page top

Συνέντευξη με την ποιήτρια Σοφία Σκλείδα

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Δημοσιεύτηκε 1/9/2016 11:33

To Jazzbluesrock παρουσιάζει την πολυβραβευμένη ποιήτρια Σοφία Σκλείδα!  σε μια συνέντευξη εφ’ ολης της ύλης!

 

 

 

-Σοφία καλώς ήρθες στο Jazzbluesrock.gr !

Τιμή μας να φιλοξενούμε μια εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού όπως εσύ!

Καλώς σας βρήκα! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

Για να ξεκινήσουμε κατευθείαν από την ουσία παίρνοντας εν συνεχεία τα πράγματα με την ιστορική τους σειρά, πες μας τι ακριβώς είναι η ποίηση για εσένα και ποιες θεωρείς πως είναι οι πραγματικές δυναμικές αυτού του είδους τέχνης;

Η Κική Δημουλά είπε «Οι λέξεις φταίνε... αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα ν' αρχίσουν να συμβαίνουν…»
Απαντώντας στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι  τα έντονα συναισθήματα ,η ευαισθησία μας,  οι εμπειρίες μας, οι ανησυχίες μας, τα πάθη μας, τα λάθη μας και όλα όσα αισθάνεται και ζει κανείς τον ωθούν να εκφραστεί και να μετουσιώσει την εμπειρία του σε ποίηση, δημιουργία και κάθε μορφή καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Γι΄αυτό το λόγο, θεωρώ ότι οι πραγματικές δυναμικές της ποίησης είναι πολλαπλές και η αξία τους ανυπολόγιστη για το ανθρώπινο πνεύμα, την εξέλιξη και την ψυχική ανάταση του ατόμου.

Ταυτόχρονα, η ποίηση γεννά και συγκρουσιακά συναισθήματα. Εκεί πιστεύω κρύβονται τα αριστουργήματα της γραφίδας ενός συγγραφέα. Βυθισμένος στις μυστηριακές σκέψεις του μπορεί να μεγαλουργήσει, να στοχαστεί, να  αντιπαλέψει τον ίδιο του τον εαυτό και να μπορέσει να τον δαμάσει… Η ύψιστη αυτή και θεάρεστη αρετή θα αποτελέσει το βάθρο μιας μοναδικής πορείας, ενός ανοδικού δρόμου, τον οποίο όποιος βρει το θάρρος να τον διανύσει και να τον ανιχνεύσει αισθητηριακά, θα καταστεί άξιος κτήτορας μιας υπέροχης κοινοκτημοσύνης, του συλλογικού μας ασυνειδήτου, της προσωπικής μας μοίρας και των πνευματικών μας αναζητήσεων. Γίνεται έτσι άξιος κληρονόμος μιας παράδοσης που θα πρέπει να παραδώσει αλώβητη, άσπιλη, απλά αυθεντική, γιατί αποτελεί το πλανητικό στίγμα μας, την περίτεχνη επιβεβαίωση της Σαιξπηρικής ύπαρξής μας.

Διαβάζοντας κανείς το ‘ατελείωτο’ βιογραφικό σου, με σπουδές στην ψυχολογία, μεταπτυχιακό τίτλο στη διδασκαλία αλλά και διδακτορική διατριβή στα παιδαγωγικά , ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η θέση της ποίησης αλλά και της μουσικής στο εκπαιδευτικό σύστημα;

Τώρα πραγματικά αγγίζετε πολύ ευαίσθητες χορδές  μου, καθώς λατρεύω τόσο την ποίηση, όσο και τη μουσική. Δυστυχώς, θεωρώ ότι στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα γίνονται περισσότερο αποσπασματικές παρά συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κ. Τσάτσος είπε πολύ σωστά, ότι «Η αισθητική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη». Εντούτοις, η αισθητική και γενικότερα η καλλιτεχνική αγωγή στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, ιδιαίτερα στο Λύκειο, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οι λόγοι οπωσδήποτε είναι πολλοί, όπως το γεγονός  ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα θεωρούνται δευτερεύοντα, ότι δεν οργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα σχολεία, γιατί θεωρούνται απώλεια χρόνου. Έπειτα, τα μέσα καλλιτεχνικής αγωγής λείπουν παντελώς από το σχολείο, τα μαθήματα που αναφέρονται στην ιστορία της τέχνης γίνονται χωρίς το απαραίτητο οπτικό υλικό, αλλά και άλλα πολλά. Ευελπιστώ και θέλω να πιστεύω, ότι με βάση τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.), το νέο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και τα νέα σχολικά εγχειρίδια όλων των μαθημάτων θα αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η τέχνη με την ευρύτερη έννοια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα ποιήματα σου έχουν διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο! Πιο συγκεκριμένα τα έχεις γράψει τόσο στην ελληνική όσο και στην Ιταλική γλώσσα, την οποία ομιλείς απταίστως και έχουν βραβευτεί επί σειρά ετών, παίρνοντας την πρώτη θέση! Μίλησε μας για τις στιγμές που θεωρείς πιο ξεχωριστές;

Η αλήθεια είναι ότι έχω ζήσει πολλές συγκινητικές στιγμές… Όλες είχαν το δικό τους ξεχωριστό νόημα για μένα , γιατί σχετίζονταν με την αναγνώριση και βράβευση έργων που είχα γράψει και ξεχωρίσει για κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Οπωσδήποτε, το γεγονός ότι κάποια από τα ποιήματά μου διακρίθηκαν και εκτός της ιδιαίτερης πατρίδας μου με χαροποιεί ιδιαίτερα, προσδίδει βαρύτητα στη συγγραφική μου προσπάθεια, αλλά και με δεσμεύει συναισθηματικά να εργαστώ με περισσότερο ζήλο, για να φανώ αντάξια των προσδοκιών όσων έχουν εκτιμήσει το έργο μου και την προσωπικότητά μου. Τους ευχαριστώ όλους ξεχωριστά!

Ποια είναι η εμπειρία που αποκόμισες  μέσα από το ταξίδι που συνεχίζεις να κάνεις ακάθεκτη;

Σε αυτό το αέναο ταξίδι της αναζήτησης, της κατανόησης, της συναισθηματικής μέθεξης ,της αποκρυπτογράφησης και αποκωδικοποίησης του εαυτού μου και του κόσμου που με περιτριγυρίζει νιώθω πολύ τυχερή που είμαι σε θέση να εκφράζομαι και να δημιουργώ μέσω της ποίησης και των στίχων μου. Να αντλώ και να μεταφέρω μηνύματα. Να επικοινωνώ. Να συγκινούμαι, και αν γίνεται, να προσφέρω συγκινήσεις. Να προβληματίζομαι και αν γίνεται ,να προβληματίζω. Να  γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου, να κάνω αυτοκριτική και να προσπαθώ να βελτιώνομαι όσο γίνεται περισσότερο, ως χαρακτήρας και κυρίως ως άνθρωπος. Tταυτόχρονα, αποτελεί σταθερή πεποίθησή μου η άποψη ότι μόνο μέσα από την καλλιέργεια της ανθρωπιστικής παιδείας και της δημιουργικής διδακτικής αξιοποίησης της ποίησης και της κάθε μορφής τέχνης , θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολύπλευρα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σε τι ηλικία είχες την πρώτη σου ουσιαστική επαφή με την ποίηση σε επίπεδο κατανοήσεως και γραφής;

Πάντοτε μού άρεσε να διαβάζω και κυρίως να γράφω, όχι απαραίτητα ποίηση. Θυμάμαι στο γυμνάσιο μια φωτισμένη παιδαγωγός είχε πει στη μητέρα μου ότι έχω λογοτεχνική φλέβα και ότι αυτό το χάρισμα θα πρέπει να το καλλιεργήσω.

Έγραφα πάντα σποραδικά κατά τα μαθητικά μου χρόνια, κυρίως ποιήματα.  Αν θα θέλαμε όμως να προσδιορίσουμε χρονικά την πρώτη μου ουσιαστική και συστηματική επαφή με την ποίηση σε επίπεδο γραφής, θα λέγαμε ότι ήταν το χρονικό διάστημα  έκδοσης της πρώτης μου ποιητικής συλλογής, της ΟΝΕΙΡΩΝ ΟΑΣΗ. Τότε είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να γίνει αυτή το όνειρο πραγματικότητα.

Με ποιο τρόπο η ποίηση εκ-παιδεύει και  καλλιεργεί τον άνθρωπο; Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει κάποιος να διαβάζει;

Το μοναδικό χάρισμα της ποίησης είναι ο δυναμικός της χαρακτήρας και η εκπληκτική δυνατότητα που προσφέρει για καλλιέργεια ποικίλλων δεξιοτήτων σε συναισθηματικό,  γνωστικό και γιατί όχι και σε ψυχοκινητικό επίπεδο ,με την εφαρμογή  και τη διαθεματική προσέγγιση  των σχολικών δραστηριοτήτων. Αυτή η διαπίστωση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε εκπαιδευτικό επίπεδο για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και κριτικά σκεπτόμενων ατόμων.

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημά σας, πιστεύω ότι όσο νωρίτερα έρθει σε επαφή κάποιος με το διάβασμα, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, να ενισχύσει το πνευματικό του δυναμικό και να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;  Πώς συνδέεται ή θα έπρεπε να συνδέεται η ποίηση με τη μουσική;

Είναι γεγονός, ότι μού αρέσουν όλα τα είδη της μουσικής και αυτό με βοηθάει να εκφράζομαι  πολυδιάστατα. Περαιτέρω, πιστεύω ότι όπως η ποίηση, έτσι και η μουσική αποτελεί  μορφή υψηλής τέχνης που ικανοποιεί την υπαρξιακή ανάγκη του ατόμου να επικοινωνεί  και να εξωτερικεύει τις ιδέες του και τα συναισθήματά του. Με την έννοια αυτή, η ποίηση συνδέεται άρρηκτα με τη μουσική , αφού ανήκουν και οι δύο στην τονική μορφή τέχνης και είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν συνδυαστικά σε πολλά επίπεδα και να έχουν θαυμαστά αποτελέσματα.

Το συγγραφικό σου έργο είναι πολύπλευρο και ενδιαφέρον. Ποια είναι η φιλοσοφία της δομής του;

Τα ενδιαφέροντά μου είναι πολλά και αφορούν, όχι μόνο την ποίηση και την τέχνη, αλλά και την εκπαίδευση και τη διδακτική με την ευρύτερη έννοια, την παιδαγωγική, την ειδική αγωγή κ.ά. Παράλληλα, η ενασχόληση μου με τη διδασκαλία, την οποία κυριολεκτικά λατρεύω, ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους, νέους προβληματισμούς και ορίζοντες επιστημονικής αναζήτησης, μελέτης και έρευνας. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τα επιστημονικά άρθρα μου σχετίζονται  με τη διδασκαλία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι στόχοι σου;

Υπάρχουν πολλές σκέψεις και ιδέες τις οποίες θα ήθελα κάποια στιγμή να πραγματοποιήσω. Πιστεύω ότι με δύναμη και πίστη μπορούν να πραγματοποιηθούν, φτάνει να υπάρχει υγεία, σωματική και συναισθηματική. Επί του παρόντος, ετοιμάζω τη δεύτερη ποιητική μου συλλογή, η οποία ευελπιστώ ότι θα εκδοθεί σύντομα. Επιπλέον, αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός, ότι πρόκειται να επανεκδοθεί στην Ιταλία η πρώτη ποιητική συλλογή μου ΟΝΕΙΡΩΝ ΟΑΣΗ μεταφρασμένη στην ιταλική γλώσσα.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια και ότι καλύτερο με τους στόχους σου!

Σας ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι τα καλύτερα και σε σας και κυρίως υγεία ,ευημερία και ψυχική γαλήνη ,που νομίζω ότι τη χρειαζόμαστε όλοι.

Ενδεικτικά:

 1ο Βραβείο στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό Ιn memoria di Carmelina Ghiotto Zini: una vita vissuta per I poveri- VII edizione.XII Icontro poetico. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα “Χρυσό Στεφάνωμα -Incoronamento d΄ Οro. Aprilia( Ρώμη).

Μάρτιος 2014: Βραβείο ( Diploma di Merito) στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό PREMIO NAZIONALE DI POESIA, NARRATIVA E FOTOGRAFIA. Albero Andronico.VII edizione.  Συμμετοχή με το ποίημα “Aαστειευόμενοι Ορθώς – Scherzando giustamente”. Roma( Ρώμη).

Μάιος  2014: Το  Βραβείο του Αντιφάνους στον Δ΄ Παγκόσμιο  Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα Ο ΛΟΓΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ. Συμμετοχή με το ποίημα “ Άγονες Γραμμές”. Θεσσαλονίκη.

Ιούνιος 2014: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA SOTTO IL CIELO DI LUGLIO. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Glorificazioni Estive. Anzio. Roma.

Δεκέμβριος 2014: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA Poesie sotto l΄Albero. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Ancora una volta. Anzio. Roma.

Iούλιος 2015: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA SOTTO IL CIELO DI LUGLIO. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Vigore. Anzio. Roma.

Απρίλιος 2015: Βράβευση στον  Ποιητικό Διαγωνισμό για την ενίσχυση της Παιδιατρικής Κλινικής του Ρεθύμνου.  Συμμετοχή με το ποίημα  Νεάπολη. Ρέθυμνο.

Σεπτέμβριος 2015: Βράβευση στον  Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού συλλόγου Μήλου. Συμμετοχή με το ποίημα  Σθένος. Μήλος.

Noέμβριος 2015: Βράβευση στον  Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του περιοδικού Κελαινώ. Συμμετοχή με το ποίημα  Λαξεύοντας. Αθήνα.

Noέμβριος 2015: Βράβευση της ποιητικής συλλογής ΟΝΕΙΡΩΝ ΟΑΣΗ(ΟΑSI DEI SOGNI- Attestato di premiazione, Coppa 3o posto)στον  4ο Διεθνή Ιταλικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. 4ο Edizione del Concorso Internazionale Poesia, Prosa e arti Figurative “La  Finestra Eterea” 2015. Mιλάνο, Ιταλία.

Δεκέμβριος 2015: Βράβευση στον  Ιταλικό Διαγωνισμό CONCORSO DI POESIA Aspettando il Natale, poesie sotto l’albero- un concorso diverso.Edizione 2015. La Nuov@ Mus@.Συμμετοχή με το ποίημα Dea. Aprilia.

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus