page top

Συνέντευξη Βάσια Δανιά

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Καταρχάς Βάσια καλώς ήρθες στο jazzbluesrock.gr  αλλά και στο ταξίδι του τραγουδιού!
Καλώς σας βρήκα!

 

 

 


Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με τη μουσική και τι είναι μουσική για εσένα;
Δεν μπορώ να φανταστώ τη καθημερινότητά μου χωρίς μουσική. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η αγάπη μου για τη μουσική ήταν μεγάλη.
Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν ανάλογα με τις τάσεις της εποχής. Οι μουσικές μου επιρροές είναι οι: Beatles, Otis Rending, Joe Cocker, Simon & Garfunkel, Pink Floyd, Barbra Streisand, Abba και από ελληνική μουσική οι: Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, και γενικότερα όλοι οι εκπρόσωποι από το «Νέο Κύμα» κ.α. Συμμετείχα από μικρή στις θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου. Τελειώνοντας το σχολείο, ξεκίνησα φωνητική στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με δασκάλα τη Λία Βίσση.
Η μουσική ως τέχνη είναι για εμένα τρόπος ζωής και έκφρασης. Είναι ένα μαγικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και έχει μεγάλη θεραπευτική δύναμη.

‘’Τα όνειρά μας είναι τα όπλα μας, η κινητήριος δύναμή μας για να εξελιχθούμε και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο!’’  

Οι σπουδές σου τι ρόλο έπαιξαν σε αυτή την προσπάθεια και αντιστρόφως;
Την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων στην Αγγλία, δε ξέρω τι συνέβη αλλά «πάγωσε το όνειρο μου» . Όμως, ολοκληρώνοντας τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές μου πάνω στη ψυχολογία συνειδητοποίησα ότι δε μπορώ να ζήσω χωρίς μουσική.
Έτσι, συνέχισα μαθήματα μουσικής θεωρίας και φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου. Συνεχίζω μαθήματα φωνητικής έως και σήμερα. Είχα στο ενεργητικό μου εμφανίσεις ως ερμηνεύτρια με συγκρότημα για 2 χρόνια περίπου σε μουσικούς χώρους κυρίως στην Αθήνα. Κατέληξα, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κυνηγάμε τα θέλω μας και τις επιθυμίες μας και γενικότερα όλα όσα ονειρευόμαστε. Ζούμε σε δύσκολες εποχές λόγω κρίσης αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείπουμε αυτά που πιστεύουμε και αγαπάμε γιατί χωρίς αυτά μένουμε «στάσιμοι» και ανικανοποίητοι. Τα όνειρά μας είναι τα όπλα μας, η κινητήριος δύναμή μας για να εξελιχθούμε και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο!  

Στην ηλικία των 13 ετών, έγραψες δύο εικονογραφημένα βιβλία: «Ένα παραμυθάκι γεμάτο αγάπη» και«Ένα παραμυθάκι γεμάτο χαμόγελο» , τα οποία σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Οπότε καταλαβαίνω πως ο μύθος και η διδακτική του αξία έχει ιδιαίτερη θέση σε’ σένα ……

Η αλήθεια είναι  πως η ανάγκη μου για έκφραση κυλούσε στο αίμα μου από μικρή. Όταν ήμουν 11 χρονών και έχασα το αγαπημένο μου καναρίνι, άρχισα όλα αυτά που σκέφτομαι και αισθάνομαι να τα γράφω. Πέρασαν 2 χρόνια, και αυτές οι σκέψεις μου ενώθηκαν σαν πάζλ και αποτυπώθηκαν σε χαρτί. Έτσι δημιουργήθηκαν τα παραμυθάκια. Πιστεύω πως τα παραμύθια και οι μύθοι, καθώς και η διδακτική τους αξία, δεν έχουν ιδιαίτερη θέση μόνο σε εμένα αλλά και στην κοινωνία μας και γενικότερα στον πολιτισμό μας. Είναι περιεχόμενα της λογοτεχνίας που βοηθούν στην καλλιέργεια του γραπτού και προφορικού λόγου.  Συνδυάζουν  πραγματικά με φανταστικά στοιχεία και ταυτόχρονα μέσω αυτών αναλύονται θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Μίλησε μας σχετικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Ένας μύθος μια φορά»;
Οι  δημιουργοί του «Ένας μύθος μια φορά» είναι οι αγαπημένοι Χρίστος Θεοδώρου (συνθέτης) και Μιχάλης Γελασάκης (στιχουργός). Ο Χρίστος έγραψε τη μουσική και ο Μιχάλης το λιμπρέτο για το μιούζικαλ «Τα Μάγια της Πεταλούδας» του F.G. Lorca που από το Νοέμβριο παίζεται στο «Σύγχρονο Θέατρο» με επιτυχία. Το κομμάτι αυτό είχε γραφτεί από τους δημιουργούς για τη παράσταση αυτή απλά ο Μιχάλης άλλαξε τους στίχους και τους προσάρμοσε σε εμένα. Όταν  μου πρότειναν να το τραγουδήσω από τη πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι με εκφράζει απόλυτα.

‘’Το ταξίδι είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε εμπειρίες, να αποκτήσουμε γνώσεις, να μάθουμε μέσα από τα λάθη μας και να γνωρίσουμε καινούρια πράγματα.’’

Το Videoclip που ομολογουμένως είναι ‘Παραμυθένιο’, παραπέμπει τον θεατή/ακροατή σε  αναζήτηση και  εξάπτει τη φαντασία. Στο τέλος του clip, διαβάζεις ένα σημείωμα «Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι» από την Ιθάκη του Καβάφη…. Ανέφερε κάποια σημαντικά πράγματα γι’ αυτό…
Αυτό ακριβώς θέλαμε να είναι «παραμυθένιο» και σε αυτό βοήθησε καταλυτικά ο σκηνοθέτης του βίντεο κλιπ Γιώργος Γκάβαλος.
Η ιδέα ήταν μέσα από τη ποίηση να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα. Το ταξίδι είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε εμπειρίες, να αποκτήσουμε γνώσεις, να μάθουμε μέσα από τα λάθη μας και να γνωρίσουμε καινούρια πράγματα. Το ταξίδι είναι η ίδια η ζωή και είναι σημαντικό όσο μπορούμε να την απολαύσουμε.

Που μπορεί προς το παρόν να ακούσει κάποιος τη μουσική σου;

Στους παρακάτω ιστοχώρους :

YouTube Channel: http://www.youtube.com/user/vasiadania
Jumping Fish Address: http://www.jumpingfish.gr/VasiaDania
SoundCloud: https://soundcloud.com/vasia-dania

Καλή συνέχεια! Και αναμένουμε σύντομα νέα δουλειά σου!
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.
Καλές γιορτές με υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα!
Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες με jazz, blues, rock… 

Σχολιάστε το άρθρο

Facebook
Twitter GooglePlus