page top

Συνέντευξη The Clixets

Δημοσιεύτηκε 1/4/2016 12:19

Δώστε μας ένα σύντομο βιογραφικό σας για τους αναγνώστες του jazzbluesrock.gr.

ΑΝΤΡΕΑΣ: Η αρχή έγινε κάπου στο 2004, όταν ο αδελφός μου, Πάρις (Ηλ. Κιθάρα)  εντάχθηκε  στο συγκρότημα  που είχαμε ξεκινήσει με φίλους από το σχολείο λίγα  χρόνια  πριν. Τότε βρήκαμε και το όνομα Clixets.  Έκτοτε έχουμε  εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές. Το 2015 κυκλοφόρησε σε φυσική μορφή το πρώτο μας άλμπουμ. Το στυλ μας θα έλεγα ότι είναι αγγλόφωνο rock alternative.

Ποια ήταν τα πρώτα μουσικά σας ακούσματα και πως αυτά επηρέασαν τον ήχο σας;

ΑΝΤΡΕΑΣ : Για  μένα ήταν οι Beatles και ο Jean Michel Jarre. Στη συνέχεια οι Queen και πολύ άλλοι. Μου άρεσε η μελωδικότητα των κομματιών, οι συνθέσεις που προέρχονταν από την καρδιά/πραγματικές ιστορίες. Οι απλοί ήχοι που συνθέτουν κάτι πιο περίπλοκο στις ενορχηστρώσεις και φυσικά  η πολυφωνία  στις ηχογραφήσεις. Όλα αυτά πιστεύω προσπαθούμε να υπάρχουν και στον δικό μας ήχο.

ΠΑΡΗΣ: Radiohead, Red hot chili peppers, Nirvana και Placebo μεταξύ άλλων για εμένα!

Το πρόσφατο άλμπουμ σας είναι το Moods, Clocks & Secrets που πρόσφατα αναρτήσαμε στο jazzbluesrock.gr είναι η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά! Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας αυτή.

ΑΝΤΡΕΑΣ: Ήταν μια πολύχρονη διαδικασία κυρίως γιατί ξεκίνησε ως ένα  μεγάλης διάρκειας demo και κατέληξε ως άλμπουμ. Μπήκαμε στο στούντιο το 2010 με τον Μάκη Καφετζιδάκη στο μπάσο και τον Βαγγέλη Κολτσίδα στα  ντραμς. Με κομμάτια που άλλα είχαν γραφτεί όταν ήμασταν έφηβοι και άλλα της τελευταίας στιγμής. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι να δείξουμε τι δυνατότητες υπάρχουν όταν βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα  studio παρέα με τους κατάλληλους μουσικούς και ηχολήπτες. Ίσως η πιο όμορφη στιγμή του δίσκου: Όταν ακούς την «ορχήστρα» για  πρώτη φορά  αφού έχει ηχογραφηθεί πάνω από ένα κομμάτι που έχετε γράψει και παίξει. Το πώς δένει δηλαδή  με το σύνολο. Όμορφο ταξίδι!

Έχετε κάνει αρκετά live; Και πιο από αυτά ήταν το πιο περίεργο που θα θυμάστε για πολύ καιρό;

ΠΑΡΗΣ: Έχουμε παίξει ζωντανά σε πολλές μουσικές σκηνές και κάθε μια  εμφάνιση ήταν μοναδική εμπειρία!  Σε ένα από τα πρώτα μας  live, πριν από 10 χρόνια, κατέρρευσε το μισό  set των τυμπάνων πάνω στην σκηνή και οι μισοί συνέχισαν να παίζουν το κομμάτι  μέχρι να  στήσουν οι άλλοι μισοί  ξανά  τα ντραμς και να  ολοκληρώσουμε το τραγούδι όλοι μαζί. Φαντάζομαι οπτικά το αποτέλεσμα θα είχε ενδιαφέρον…

Έχετε μια κοινή πορεία μέχρι τώρα, πως αυτό είναι εύκολο, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ σας σε διάφορα πράγματα μέχρι τώρα;

ΠΑΡΗΣ: Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ίσως το γεγονός ότι είμαστε αδέλφια το κάνει πιο εύκολο ώστε να μην είναι παρεξηγήσιμες οι τυχόν διαφωνίες μας καθώς και να  συζητάμε τυχόν ζητήματα που προκύπτουν.

ΑΝΤΡΕΑΣ: Μουσικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και όταν προκύπτουν είναι δημιουργικές. Έχω υποστηρίξει  μουσικές ιδέες που αργότερα  κατάλαβα ότι οι αντιπροτάσεις  του Πάρι ήταν πιο ταιριαστές από την δικιά μου π.χ όταν ηχογραφούσαμε το άλμπουμ. Με λίγα λόγια: Είχε δίκιο!

Αποφασίζετε από κοινού τα κομμάτια που δουλεύετε ή ο καθένας από εσάς δουλεύει ξεχωριστά και μετά παρουσιάζει ο ένας στον άλλον τη δουλειά του;

ΑΝΤΡΕΑΣ: Τις περισσότερες φορές κάποιος από τους δύο έχει μια ιδέα , μια  εισαγωγή ή και όλο το κομμάτι και το παρουσιάζει στον άλλον. Μετά την παρουσίαση ο δεύτερος μπορεί να  προσθέσει μια μελωδία και τους στίχους ή ένα solo, ακόμα και να μην πειράξει κάτι αν θεωρεί ότι το τραγούδι είναι έτοιμο. Στη μουσική πιστεύω πολύ στο « Δεν χρειάζεται να  φτιάξεις κάτι το οποίο δεν είναι χαλασμένο’’.

Στο άλμπουμ σας έχετε και άλλες συμμετοχές ανθρώπων σε πολλά επίπεδα είτε στη μουσική είτε στον ήχο μιλήστε μας λίγο για αυτούς;

ΑΝΤΡΕΑΣ: Είμαστε πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε μαζί με τον Μάκη( στο μπάσο) και τον Βαγγέλη (στα drums) οι οποίοι είναι φοβεροί μουσικοί με τον δικό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα. Κατάλαβαν αμέσως τις συνθέσεις και δημιουργήσαμε όλοι μαζί αυτό τον ήχο, τον οποίο έτσι και αλλιώς «δουλεύαμε» στις πρόβες και στα live για 5 χρόνια...

ΠΑΡΗΣ: Στην αρχή του project ο πολύ ταλαντούχος ηχολήπτης Mιχάλης Σκαράκης ,στο φιλόξενο studio 133, με υπομονή κατανόησε πως το φανταζόμασταν. Με τον Γιώργο Ποντίκη και τον Δημήτρη στο ιστορικό studio Π, ηχογραφήσαμε μεγάλο μέρος των βιολιών και του τσέλο. Το βιολί έπαιξε ο εκπληκτικός Δημήτρης Κουζής ενώ το τσέλο η φανταστική Έλσα Παπέλη. Έξτρα  πινελιές στο άλμπουμ έβαλε ο καλός μας φίλος Randal North ο οποίος εμφανίζεται να  προβάρει το κομμάτι του δίσκου In the Main, στην κιθάρα του από μια  κασέτα που βρήκαμε  από το 2000( όταν πρωτογράφτηκε το κομμάτι) ενώ άρια  τραγουδάει η ξαδέλφη μας Paige στο Outcome. To τελικό μέρος του άλμπουμ (φωνές και τύμπανα) καθώς και η μίξη έγινε από το μαέστρο Νίκο Παπαδόπουλο στο Sound Flakes studio.

ΑΝΤΡΕΑΣ: Οπότε σε τρία  στούντιο έγινε η ηχογράφηση και σε άλλα δύο το mastering. O Γιάννης Χριστοδουλάτος έκανε το όμορφο mastering στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου στο sweetspot studios ενώ σε 2 κομμάτια  τo mastering έκανε ο Ryan Smith στα  sterling studios. Ελπίζω να μην ξεχάσαμε να αναφέρουμε κάποιον!

Επόμενα δισκογραφικά σχέδια;

ΠΑΡΗΣ: Υπάρχουν πολλά κομμάτια στο συρτάρι  τα οποία θα θέλαμε πολύ να ηχογραφήσουμε. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς να  μπούμε ξανά στο studio! Μπαλάντες, πιο ροκ πειραματικά κομμάτια και πολλές ιδέες για ενορχηστρώσεις περιμένουν να ηχογραφηθούν…

Και τέλος ένα μήνυμα  που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του JAZZBLUESROCK.GR

ΑΝΤΡΕΑΣ: Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας,  που διαβάσατε αυτή την συνέντευξη. Να είστε καλά και να απολαμβάνετε πάντα τη μουσική που σας αρέσει!!!

ΠΑΡΗΣ: Καλές μουσικές ακροάσεις και θα χαρούμε να σας δούμε σε κάποια εμφάνισή μας!!!

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus