page top

Blues to the Bone Festival - Συνέντευξη με τις μπάντες του φεστιβάλ

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Το Blues to the Bone Festival είναι ένα αφιέρωμα στον μεγάλο και μοναδικό B.B. KING, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 2 Ιανουαρίου 2106 έτσι για να κάνουμε καλό ποδαρικό. Στόχος του είναι να γίνει ένας ετήσιος θεσμός και να γιορτάζεται κάθε χρόνο η μουσική που υπήρξε προπάτορας για τα περισσότερα μουσικά είδη μέχρι σήμερα. Προς τιμήν του μεγάλου καλλιτέχνη που «έφυγε», θα ερμηνευτούν με σεβασμό κομμάτια από όλες της περιόδους της μουσικής σταδιοδρομίας του. Το δύσκολο αυτό έργο αναλαμβάνουν μερικά σχήματα που οι περισσότεροι από εμάς τουλάχιστον γνωρίζουμε. Πρόκειται για τους The Blues Cargo, ο Theo & The Boogie Sinners, οι Bootleggers και οι The Jumpin' Bones με φυσικά την guest συμμετοχή της Idra Kayne.

Αυτό λοιπόν το φεστιβάλ υπήρξε η αφορμή που αποφασίσαμε να κάνουμε μια κουβέντα με τις μπάντες αυτές και να… ξαναγνωριστούμε αλλά και να εκμαιεύσουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι πρόκειται να ακούσουμε και να δούμε τη βραδιά αυτή.

Καταρχάς να σας καλωσορίσω όλους στο JAZZBLUESROCK.GR


Δώστε μας μια μικρή ιστορική γραμμή για τις μπάντες σας με τα σημαντικότερα σημεία στην πορεία σας μέχρι τώρα.

Blues Cargo //////////

  • 1983. Γήπεδο Αμύντα Υμηττός συναυλία που γνωρίζονται ο Δημ. Ιωάννου με τον Στέλιο Ζαφειρίου
  • 1985.Κουκάκι, Μουσικοκίνητο γνωριμία με τον Στέλιο Γαβριηλίδη.
  • 1987. Μαζί με τον Στέλιο Ζούζουλα Δημιουργούν τους  BLUES CARGO.
  • 1994.Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο ‘FIRST DELIVERY
  • 1997-2005. Αλλαγές στα μέλη της μπάντας και σταθεροποίηση…

Δημ. Ιωάννου: ηλ. Μπάσσο και φωνή
Στ. Ζαφειρίου : ηλ. Κιθάρα
Γιώργος Λαγογιάννης ή Ορέστης Βαβίτσας :Πλήκτρα
Τόλης Γούλας ή Πέτρος Δακτυλίδης :Τύμπανα
Μπάμπης Τσιλιβίγκος : Σαξόφωνο ή Νίκος Σκιαδόπουλος : Φυσαρμόνικα

2009.Το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο ‘DELAYED DELIVERY
2016. Θα κυκλοφορήσει η καινούρια δουλειά των Blues Cargo που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο στάδιο της μίξης.  

The Jumpin’ Bones //////////

Οι ρίζες της μπάντας βρίσκονται στα παιδικά μας χρόνια. Οι “The JumpinBones” τυπικά ιδρύθηκαν το 2014 με την προσθήκη του Σπύρου στα τύμπανα. Σημαντικότερη σταθμοί το live στο Half Note Jazz Club, η συμμετοχή στο Festival αφιέρωμα στους Ramones στο Κύτταρο και φυσικά η κυκλοφορία της πρώτης μας δουλειάς  με τίτλο “Marrow” πριν λίγες μέρες.

Bootleggers //////////

Εμείς ξεκινήσαμε την πορεία μας, σαν «Bootleggers» το καλοκαίρι του 2014 κάπου στον Μάιο, όταν ήμασταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέσα στο αφιλόξενο για το blues, καλοκαίρι. Με πολλά από τα παιδιά παίζουμε πολύ καιρό μαζί σε διάφορα σχήματα και project. Παρότι παίζαμε σε κοινά σχήματα, δεν είχαμε βρεθεί ποτέ όλοι μαζί στο ίδιο. Τελικά το επιχειρήσαμε. Ενωθήκαμε! Η αλήθεια είναι πώς αρχικά υπήρξαν πολλές ανακατατάξεις και αναζητήσεις, για να καταλήξουμε στην σημερινή σύνθεση με την οποία πορευόμαστε κοντά στα δύο χρόνια τώρα και μπορώ να πω ότι μας έχει βγει σε καλό. Κυνηγάμε όσο το δυνατόν περισσότερα Live στην Αθήνα και όπου αλλού στην Ελλάδα. Παίζουμε συχνά στo «χωριό» μας όπως το λέμε, τα Μέγαρα όπου ανήκουν και τα 3/5 της μπάντας. Στη μικρή μας πορεία έχουμε καταφέρει να συνθέσουμε αρκετό δικό μας υλικό, το οποίο δουλεύουμε και είναι κοντά στο να ξεκινήσει να μπαίνει στο στούντιο. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, για να προχωρήσει ένα σχήμα να παράγει την δικιά του μουσική και αυτό επιδιώκουμε. Ευτυχία είναι επίσης να έχουμε συμπράξει στη σκηνή με σημαντικά ονόματα της ελληνικής Blues σκηνής, όπως οι Blues Cargo. Οι «Bootleggers» είναι : Άκης Κακαγής (Κιθάρα, φωνή), Jim Σταρίδας (Τρομπόνι), Κώστας Μαζιώτης (Μπάσο), Κρίτωνας Μπελλόνιας (τύμπανα) και ο φαντάρος, Αντρέας Λιοντήρης ( Πλήκτρα).

Theo & The Boogie Sinners //////////

Οι Boogie Sinners υπάρχουν πάνω από 5 χρόνια και κινούμαστε όλα αυτά τα χρόνια με σταθερά εβδομαδιαία live σε Αθήνα και επαρχία. Έχουμε παίξει σε πάρα πολλά μαγαζιά, clubs και φεστιβάλ.

Προσωπικά, σημαντικά live θεωρώ όλα τα live που κάνουμε αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιους χώρους λόγω ιστορικότητας ή διοργάνωσης,  θα ήταν το Underock Festival, Πελοπόννησος, Half Note, Badminton Theater, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Crescent Festival Ανοιχτό Θέατρο Βεΐκου και διάφορα άλλα φεστιβάλ και clubs σε Αμαλιάδα, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Πελοπόνησο, Ζάκυνθο, Κορινθία κλπ.


Πως ήρθε η πρώτη σας επαφή με τις «μαύρες» μουσικές και ειδικότερα με τον B.B. KING;

Theo & The Boogie Sinners //////////

H πρώτη μου επαφή ήταν γύρω στα 19 μου χρόνια…ήμουν λάτρης του κλασσικού ροκ και παρατηρώντας κάποια πράγματα και τεχνικές στην κιθάρα των Deep Purple, Pink Floyd κλπ …σιγά σιγά κατάλαβα ότι κρυβόταν πίσω από αυτό ένας ολόκληρος θησαυρός που λέγεται rhythm & blues και όλα αυτά τα συγκροτήματα τότε που άκουγα ήταν άμεσα συνδεδεμένα με αυτό. Πηγαίνοντας λοιπόν… «πίσω» έμαθα και τον BB King.

Blues Cargo //////////

Από τα μέσα του ’70 περίπου όντες έφηβοι πρωτακούσαμε blues και βέβαια τότε ο BB King ήταν από τα πρώτα ακούσματα.

Bootleggers //////////

Ο καθένας από εμάς έρχεται από τα δικά του ακούσματα. Ας πούμε εγώ (Άκης) από μικρός άκουγα μπλουζ επηρεασμένος βαθύτατα από τα ερεθίσματα που είχα από τον πατέρα μου ο οποίος ήταν και αυτός bluesman, έπαιζε φυσαρμόνικα κιθάρα και τραγουδούσε, οπότε ήταν αναπόφευκτη για μένα αυτή η διαδρομή. Ο Τζιμ έρχεται από την Jazz και την jazz-blues, ο Κρίτων θα έλεγα από παντού πέρασε από την Μέταλ την Ρόκ την Τζάζ την Funk, ο Αντρέας, θα φανεί περίεργο είναι αλήθεια, αλλά έρχεται από την μπλούζ και τον Χατζιδάκι και ο Κώστας από την Country-Βlues και τη southern rock. Ο καθένας έχει τα κολλήματα του. Και αυτό είναι το ωραίο για μάς. Τώρα για τον ΒΒ Κing τι να πούμε. Ο άνθρωπος υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες τους 20ου αιώνα. Καινοτόμος, ακομπλεξάριστος, ίνδαλμα, επαγγελματίας. Ένα παιδικό όνειρό. Ο παππούς μας. Θυμάμαι όταν είχα ακούσει το “How Blue Can you Get” απο το Live at Regal του ’65. ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟΣ. Τι άλλο να πούμε!

The Jumpin’ Bones //////////

Για όλους μας η μαύρη μουσική αποτελούσε πάντα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έστω και έμμεσα μέσω της ροκ. Ο B.B. King ήταν και είναι η ιδανικότερη εισαγωγή στην Blues για έναν νεαρό ακροατή και μάλιστα σε ένα είδος που έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος από όσο νομίζουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα.


Ποιό θεωρείτε ότι ήταν το σημαντικότερο πλεονέκτημα του B.B. KING κάνοντας τον τόσο ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο όσον αφορά τον ήχο του;

The Jumpin’ Bones //////////

Ο B.B. King είναι ταυτόχρονα σπουδαίος τραγουδιστής, κιθαρίστας και performer, και αναγνωρισμένος πέρα από τα όρια της Blues. Επιπλέον είναι με διαφορά ο πιο ευέλικτος από τους εκπροσώπους του είδους.

Bootleggers //////////

Ο BB ήταν ένα σπουδαίος καλλιτέχνης. Όπου τον ακούσεις τον αναγνωρίζεις. Πέρα από τον ήχο της Lucille που είναι τόσο μα τόσο χαρακτηριστικός είχε και μία δαιμονιώδη φωνή. Ήταν επίσης ένα τεράστιος showman, ένας άνθρωπος που πραγματικά το είχε και ολοκληρωμένος καλλιτέχνης. Ένα πλεονέκτημα του που τον έκανε γνωστό σε όλη την υφήλιο, είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος που μουσικά τολμούσε. Τολμούσε τα πάντα. Συνεργάστηκε με τους πάντες. Με καλλιτέχνες της Funk, της Jazz, της Blues, της Pop, της Ρόκ με όλους, ακόμα και με τον Παβαρότι. Ήταν αυτός που έβαλε το Blues στα σπίτια μας. Ο Muddy Waters ήταν ο αλήτης νονός που σε συναρπάζει με την ειλικρίνεια του και ο B.B, ήταν ο ευγενικός κύριος με το κουστούμι που σου εξήγησε πόσο πολύπλευρο μπορεί το Blues να γίνει. Έτσι το χω στο μυαλό μου. Έμπνευση σκέτη!

Blues Cargo //////////

Το είπες ήδη, ο ήχος της κιθάρας του και της φωνής του ήταν τα πλεονεκτήματά του που τον κάνανε και διάσημο.

Συν τοις άλλοις όμως διέθετε ποιότητα ταλέντου και χαρακτήρα που σπάνια βρίσκονται όλες μαζί σε έναν καλλιτέχνη. Όπως πάθος, εργατικότητα, ευελιξία, οργανωτικότητα, υπομονή, χιούμορ, κοινωνικότητα, εφευρετικότητα, ευγένεια, διπλωματία, ηπιότητα, μέτρο, καλούς τρόπους, ήταν ανοιχτόμυαλος και συνεργάστηκε με μουσικούς από άλλους χώρους και είδη. Είχε την ικανότητα να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού κατέχοντας πολύ καλά την τέχνη του συμβιβασμού και άλλα πολλά καλά…

Theo & The Boogie Sinners //////////

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του BB King, και νομίζω αυτό επιδιώκουν οι περισσότεροι μουσικοί ανά τον κόσμο, είναι αυτή η απλότητα και μαγεία των 2-3 απλών νοτών. 2-3 νότες οι οποίες έτσι όπως παίζονταν από το BB King νομίζω ότι δε χρειαζόταν τίποτε άλλο, πιο «δύσκολο» ή «πολύπλοκο». Συν ότι είναι και ο εφευρέτης του vibrato το οποίο μετά υιοθετήθηκε από όλα τα στυλ μουσικής. Ρόλο στον ήχο του φυσικά έπαιξε και η αγαπημένη του «ερωμένη» κιθάρα, η Lucille.


Δώστε μας ένα περίγραμμα για το τι θα ακούσουμε και κάτω από πιο πρίσμα στις 2 του Γενάρη στο Blues to the Bone Festival στο METHODIA live stage στο Βοτανικό.

Blues Cargo //////////

Από ότι ξέρουμε μέχρι στιγμής από την διοργάνωση, θα παίξουν τέσσερις

μπάντες και θα προσπαθήσουν να αποδώσουν κομμάτια που έχει συνθέσει ή παίξει ο B.B. KING αποδίδοντας ένα φόρο τιμής στον μπλουζίστα που παγκόσμια αγαπήθηκε τόσο πολύ και βοήθησε στην ανάδειξη αυτής της μουσικής.

Theo & The Boogie Sinners //////////

Θα ακούσετε κομμάτια του BB King, διασκευασμένα από εμάς και αρκετά από αυτά μπορώ να σας πω ότι θα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και ένα καινούργιο αργό blues σε στοίχους του Tommy McCoy αφιερωμένο στον BB King με τίτλο,

“The King Is Gone”!

The Jumpin’ Bones //////////

Ακριβώς επειδή η παρουσία του B.B. King είναι πολύπλευρη έχουμε φροντίσει ώστε η κάθε μπάντα να καλύψει διαφορετικές περιόδους και στυλ παιξίματος, με τον προσωπικό ήχο-υπογραφή κάθε συγκροτήματος.

Bootleggers //////////

Θα παίξουμε αγαπημένα κομμάτια του BB που θεωρούμε ότι καλύπτουν την καλλιτεχνική του διαδρομή μέσα στα χρόνια. Θα ακούσουμε τους «Bootleggers» να παίζουν BB King με όλο τους το πάθος και φυσικά την δέουσα σοβαρότητα. 


Ξέρουμε κάτι για το line-up η αυτό θα αποφασιστεί τις τελευταίες ημέρες;

The Jumpin’ Bones //////////

Είναι όλα έτοιμα για τις 2 Γενάρη… Αυτό που σας συμβουλεύουμε όμως είναι να είστε στην ώρα σας για να μην χάσετε τίποτα από την παράσταση που θα σκιαγραφήσει όλες τις περιόδους του μεγάλου καλλιτέχνη!

Blues Cargo //////////

Ξέρουμε ότι θα παίξουν μπάντες που σέβονται και αγαπούν αυτή την μουσική και ότι θα αρχίσουμε νωρίς το Σάββατο 2 Ιανουαρίου για αυτό μην αργήσετε να έρθετε.

Bootleggers //////////

Θα μας επιτρέψετε να μην αποκαλύψουμε κάτι για το line up ούτε για το track list. Θα μείνουμε μόνο στο ότι θέλει δουλειά πολύ για να παίξεις BB King και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τον ήχο του.  

Theo & The Boogie Sinners //////////

Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της βραδιάς θα έχουμε special guest την Idra Kayne στη σκηνή...Πως νοιώθετε για τη συμμετοχή σας στο Blues to the Bone Festival που αναμένεται από πολλούς ως το σημαντικότερο blues γεγονός της χρονιάς;

Theo & The Boogie Sinners //////////

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που θα ‘’τιμήσουμε’’ ένα τόσο μεγάλο καλλιτέχνη και άνθρωπο όπως ήταν ο BB King. Ναι θα είναι σίγουρα το σημαντικότερο blues γεγονός της χρονιάς.

Bootleggers //////////

Είναι πολύ όμορφη πρωτοβουλία και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που συμμετέχουμε σε κάτι τέτοιο. Συμπράττουμε με άλλες 3 μπάντες και την Idra Kayne. Με τα περισσότερα από τα παιδιά είμαστε φίλοι. Πιστεύω ότι η θεματολογία και το πάθος όλων μας θα δημιουργήσει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα στη METHODIA. Ανυπομονούμε γι αυτή την βραδιά!

Blues Cargo //////////

Νιώθουμε μεγάλο σεβασμό για αυτόν τον καλλιτέχνη και μεγάλη ευθύνη ώστε να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς που άφησε πίσω του.

Αυτό όπως φαντάζεστε εγγυάται ότι αυτή η βραδιά θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας μουσικούς και κοινό.

The Jumpin’ Bones //////////

Ας πούμε απλά ότι ανυπομονούμε και ότι θα το προσθέσουμε στις σημαντικότερες στιγμές της ως τώρα πορείας μας!Υπάρχουν «εκπλήξεις» που θα πρέπει να περιμένουν οι φίλοι που θα παρευρεθούν στη συγκεκριμένη βραδιά και αν ναι δώστε μας μερικά παραδείγματα!

The Jumpin’ Bones //////////

Η μεγάλη έκπληξη θα είναι προς στο τέλος της βραδιάς… Βέβαια όσοι είναι μυημένοι σε Blues συναυλίες ξέρουν καλά τι θα συμβεί στο τέλος! Οι υπόλοιποι ελάτε για να δείτε! Η δική μας μικρή έκπληξη είναι η προσωρινή αναπλήρωση του μπασίστα μας Κώστα, από τον Δημήτρη Ιωάννου των Blues Cargo!

Bootleggers //////////

Υπάρχουν!!! Βεβαίως και υπάρχουν. Είναι ιδιαίτερη βραδιά άρα θα κάνουμε και ιδιαίτερα πράγματα όπως αρμόζει στην περίσταση! Θα το δείτε.

Blues Cargo //////////

Όπως και το είπατε θα γίνει. Θα υπάρξουν εκπλήξεις μεγάλες και πολλές αλλά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί δεν θα είναι εκπλήξεις.

Theo & The Boogie Sinners //////////

Νομίζω ότι ο αυτοσχεδιασμός και ο τρόπος που θα διασκευάσει η κάθε μπάντα τα κομμάτια του BB θα είναι μια έκπληξη για πολλούς.


Μιλήστε μας ο ένας για τον άλλον, αν γνωρίζεστε και πως νοιώθετε που θα βρεθείτε στην ίδια σκηνή;

The Jumpin’ Bones //////////

Οι Blues Cargo είναι σημείο αναφοράς της ελληνικής Blues σκηνής. Εμείς οι νεότεροι τους ακούμε και μαθαίνουμε. Οι Bootleggers θεωρούμε ότι ανεβάζουν πολύ τον πήχη της ποιότητας στην ελληνική σκηνή. Όσο για τους Theo & the Boogie Sinners η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μιλάει από μόνη της.

Blues Cargo //////////

Όλοι οι μουσικοί που θα βρεθούμε μαζί αυτό το βράδυ στην ίδια σκηνή γνωριζόμαστε μεταξύ μας και τρέφουμε αγάπη και σεβασμό μεταξύ μας γιατί όλοι αγαπάμε αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε όλοι μαζί να κάνουμε πιο γνωστή αυτή την μουσική στην Ελλάδα.

Είναι δε εκπληκτικό το ότι για πρώτη φορά θα βρεθούμε όλοι μαζί στην ίδια σκηνή.

Bootleggers //////////

Όπως είπα και παραπάνω. Με τα περισσότερα παιδιά είμαστε φίλοι και μάλιστα καλοί φίλοι. Αυτό δε το βρίσκεις εύκολα. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που παίζουμε σε αυτό το φεστιβάλ και εύχομαι να βρισκόμαστε ακόμα πιο συχνά σε τέτοια event. Γινόμαστε όλοι καλύτεροι από τέτοιες συναντήσεις.

Theo & The Boogie Sinners //////////

Τυχαίνει να γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας αρκετά καλά και συγκεκριμένα με τους Blues Cargo και τους Jumpin Bones. Με τους Blues Cargo έχουμε βρεθεί ουκ ολίγες φορές να τζαμάρουμε μεταξύ μας στη σκηνή. Με τον Ορέστη Τσικούρη και το Σπύρο Γαβαλά (ντράμερ) από τους JumpinBones ήμασταν συμπαίκτες πριν 2 χρόνια περίπου στο ίδιο σχήμα για 1 χρόνο. Συγκεκριμένα με το Σπύρο Γαβαλά ήμασταν συμπαίκτες και πριν 7 χρόνια περίπου σε μια ένα άλλο blues σχήμα για 1,5 χρόνο περίπου. Ο Σπύρος ήταν από τους 1ους μουσικούς που με ανεβάσανε στη σκηνή για κάποια τζαμαρίσματα, όταν ακόμη ψαχνόμουν για μπάντες και μουσικούς και τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό! Με τους νεοσύστατους Bootlegers συναντηθήκαμε για 1η φορά φέτος στο Ζύρια Φέστιβαλ όπου και παίξαμε μαζί.Πείτε μας κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό του JAZZBLUESROCK.GR γενικά ή και ειδικά…

Blues Cargo //////////

Θα παραθέσω εδώ αυτό που ακριβώς είχε πει ο BB King.

«I am trying to get people to see that we are our brotherʼs keeper. Red, white, black, brown or yellow, rich or poor, we all have the blues».

Εν κατακλείδι η ουσία είναι μία «το Μπλουζ μας ενώνει»  

The Jumpin’ Bones //////////

Το γεγονός ότι το jazzbluesrock.gr εστιάζει σε τρία είδη μουσικής δείχνει το ανοιχτό μυαλό των αναγνωστών του. Να δώσουμε λοιπόν μια ευκαιρία και στο κίτρινο κυκλάκι του logo σας, την Blues!!!!

Bootleggers //////////

Αγαπάμε την Blues και όλοι προσπαθούμε να την βάλουμε στη συνείδηση του κόσμου με ότι μέσα διαθέτουμε. Στις 2 του Γενάρη του 2016 θα γίνει ένα πάρτι.... Ελάτε!


Σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά!

Blues Cargo //////////

Και με την σειρά μας εμείς θέλουμε να ευχηθούμε σε όλον τον κόσμο αγάπη ειρήνη και υγεία.

Theo & The Boogie Sinners //////////

Καλή χρονιά σε όλους με δύναμη και αισιοδοξία.

Θοδωρής Αλεξίου

Bootleggers //////////

Σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά!

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus