page top

Συνέντευξη Πέτρος Σαριδάκης

Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Ο Πέτρος Σαριδάκς αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα μουσικού που ξέρει να μεταφέρει την παράδοση σε σύγχρονα μουσικά μονοπάτια. Αυτό θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας για όσους παραβρεθούν την Πέμπτη 24/11 στη ΣΦΙΓΓΑ που εμφανίζεται με τους μουσικούς του. Μαζί του κάναμε μια κουβέντα και σας παρουσιάζουμε μερικά μυστικά της επιτυχίας του.

Πέτρο καλημέρα ελπίζω να είσαι καλά! Θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για σένα και την Κρήτη πρώτα από όλα…

Σας χαιρετώ είμαι καλά σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Κατάγομαι από την Κρήτη.  Ο πατέρας μου από την Εθιά αστερουσιών και η μητέρα μου από την Νεάπολη Μιράμπελλου. Ωστόσο μεγάλωσα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στην Κρήτη. Ο κρητικός τρόπος ζωής ήταν μέσα στον τρόπο ζωής της οικογένειά μας και δεν έλλειψε  ούτε στιγμή.

Η μουσική πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι η Κρήτη αλλά πίσω από αυτήν κρύβεται και κάτι άλλο η σχέση σου με την ιστορικότητα της παράδοσης και η αναμόχλευση μουσικών και οργάνων που σήμερα απλά δεν υπάρχουν! Μίλησε μας λίγο για αυτό…

Γενικά πιστεύω πως η παράδοση όλου του κόσμου είναι ενδιαφέρουσα. Είτε γιατί  ταυτίζεσαι, είτε γιατί προκύπτουν ηχοχρώματα που υποψιάζεσαι  ότι μπορεί να ταιριάζουν με την κρητική μουσική. Γενικά αρέσκομαι σε ήχους που προέρχονται από το ξύλο και από τα δέρματα, με εκστασιάζουν. Παρατηρώ ότι και στην Κρήτη ανασύρονται  ξεχασμένα όργανα όπως άσκαυλοι, μπουλγαρί ,ταμπουράδες ,περίεργες λύρες τσαμπούνες ,ασκοί. Είναι μεγάλος πλούτος.

Συνήθως εμφανίζεσαι μαζί με άλλους μουσικούς που υποστηρίζουν το έργο σου επί σκηνής. Ποιοι είναι αυτοί και πια η σχέση μεταξύ σας;

Και να προσθέσω ότι χωρίς αυτούς η δουλειά μου δεν θα ήταν πολύ εύκολη. Είναι ο Γιάννης Πλυμάκης στο λαούτο, ο Χρήστος Τζελεπόπουλος στο κοντραμπάσο, η Μυρτώ Αλεβίζου  και ο Γιώργος Γκαραβούνης στα κρουστά.

Μαντόλες και μπουλγαρί είναι μερικά από τα όργανα που χρησιμοποιείτε. Τι άλλα όργανα υπάρχουν συνήθως στις αποσκευές σας;

Μικρά  λαούτα, μαντούρες, δυο λύρες, τάμπλα, στάμνα, cajon, cowbels. Και έπεται συνέχεια…

Πόσες εμφανίσεις έχεις κάνει μέχρι τώρα και πες μας μια χαρακτηριστική που θα σου μείνει για πάντα στο μυαλό σου ως η πιο περίεργη;

Οι εμφανίσεις είναι πολλές και ευτυχώς θα έχουμε κι άλλες. Η πιο όμορφη και περίεργη ήταν φέτος τον Ιούνιο που παίξαμε στον αεροδιάδρομο του Ε. Βενιζέλος για το "χαμόγελο του παιδιού". Για το σημαντικότερο σκοπό που είναι τα παιδιά όλου του κόσμου. Προσπαθούσαν ομάδες από όλη την Ελλάδα να σύρουν ένα αεροπλάνο κι εμείς μαζί τους σύραμε το αεροσκάφος με συνοδεία της λύρας και του λαούτου.

Το να ξεφεύγεις από τις νόρμες είναι γνωστό και φαίνεται αυτό, αλλά το να συνδυάζεις το ήδη υπάρχον με το νέο κάνοντας το κομμάτι της αστικής μας καθημερινότητας είναι ιδιαίτερο, πως λοιπόν προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα;

Αυτό το αποτέλεσμα το θεωρώ άκρως ενδιαφέρον. Πάντοτε πίστευα ότι αυτό που θέλουμε να ακούμε κάθε μέρα θα μπορέσει να γίνει και μέσα από την παραδοσιακή μουσική. Εμείς τα διαμορφώνουμε όλα αυτά, οι άνθρωποι. Γενικά πιστεύω ότι όλα έρχονται στο προσκήνιο αναλόγως πως έχεις μεγαλώσει. Τι άκουγες μικρός, έφηβος, τι επηρέασε την άποψή σου, αν έχεις μια σφαιρική άποψη του συνόλου των ειδών της μουσικής που υπάρχουν ανά τον κόσμο. Η Μουσική δεν τελειώνει θέλει να την ερευνήσεις. Πριν καταλήξω να παίξω Κρητική μουσική και λύρα, ασχολήθηκα με διάφορα είδη μουσικής, όπως κλασσική μουσική και  την ροκ.

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα εμφανιστείς στη μουσική σκηνή ΣΦΙΓΓΑ. Έχεις να μας δώσεις μια ιδέα για το τι να περιμένουν δηλαδή οι άνθρωποι που θα έρθουν να σας ακούσουν;

Το Νάμι Κλείνει ένα χρόνο παρουσίας και τυχαίνει να το γιορτάσουμε στην Σφίγγα. Θα δοκιμάσω κάποια πράγματα καινούργια και λίγο παραλλαγμένες μελωδίες του δίσκου, λίγο πιο παιχνιδιάρικές, νομίζω θα είναι ενδιαφέρον.  Πάντα προσπαθούμε στις εμφανίσεις μας να είμαστε φρέσκοι και ανανεωμένοι.

Υπάρχουν σχέδια για νέα δισκογραφική δουλειά ή ακόμα είναι νωρίς;

Όταν φτάνουμε στην έκδοση ένας δίσκου νομίζω από την επόμενη μέρα μπαίνει μπροστά κάτι καινούριο. Είμαι σε μια διαδικασία αναζήτησης και ενορχηστρώσεων, σιγά σιγά νομίζω θα ευοδωθεί.

Έχεις προγραμματίσει και άλλες εμφανίσεις για το υπόλοιπο του χειμώνα και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Ναι θα γίνουν και άλλες εμφανίσεις σε διάφορους χώρους. Μπορείτε να ακολουθείτε τη προσωπική μου σελίδα στο f: Πέτρος Σαριδάκης/Petros Saridakis για περισσότερες πληροφορίες.

Τι θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες του JAZZBLUESROCK.GR;

Η κρίση αυτή που διανύουμε και είναι παροδική κάποια στιγμή θα καταλαγιάσει. Θα επιμείνουμε για το κοινό καλό και θα φτιάχνουμε ωραίες μουσικές και καινούρια μονοπάτια για να ξεχνάμε τη δύσκολη καθημερινότητα.

Σας περιμένω στη Σφίγγα...

Ευχαριστούμε για την κουβέντα αυτή!

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus