σχετικά με το εάν είναι/δεν είναι στους Guns NRoses!


Η έμπνευση για το  Little Brother Is Watching προήλθε από πραγματικά γεγονότα που τα έχω βιώσει όλα αυτά τα χρόνια και μπορούμε να πούμε ότι το album είναι βιογραφικό.  Το “Clots” γράφτηκε μετά από μια επίσκεψη μου σε γιατρό , που μου είπε ότι είχα ένα σοβαρό θέμα υγείας.

Το ομότιτλο αναφέρεται στο γεγονός ότι όλοι βρισκόμαστε κάτω από το βλέμμα των άλλων και όλοι παρακολουθούνε όλους. Το “Argentina” αναφέρεται στο ότι πολλές φορές μπορεί να είσαι σε μια κατάσταση που ενώ περιμένεις αλλά , οι υπόλοιποι έχουν διαφορετικές προσδοκίες με αποτέλεσμα στο τέλος τα συναισθήματα που δημιουργούνται να μην είναι τα καλύτερα. Το “Don't Know Who To Pray To Anymore” είναι όταν χάνεις την πίστη σου , το “Livin' the Dream”είναι για την ζωή όταν είσαι σε περιοδεία, για το “Women Rule the World” δεν χρειάζεται να πω πολλά, ο τίτλος τα λέει όλα , ενώ και τα υπόλοιπα τραγούδια προέρχονται από τις διάφορες εμπειρίες μου. Μουσικά, η έμπνευση προήλθε από διάφορες καλλιτέχνες όπως David Bowie, Queen, George Harrison, Stevie Wonder, Iron Maiden, Manowar.

Οι πρώτες ιδέες για τα τραγούδια πάνε αρκετά χρόνια πίσω , αλλά μόλις τον Δεκέμβρη του 2013 άρχισα να γράφω ξανά με σκοπό να κυκλοφορήσω κάτι καινούριο.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω, ενώ βρισκόμουν σε περιοδεία με τους Guns NRoses  ( Μάρτιος-Ιούνιος 2014) και τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν ενώ βρισκόμουν στα ξενοδοχεία.  Αυτό συνεχίστηκε  και στην Guitar Gods tour (Bumblefoot & Yngwie Malmsteen, June/July 2014). Οι ηχογραφήσεις  ξεκίνησαν τον Μάιο 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Κιθάρες-μπάσο- και η περισσότερη μουσική που ακούμε στο album είναι αποτέλεσμα one-take. Όταν άκουγα αυτά που είχα ηχογραφήσει μου άρεσε η αμεσότητα και το συναίσθημα που είχαν τα πρώτα takes και τα άφησα όπως ήταν! Τον Δεκέμβριο έκανα ένα listening party όπου περίπου 100 οπαδοί ήρθαν , στο όποιο είχαμε συζήτηση για τα τραγούδια και τους ζήτησα να πάρουν μέρος στο album με το να τραγουδάνε, να χτυπάνε τα πόδια τους και γενικότερα ότι  επιπλέον υπάρχει στο album είναι από το listening party. Έτσι θεωρώ ότι δεν είναι μόνο δικό μου αλλά και δικό τους album!

Όλοι είμαστε ο Little Brother που παρακολουθεί! Αυτό το νόημα έχει το album.

Το “Living the Dream”έχει την έννοια το να παραμείνεις πιστός στα ιδανικά σου. Δεν έχει σημασία εάν γίνεις διάσημος, εάν είσαι σε μια γνωστή μπάντα, όσο είσαι δημιουργικός και έχεις αληθινές σχέσεις τότε όλα πάνε καλά.

Πολλές φορές χρειάζεται να πάρεις ορισμένες δύσκολες αποφάσεις  και το  “Living the Dream”περιγράφει την ζωή μου όσο είμαι σε περιοδεία.

Το “Argentina” το είχα στο νου μου σαν ένα πιθανό τραγούδι των Guns NRoses , αλλά τελικά κατέληξε στο album.

Δεν έχω και δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω κάποιους guest . Στο μέλλον ίσως να κάνω ένα instrumental  album και θα μπορούσα εκεί να έχω αρκετούς guest

Εκτός από το Little Brother Is Watching έχω και τους Art Of Anarchy. Είναι κάτι που με πηγαίνει πίσω περίπου 18 χρόνια φιλίας με τους Jon & Vince Votta.  Είχα κάνει παραγωγή στις προηγούμενες δουλειές τους , και ήθελαν για το καινούριο τους project να έχουν μια φοβερή line-up.

Μιλήσαμε με αρκετούς και καταλήξαμε σε αυτούς που είμαστε σήμερα.  Το project άρχισε το 2011 , πήρε παραπάνω χρόνο από ότι πιστεύαμε αλλά τελικά το album θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο!

Εκτός από το προσωπικό μου album , τους Art Of Anarchy έχω στα σκαριά και κάτι άλλο. Είναι ο Rob Dukes , πρώην τραγουδιστής των Exodus μαζί με το συγκρότημα του τους Generation Kill, ο DMC από τους Run DMC και ο Rob μου ζήτησε να κάνω την παραγωγή την μίξη και μερικές κιθάρες σε κάτι που θα συμμετέχει και ο DMC.

Το πρώτο τραγούδι είναι το Lot Lizard, ενώ στις 31 Μαΐου το single  θα κυκλοφορήσει το “Fired Up” από το προσωπικά album που θα κυκλοφορήσει ο DMC !

Έχω έρθει για συναυλίες στην Ελλάδα 2 φόρες, 1 με τους Guns NRoses και 1 με την Lita Ford. 

Αυτό που μου έχει μείνει , με τους Guns NRoses θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα αδέσποτο σκυλί που περιφερόταν στα παρασκήνια και να έχει σκάσει από την ζέστη. Τότε πήρα το jacket μου και έκανα ένα μικρό κρεβατάκι για το σκυλί για να είναι πιο άνετο. Όσο για το show με την Lita Ford, θυμάμαι μετά το show να πηγαίνω και να κάθομαι στα δημοσιογραφικά κιόσκια και να μιλάω με φίλους. Είχε έρθει και η γυναίκα μου τότε και είχαμε περάσει μερικές μέρες στην Αθήνα σαν τουρίστες απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα.

(Σημείωση συντάκτη: την πρώτη φορά που ήταν ο Finck στους Guns NRoses, ήταν με συμβόλαιο 2 ετών, ενώ τώρα σύμφωνα με γνωστό insider των Guns NRoses τα μέλη να μην έχουν συμβόλαιο. Ρωτώντας τον Bumblefoot εάν έχει συμβόλαιο μας απάντησε). Είναι διαφορετικό για τον καθένα, όλα εξαρτώνται από το κάθε άτομο και το τι θέλουν από μια επιχειρηματική σχέση. Επομένως δεν έχει να κάνει με τη μουσική βιομηχανία, έχει να κάνει με τους ανθρώπους.

Στα soundcheck καμιά φόρα με πιάνει και παίζω ολόκληρα τραγούδια. Τότε με την Lita Ford για πλάκα παίξαμε το “Master Of Puppets”  το οποίο είναι ίσως το αγαπημένο μου album από τους Metallica μαζί με τα 2 προηγούμενα τους.

Επιπρόσθετα ένα από τα all time συγκροτήματα είναι οι Manowar. Το Battle Hymns είναι to αγαπημένο μου album , ενώ μερικά από τα τραγούδια που έχω παίξει μερικές φορές είναι τα Defender, Blood Of My Enemies, Black Wind Fire & Steel, Carry On, Valhalla, Kill With Power, Hail To England, Each Dawn I Die.

Για δεύτερη φορά, το καλοκαίρι θα είμαι στην Κέρκυρα (1η-8 Αυγούστου) στο Corfu Rock School . Το πρωί θα κάνουμε guitar workshops , το μεσημέρι θα απολαμβάνουμε την παραλία και το καλό φαγητό, και το απόγευμα θα δουλεύουμε πάνω σε τραγούδια τα όποια θα τα παίζουμε σε τοπικές pub.

To Corfu Rock School είναι για όλα τα μουσικά επίπεδα (αρχάριοι-προχωρημένοι) και θα είναι μια φοβερή εμπειρία.

Οι 5 αγαπημένοι μου καλλιτέχνες ( αν και η σειρά αλλάζει καθημερινά) από την Jazz και από τα Blues είναι οι :

Charlie Christian
Tom Jobim
Thelonious Monk
Herbie Hancock
John Coltrane


Robert Johnson
Elizabeth Cotten
Muddy Waters
Buddy Guy
Etta James

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus