Συναυλία Μουσικής Δωματίου στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας
Δημοσιεύτηκε 2/7/2024 23:40
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:00
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Συναυλία Μουσικής Δωματίου
Νίνα Πατρικίδου, βιολί - Florian Podgoreanu, πιάνο
Διοργάνωση: Mozarteum Hellas
Στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού 2024 και υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα διοργανώνεται από το "Mozarteum Hellas" συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο. Οι σολίστ Νίνα Πατρικίδου και Florian Podgoreanu, μακρόχρονοι συνεργάτες, ενώνουν τις φωνές των οργάνων τους την Παρασκευή 5 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα για να ερμηνεύσουν υπέροχα έργα των Schubert, Mozart, Debussy, Béla Bartók και Γιάννη Κωνσταντινίδη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Franz Schubert: Violin Sonata in A Major, D. 574 "Grand Duo"
- Allegro Moderato
- Scherzo.Presto
- Andantino
- Allegro Vivace
Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo in C, KV 373
Claude Debussy: Sonata in G minor for Violin and Piano, L. 140
- Allegro Vivo
- Intermède: Fantasque et leger
- Finale: très animé
Béla Bartók: Romanian Folk Dances, Sz56
Yiannis Konstantinidis: Petite Suite for violin and piano
(sur des airs populaires grecs du Dodecanese)
- Air de Karpathos
- Chant pastoral de Kalymnos
- Chant et danse de Rhodes
- Dance de Leros
- Air d'Archanguelos (Rhodes)
Γεννημένος στη Ρουμανία το 1985, ο Florian Podgoreanu ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 7 ετών στο Μουσικό Σχολείο της πόλης του, Πλοέστι. Από το 2000 φοίτησε στο Μουσικό Λύκειο «George Enescu» στο Βουκουρέστι, όπου σπούδασε με την καθηγήτρια Ileana Busuioc. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Universität «Mozarteum» του Σάλτσμπουργκ με την καθηγήτρια Cordelia Höfer-Teutsch για το Bachelor, καθώς και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Imre Rohmann για το Master του.
Ο Florian Podgoreanu έχει λάβει πολλά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο για πιάνο όσο και για σύνθεση, μεταξύ των οποίων: εθνικοί διαγωνισμοί στη Suceava, Πλοέστι, Βράιλα, Βουκουρέστι και διεθνείς διαγωνισμοί στη Ρουμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ιταλία. Έπαιξε σε Ρουμανία, Αυστρία, Γερμανία (Berliner Philharmonie), Ελβετία και Ιταλία και παρακολούθησε Masterclasses με τους Serghei Dorensky, Lory Wallfish, Lisa Leonskaya, Viniciu Moroianu, Trevor Pinock, Rolf Dieter Arens.
Συνεργάστηκε με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Wenzel Fuchs, Enrico Bronzi, Paolo Taballione, Ionuț Podgoreanu.
Είναι μέλος του συνόλου CantoSonor όπου τραγουδάει ως βαρύτονος. Δραστηριοποιείται ως σολίστ πιάνου, έχοντας ερμηνεύσει Κοντσέρτα των Μότσαρτ, Σοπέν, Ραχμανίνοφ με διάφορες ορχήστρες.
Από το 2013 είναι συνοδός πιάνου στο τμήμα πνευστών του Universität “Mozarteum” στο Σάλτσμπουργκ.
Η Νίνα Πατρικίδου, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο φημισμένο "Ωδείο Π. Τσαϊκόφσκι" της Μόσχας στην έδρα του David Oistrakh με τον καθηγητή Boris Vladimirovitch Belenki, επαναπατρίζεται με την οικογένειά της στην Ελλάδα με δίπλωμα Master ως σολίστ και καθηγήτρια βιολιού. Ξεκινάει μια πλούσια σολιστική καριέρα, αναδεικνύοντας το ταλέντο της σε πλήθος συναυλιών και ηχογραφήσεων.
Γίνεται ένθερμη υποστηρίκτρια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, παρουσιάζοντας σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα Ελλήνων συνθετών, όπως οι Μ. Αδάμης, Θ. Αντωνίου, Μ. Τραυλός, Β. Ριζιώτης, Γ. Κουμεντάκης, Π. Κούκος, Γ. Ζερβός, Κ. Σφέτσας και άλλοι. Το 1987, κυκλοφορεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με έργα Ν. Σκαλκώτα, ο οποίος την καθιέρωσε ως ειδική ερμηνεύτρια του μεγάλου συνθέτη.
Έχει συνεργαστεί σε ηχογραφήσεις με έργα και άλλων Ελλήνων συνθετών, όπως οι Γ. Α. Παπαϊωάννου και Δ. Δραγατάκης. Παράλληλα, πραγματοποίησε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, όπως «Europalia» στο Βέλγιο (1982), Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής στις Κάννες, Midem Classique (1987), 4ο Φεστιβάλ Έντεχνης Μουσικής στη Νάπολη και 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Έντεχνης Μουσικής της Ορλεάνης (1987). Έχει κάνει επιτυχημένες προσωπικές περιοδείες σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Κύπρο.
Η Νίνα Πατρικίδου έχει συμμετάσχει σε διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου και έχει συνεργαστεί με πολλούς επιφανείς Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Κ. Κυδωνιάτης, Μ. Χαιρογιώργου-Σιγάρα, ʼρης Γαρουφαλής, Τ. Αποστολίδης, Ν. Σεμιτέκολο, Τ. Γεωργίου, Ν. Μαυρουδής και Ε. Βοτανοπούλου. Ως σολίστ, έχει συμπράξει με τις ΚΟΑ, ΚΟΘ και τη Συμφωνική της ΕΡΤ. Διετέλεσε η πρώτη γυναίκα εξάρχουσα στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μ. Χατζιδάκι επί δύο δεκαετίες.
Είναι ιδρυτικό μέλος διαφόρων σχημάτων μουσικής δωματίου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας (ΠΝΣΟ) του Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ, η οποία λειτουργεί από το 2013 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει εκπομπές στο Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΤ, για το βιολί καθώς και για μεγάλους παγκόσμιους βιολονίστες και τον συνθέτη D. Shostakovich.
Ήταν επίσης ιδρυτική και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιολιού στη Σκιάθο για εννέα χρόνια, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι διεθνείς σολίστ. Είναι μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού για την υποτροφία της Ι. Κάρτερ στο Ίδρυμα "Αικατερίνης Λασκαρίδου", καθηγήτρια βιολιού στα Ωδεία Ορφείον Αθηνών και Μουσικοί Ορίζοντες, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου "Φόρμιγξ" και αντιπρόεδρος του MOZARTEUM-HELLAS.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
ΩΡΑ 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.: 2103634000