page top

Συνέντευξη Yiannis Kassetas

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Λίγες ημέρες μετά αφότου κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ ο Γιάννης Κασέτας μιλάει στο JazzBluesRock.gr για τα σχέδια του και έτσι φυσικά θα γνωρίσουμε έναν μουσικό που για όσους ακόμα δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους η μουσική του ήρθε η ώρα να το πράξουν…

 


Καταρχάς Γιάννη σε καλωσορίσουμε στο JazzBluesRock.gr

Γεια σας και στο ωραίο σας site με τις αγαπημένες μου μουσικές!!!

Ξεκίνησες από το μουσικό σχολείο της Παλλήνης μαθαίνοντας πιάνο και σαξόφωνο. Μίλησε μας λίγο για τις πρώτες αυτές μέρες και την αρχή της ενασχόλησης σου με τη μουσική.

Ξεκίνησα με σαξόφωνο και πιάνο και στο μουσικό έμπλεξα με μπάντες τζαζ και μπλουζ. Περίπου 15 χρονών πήγα στον Δημήτρη Βασιλάκη ο όποιος με έβαλε για τα καλά στον χώρο της τζαζ.

Έχεις 4 προσωπικά άλμπουμ και πολλές συνεργασίες (Clarence Penn, Miles Griffith, Ullysses Owens Jr., George Kontrafouris, Apostolos Sideris) μέσα από αυτά. Μίλησε μας για αυτές τις δουλειές.

Βασικά είναι 5 άλμπουμ αν υπολογίσουμε και την συνεργασία μου με τον Γιώργο Σπανό όπου υπογράφω και τη σύνθεση. Όλες οι συνεργασίες ήταν υπέροχες αν και νομίζω ότι ο Miles ήταν ο αγαπημένος μου μουσικός από το εξωτερικό και αυτό γιατί έχει φαντασία και groove. Επίσης εκπληκτικά έχω περάσει και με τον Κοντραφούρη για τους ίδιους λόγους. Όλοι όμως αγκάλιασαν και κατανόησαν βαθύτατα το κόνσεπτ των συνθέσεων μου που πάντα προσπαθώ να έχουν μια προσωπικότητα και όχι απλά να είναι μια ενδιαφέρουσα μελωδική γραμμή.

Πόσο νομίζεις ότι σε επηρέασαν οι σπουδές σου στο Berklee College ένα από τα πιο αναγνωρισμένα μουσικά πανεπιστήμια του πλανήτη!

Πιστεύω ότι το Berklee είναι κορυφαίο για δυο λόγους. Για κάποιους καθηγητές του οι οποίοι είναι ιδιοφυείς μουσικοί αλλά και για το υψηλό επίπεδο των μαθητών του που ειδικά σε τομείς όπως η σύνθεση, είναι σχεδόν… τρομακτικό!

5) Όταν είσαι σπίτι μόνος και χαλαρώνεις ποιο άλμπουμ βάζεις για να ακούσεις και γιατί;

Τον τελευταίο καιρό έχω ερωτευτεί κάποια βίντεο στο youtube, ειδικά του Herbie Hancock στα τέλη 90's όπου ουσιαστικά ακούγοντας τα διευρύνεις τη φαντασία σου στη σύνθεση.

Το Northern Lights είναι το τελευταίο σου άλμπουμ και κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα. Την Κυριακή το παρουσιάζεις Live στο Roof Stage του Gazarte. Τι να περιμένουν οι φίλοι που θα έρθουν να το ακούσουν γιατί φαντάζομαι ότι θα παίξετε και άλλα πράγματα πέραν του καινούριου δίσκου!

Η αλήθεια είναι ότι περνώ νέα περίοδο έμπνευσης και γι’ αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο να παιχτούν και νέα κομμάτια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Dark Suite θα έχει πολλούς αυτοσχεδιασμούς και θα είναι λίγο παραλλαγμένη ενορχηστρωτικά.

Εκτός από την Ελλάδα έχεις παίξει και στο Choumakao jazz festival στο Puerto Rico. Πες μας για αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

Το φεστιβάλ αυτό ήταν μια απίστευτη εμπειρία λόγο του τροπικού περιβάλλοντος αλλά και της ανταπόκρισης του κόσμου. Εκεί συνεργάστηκα με μουσικούς απ’το Σαν Χουαν και πέρασα απίστευτα. Επίσης η οργάνωση ήταν εντυπωσιακή. Υπήρχαν γιγαντοαφίσες στην πρωτεύουσα ενώ μου πήραν ακόμα και τηλεοπτική συνέντευξη!


Τι θα ήθελες να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του jazzbluesrock.gr;

Θα ήθελα να τους προτείνω να ακούσουν τον τρομπετίστα Ambrose Akinmisure και τον εκπληκτικό δίσκο του Confessions to my unborn daughter. Ένας καλλιτέχνης με άποψη, φαντασία και τρομακτική έμπνευση.

Εύχομαι καλή συνέχεια στην πολύ όμορφη αυτή μουσική σου πορεία  και πάντα επιτυχίες!

Ευχαριστώ πολύ και καλό καλοκαίρι σε όλους!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus