page top

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Ζαχαράτο

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 1/9/2016 11:34

Μιλήσαμε με τον Ανδρέα Ζαχαράτο τον φωτογράφο που μας έδειξε τον δρόμο για να δούμε μέσα από τον φακό της μηχανής του ανθρώπους και στιγμές της jazz μουσικής...

 

(Φωτογραφία εξωφύλλου : BEN BELINGA)

 


Δώστε μας ένα μικρό βιογραφικό για τους φίλους του jazzbluesrock.gr

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε φωτογραφία & κινηματογράφο στη σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα. Εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας από το 1985 έως σήμερα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Από το 1993 έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Έχει εκδώσει το φωτογραφικό λεύκωμα Μάνη από πέτρα & χρόνο (Εκδ. Δεσμός, 2014). Έχει βραβευτεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει ως Διευθυντής Φωτογραφίας ταινιών τεκμηρίωσης σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, έχει διδάξει επί σειρά ετών (βασικές αρχές φωτογραφίας, εικονοληψία, αισθητική εικόνας, διεύθυνση φωτογραφία κιν/φου & τηλεόρασης) σε κρατικά και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Ποια ήταν τα πρώτα σας φωτογραφικά θέματα και ήταν πάντα η μουσική ο πυρήνας της φωτογράφησης για εσάς;

Από το 1980 που φοιτούσα στην σχολή Κινηματογράφου θυμάμαι τον εαυτό μου με μια φωτογραφική μηχανή στον ώμο όπου και αν πήγαινα. Η εξερεύνηση του Ελληνικού τοπίου και των Αρχαιοτήτων της χώρας μου σε μαυρόασπρη & έγχρωμη εμουλσιόν μου έδωσαν την ευκαιρία να βάλω τις πρώτες προκλήσεις στον εαυτό μου παίζοντας με την φωτογραφική αισθητική στο περιβάλλον που τόσο αγαπούσα. Η μουσική και ιδιαίτερα η Τζάζ από τα μισά της δεκαετίας του εβδομήντα με συντρόφευε όχι ως φωτογραφικός αυτοσκοπός αλλά σαν μια γερή βάση που εκπαίδευε το αισθητικό & καλλιτεχνικό μου κριτήριο.

Είκοσι ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Ποια από αυτές θεωρείτε ότι ήταν η σημαντικότερη για εσάς;

Κάθε έκθεση έχει μέσα της την αγωνία του καλλιτέχνη για επικοινωνία με τον περίγυρο του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάθε θεματική ενότητα που προετοιμάζω γίνεται σημαντική για μένα ως δημιουργό κατά την διάρκεια της λήψης τόσο όσο και κατά την έκθεσή της στο κοινό.

Το δεύτερο φωτογραφικό λεύκωμά σας Jazz Moments κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Τόπος. Μιλήστε μας για αυτό πως προέκυψε η ιδέα;

Η θεματική ‘JAZZ MOMENTS ‘’ προήλθε όταν η αγαπημένη μου μουσική συνάντησε την αγαπημένη μου τέχνη τη Φωτογραφία. Το 1996 ξεκίνησε αυτό το φωτογραφικό –μουσικό ταξίδι και κράτησε έως το 2014. Όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας διαφορετικές θεματικές ενότητες, πάντα βαθειά μέσα μου πίστευα ότι ο τρόπος που προσέγγισα την Ελληνική & διεθνή Jazz σκηνή μακριά από εντυπωσιασμούς, προσηλωμένος στην αισθητική που βγαίνει από αυτή την μουσική πλησιάζοντας τους δημιουργούς της με σεβασμό στην στιγμή και στην φόρμα θα μου δινόταν η ευκαιρία να προσθέσω στην Jazz μουσική σκηνή της χώρας μου μία φωτογραφική δημιουργία. Με την βοήθεια του λάτρη της Jazz, δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Μπασκόζο που μου σύστησε τον μουσικό & συγγραφέα Σάκη Παπαδημητρίου ο οποίος με ενθάρρυνε για την έκδοση και με τίμησε προλογίζοντας της, και με την αμέριστη καλλιτεχνική βοήθεια των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ το ‘’JAZZ MOMENTS’’ έγινε πραγματικότητα .

Οι διακρίσεις σας είναι πολλές και σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο (UNESCO). Είναι δύσκολο για κάποιον Έλληνα να διακριθεί σε μεγάλους διαγωνισμούς του εξωτερικού;

Σκοπός δεν ήταν ποτέ η διάκριση, αλλά η συμμετοχή σε διαγωνισμούς δίνοντας μου την ευκαιρία να συναγωνιστώ με αισθητικά & καλλιτεχνικά κριτήρια. Δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα του φωτογράφου αλλά το αισθητικό του κριτήριο (η ματιά του) δηλαδή.

Στο site σας βλέπουμε ότι οι Jazz στιγμές έχουν ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Αυτές οι φωτογραφήσεις προέκυψαν τυχαία ή ήταν προμελετημένες (όχι στημένες);

Από το 1996, η αγαπημένη του τέχνη της φωτογραφίας συνάντησε την αγαπημένη του μουσική και έτσι ξεκίνησε η θεματική ενότητα Jazz Moments: «Πλησίασα τους δημιουργούς στη σκηνή των μικρών κλαμπ, στις πρόβες και στα στούντιο ηχογραφήσεων. Η ασπρόμαυρη τονικότητα που χρησιμοποίησα ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα της Τζαζ». «Η μουσική εκτέλεση της τζαζ επί σκηνής δεν είναι ποτέ ίδια, διότι ο δημιουργός αυτοσχεδιάζει. Έτσι, τα ακουστικά ερεθίσματα είναι κάθε φορά διαφορετικά δίνοντάς μου το περιθώριο να ελίσσομαι και σωματικά και αισθητικά, συνθέτοντας κάθε φορά διαφορετικές φόρμες. Η γνωριμία μου με τους δημιουργούς με έφερε πιο κοντά στην ψυχοσύνθεσή τους, βοηθώντας με να ταυτίσω χαρακτήρες και φωτογραφική σύνθεση. Η στάση του σώματος, η ένταση της στιγμής, η απραξία επί σκηνής, ακόμα και η προετοιμασία στις κουίντες, οδηγούν στη σύλληψη της φωτογραφίας μέσα από μονοπάτια που ένα αφοσιωμένο στην Τζαζ αυτί μπορεί να βαδίσει».

Η πιο δύσκολη jazz φωτογράφηση σας;

Σε κάτι που αγαπάς δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σε δυσκολέψει.

Ποιο jazz άλμπουμ θα χαρίζατε σε έναν φίλο ή φίλη και γιατί;

‘’TUTU’’ του MILES DAVIS

Ποιο άλμπουμ ακούσατε και σας άρεσε τελευταία;

JOHN COLTRANE ‘’ TENOR CONCALVE ‘’

Τι θα θέλατε να μεταφέρετε στους αναγνώστες του jazzbluesrock.gr είτε μουσικό είτε φωτογραφικό;

Στους αγαπητούς αναγνώστες προτείνω συνεχή ενασχόληση με τις τέχνες όχι μόνο ως θεατές αλλά και δημιουργική ενασχόληση με αυτές. Και για τους εραστές της Φωτογραφίας εύχομαι συνεχή παρατήρηση, ανελλιπή μελέτη καταξιωμένων φωτογράφων & ατέλειωτα χιλιόμετρα στους δρόμους προκειμένου να ξετυλίξουν την δημιουργικότητά τους, και να αισθανθούν πλήρεις σωματικά και ψυχικά.

I LOVE JAZZ I LIVE FOR PHOTOGRAPHY


Επαφή :

Ανδρέας Ζαχαράτος
email : andre61@otenet.gr
website: http://www.jlykourezou-azacharatos.gr/
facebook: https://www.facebook.com/andreas.zacharatos.7


                 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus