Η Μουσική μπορεί να επηρεάσει τη γεύση της σοκολάτας;
Δημοσιεύτηκε 17/10/2019 09:15
Επιστημονικές αποκαλύψεις: η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη γεύση της σοκολάτας
Μπορεί ακούγοντας μουσική να αλλάξτε την αντίληψη της γεύσης του φαγητού; Αυτή είναι η ποιο ενδιαφέρουσα ερώτηση στην οποία πολλοί ευρωπαίοι και βορειοαμερικανοί ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους τα τελευταία χρόνια. Οι μελέτες τους σε διάφορα είδη μουσικής όπως (κλασσική, jazz, rock, hip-hop κ.α.) καθώς και σε διάφορα τρόφιμα (σοκολάτα, παγωτό, μπύρα, κρασί) κατέληξαν ότι είναι δυνατή η επιρροή της μουσικής στη γεύση των τροφίμων και για την ευχαρίστηση που νιώθουμε ενώ τα καταναλώνουμε. Όσον αφορά τη σχέση μουσικής και σοκολάτας, ποια ήταν τα κύρια ερευνητικά ευρήματα και πώς έφθασαν με τις μελετητές σε αυτά τα αποτελέσματα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.
Σε μελέτη του Reinoso Carvalho το 2015 έλαβαν μέρος 24 συμμετέχοντες δοκιμάζοντας έξι σοκολατάκια (δύο γλυκά, δύο ημίγλυκα και δύο bitter) της σοκολατοποιίας The Chocolate Line από την πόλη Βρύγη (Bruges) του Βελγίου και ακούστηκαν τρεις μουσικές συνθέσεις. Η επιλογή των οποίων καθώς και οι συνθέσεις έγιναν σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικολογίας του Université de Gand, η πρώτη είχε τίτλο «γλυκιά» σύνθεση με φίλτρα πολύ υψηλής αντήχησης, ένα "ημι-γλυκό" και ένα "πικρό" με φίλτρα πολύ χαμηλής αντήχησης). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συσχετίσουν κάθε σοκολάτα με τη μουσική με την οποία αντιστοιχούσε καλύτερα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 9 σημείων (-4 = πολύ πικρή, 0 = ουδέτερη, 4 = πολύ γλυκιά), οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την πίκρα ή τη γλυκύτητα της κάθε σοκολάτας, δοκιμάζοντάς τες σιωπηλά και ακούγοντας τις αυτές συνθέσεις. Η μελέτη έδειξε ότι η πικρή σοκολάτα φάνηκε σημαντικά πιο γλυκιά όταν δοκιμάστηκε ακούγοντας τη μουσική που ο συμμετέχων και οι υπόλοιποι χαρακτηριζόταν ως «γλυκιά».
Σε άλλη μελέτη του Reinoso Carvalho το 2017, τέσσερις τύποι σοκολάτας από της σοκολατοποιίας The Chocolate Line η σειρά από σοκολάτες που χρησιμοποιήθηκαν είχαν μια τραγανή (crunchy) σοκολάτα με 70% κακάο, μια σοκολάτα γάλακτος με 70% κακάο, μια τραγανή (crunchy) σοκολάτα με 80% κακάο και μια σοκολάτα γάλακτος με 80% κακάο) και δοκιμάστηκα ακούγοντας δύο συνθέσεις του 1 λεπτού (διαθέσιμες στο http://tinyurl.com/creaminess-chocolate). Η λεγόμενη «κρεμώδης» σύνθεση περιέχει μακρούς, ομαλούς, συνεκτικούς ήχους, ενώ η «τραχιά» σύνθεση έχει βραχείς, ανεξάρτητους, δισταγείς ήχους. Οι 116 συμμετέχοντες κλήθηκαν να δοκιμάσουν δύο τυχαία επιλεγμένες πανομοιότυπες σοκολάτες, ενώ άκουγαν τις δύο συνθέσεις και αξιολόγησαν την κρέμα γάλακτος, τη γλυκύτητα και την πικρία χρησιμοποιώντας κλίμακες 7 σημείων Likert (1 = καθόλου, 4 = ουδέτερες, 7 = πολύ). Η μελέτη ανέφερε ότι οι σοκολάτες φαινόταν πιο κρεμώδης και πιο γλυκιά, ενώ άκουγαν μια «κρεμώδη» σύνθεση και οι σοκολάτες φαινόταν πιο πικρές με την «τραχιά» μουσική. Ούτε το σχήμα των σοκολάτων ούτε το ποσοστό κακάο είχαν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα.
Αυτά είναι μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα ερευνών που μας δείχνουν – αποδεικνύουν ότι η μουσική και γενικά οι ήχοι επηρεάζουν τη γεύση δίνοντάς της χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στον ήχο που ακούμε! Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γευτούμε και να απολαύσουμε την σοκολάτα με πολύ μουσική είναι το Chocolate Fest Vol.02 που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως 20 Οκτωβρίου στο Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ.
Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο! Μην το χάσετε…
http://www.jazzbluesrock.gr/news-to_Chocolate_Fest_Vol_02_epistrefei_8025