Yako Trio - Ode To Yannis
1/8/2018
Δημοσιεύτηκε 4/5/2020 17:57
YAKO TRIO - ODE TO YANNIS
Ντεμπούτο άλμπουμ
Οι Yako Trio παρουσιάζουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Ode To Yannis”. Το σχήμα αποτελείται από τρεις νέους μουσικούς που επιχειρούν κάτι εντελώς πρωτότυπο και δημιουργικό: ένα jazz αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικό Γιάννη Κωνσταντινίδη, γνωστό και ως Κώστα Γιαννίδη στο ευρύτερο κοινό.
Αφορμή για την δημιουργία του trio αποτέλεσαν οι διασκευές του γνωστού μουσικού και συνθέτη σε οικείες μελωδίες και ρυθμούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Οι Yako Trio με απόλυτο σεβασμό και αγάπη στη μουσική ματιά του Κωνσταντινίδη πάνω στην παράδοση επανασυστήνουν το έργο του μέσα από τη δική τους εμπειρία και αισθητική.
Το trio αποτελείται από τους:
Λέανδρος Πασιάς - πιάνο
Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης - τύμπανα
Βαγγέλης Βραχνός – κοντραμπάσο
Το άλμπουμ αποτελεί το πρώτο ηχογράφημα αυτού του ιδιαίτερου project και περιέχει πέντε κομμάτια. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2018 στo ιστορικό studio Magnanimus στην Θεσσαλονίκη με ηχολήπτη τον Γιάννη Πετζίκη. Το “Ode to Yannis” κυκλοφορεί σε CD και ψηφιακά.
SPOTIFY / BANDCAMP / AMAZON / CDBABY
Τρεις μουσικοί που, έπειτα από τις σπουδές τους – κυρίως στον χώρο της jazz – και τις μουσικές περιπλανήσεις τους σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, επέστρεψαν στη γενέθλια πόλη τους, την Θεσσαλονίκη, με τις αποσκευές τους γεμάτες από μια μεγάλη ποικιλία ήχων, εμπειριών και γνώσης, για να αναμετρηθούν και να έχουν έναν γόνιμο, ενεργητικό διάλογο με τους ιδιαίτερους ήχους της και τις μνήμες της από την μακραίωνη, πλούσια, πολυπολιτισμική ιστορία της.
Το «κλειδί» για τον σχηματισμό του trio ήταν το έργο του γνωστού έλληνα μουσικού και συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη και συγκεκριμένα οι διασκευές του σε οικείες μελωδίες και ρυθμούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Πρόθεσή του ήταν να σώσει το μη-καταγραμμένο υλικό της ελληνικής παράδοσης μέσα από τη διαδικασία της σύνθεσης, σαφώς επηρεασμένος από κλασικούς συνθέτες όπως οι C. Debussy, M. Ravel και B. Bartok. Τα μέλη του Yako Trio έχουν βαθιά γνώση και τρέφουν μεγάλο θαυμασμό για το έργο του Κωνσταντινίδη. Δημιούργησαν το trio για να διασκευάσουν το έργο αυτό και να το συστήσουν ξανά στο κοινό, μέσα από τους δικούς τους ήχους και τα δικά τους βιώματα. Εξάλλου, ονόμασαν το συγκρότημα “Yako Trio”, από τα αρχικά γράμματα του ονόματος του μεγάλου συνθέτη.
Στόχος τους είναι να προσεγγίσουν γνωστά ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια με έναν νέο, δυναμικό, δημιουργικό τρόπο, συγχωνεύοντας παραδοσιακά ιδιώματα, κλασικές αρμονίες και στοιχεία της σύγχρονης jazz, ενσωματώνοντας παράλληλα jazz αυτοσχεδιασμούς. Διαμορφώνουν τη μουσική τους ταυτότητα, αναβιώνοντας την αυθεντική παραδοσιακή μουσική και επίσης παρουσιάζοντας δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις σ’ αυτό το ιδιαίτερο μουσικό ύφος. Παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι σε μια εξωστρέφεια μέσω της αλληλεπίδρασης με μουσικούς από διαφορετικές κουλτούρες και ποικίλα μουσικά είδη. Το συγκεκριμένο “ethnic-jazz” ύφος στο οποίο εντάσσεται η μουσική τους, κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμερίζοντας τις προκαταλήψεις σχετικά με τα όρια ανάμεσα στα μουσικά είδη, και προσελκύοντας συνεχώς όλο και περισσότερους ακροατές που δεν ακούν την κλασική jazz
yakotrio.com
Ο Λέανδρος Πασιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με δάσκαλο τον Τάσο Μαντζάρη στο Ωδείο Music Workshop, του όποιου είναι και απόφοιτος. Υπήρξε μαθητής του Γιάννη Αγγελάκη στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε μαθήματα κλασικής αρμονίας, ρυθμικού σολφέζ, μελωδικού σολφέζ και jazz αρμονίας.
Σε ηλικία 18 ετών συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam, στο τμήμα του Jazz Πιάνου, με καθηγητές τους Karel Boehlee, Rob van Bavel, Hans Vroomans και στο κλασικό πιάνο με τον Gert-Jan Vermeulen. Ανάμεσα σε άλλα, παρακολούθησε και το εργαστήρι του διεθνούς φήμης καθηγητή, Arnold Dooyeweerd. Στο Άμστερνταμ έλαβε μέρος σε σεμινάρια με τους Avishai Cohen Trio, Mike Clark, Dominique DiPiazza, Robin Eubanks, Παναγιώτη Ανδρέου, Hilario Duran Trio, Enrico Pieranunzi, Dennis Mackrel, Miles Okazaki και Jeff Levenson. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό jazz album με τίτλο It’s Time to Go.
Ο Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1991.
Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στα τύμπανα το 2001, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Κώστα Παγωνίδη. Το 2008 μετακόμισε στην Νίκαια της Γαλλίας για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Conservatoire de Nice . Εκεί, συμμετείχε σε φεστιβάλ όπως: Nice Jazz Festival , Nuits du Sud κλπ. Το 2011 μετακομίζει στην Lyon για να συνεχίσει της σπουδές του στο Conservatoire à rayonnement régional de Lyon. Καθ’όλη την διάρκεια της παραμονής του εκεί, δημιουργεί το δικό του σχήμα - αφιέρωμα στον σαξοφωνίστα Hank Mobley- ο οποίος ήταν ένα από τα πρώτα του ερεθίσματα, που τον έκανε να μυηθεί στην jazz μουσική. Το 2013 συμμετείχε στο φεστιβάλ Jazz à Vienne με την big band του Conservatoire de Lyon και είχε την τύχη να γνωρίσει τον Αμερικανό ντράμερ Leon Parker, ο οποίος ήταν το κίνητρο του για να μετακομίσει στο Παρίσι, και να ξεκινήσει ιδιαίτερα μαθήματα μαζί του για τα επόμενα δύο χρόνια.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην μουσική του εξέλιξη έπαιξε το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη το 2016, όπου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο κουαρτέτο του σαξοφωνίστα Diego Rivera, για μια σειρά εμφανίσεων στο Detroit του Michigan, με σημαντικό καλεσμένο τον Αμερικάνο πιανίστα Xavier Davis. Καθ’όλη την διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, παρακολούθησε μαθήματα από τους: Rodney Whitaker και Randy “Uncle G” Gelispie στο Michigan State University. Συνεργάστηκε με μουσικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως: Diego Rivera, Xavier Davis, Craig Bailey, Baptiste Herbin, Pierre Marcus, David Lynch, Ziad Rajab, Κώστας Μαγγίνας κ.α.
Ευάγγελος Βραχνός
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1989, δραστηριοποιείται ως μουσικός και συνθέτης για 10 χρόνια κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο Ρότερνταμ, όπου σπούδασε τζαζ κοντραμπάσο στην Ακαδημία Codarts. Έχει ασχοληθεί με μια μεγάλη ποικιλία μουσικών στυλ και παραδόσεων, όπως η ελληνική λαϊκή, η βαλκανική, η ανατολική μουσική, η μεσογειακή, η latin, η jazz, η free jazz και η avant-garde. Είναι μέλος σε πολλές μπάντες της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης.