Συνέντευξη με τους KollektivA
Επιμέλεια : Ευθύμης Παράς
Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19
Οι KollektivA είναι ιδέα, είναι όραμα, είναι μια φωνή από μέσα μας που μας λέει πολλά αλλά συνήθως κωφεύουμε και για αυτό σας τους παρουσιάζουμε!
Θανάσης Χουλιαράς: φωνή
Φάνης Μαργαρώνης: κιθάρες, φωνές
Γιώργος Θεοφάνους: κιθάρες, πλήκτρα, theremin
Γιώργος Παύλου: μπάσο
Δημήτρης Γιαννούχος: τύμπανα
Μάκης Κρέτσης: κρουστά, φωνές
Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο JazzBluesRock.gr
Καλώς σας βρήκαμε.
Μιλήστε μας λίγο για σας, ποιοι είσαστε και γιατί επιλέξατε το όνομα αυτό για την μπάντα σας;
Είμαστε οι KollektivA, ένα rock γκρουπ από την Αθήνα, με έντονο το κοινωνικό- πολιτικό στοιχείο στο στίχο μας. Είμαστε 6 ισότιμα και μόνιμα μέλη που λειτουργούμε απολύτως συλλογικά, με κοινούς στόχους. Εξ ου και το όνομά, μας που βάση του εννοιολογικά είναι η υποταγή (όχι όμως και η εξάλειψη) της ατομικότητας στη συλλογικότητα.
Σε τι είδος θα κατατάσσατε τον ήχο σας;
Ασφαλώς το κύριο είδος είναι το rock. Αλλά αυτό πλέον δε λέει και τίποτα, έτσι; Σε λίγο και ο Σφακιανάκης θα χαρακτηρίζεται rock. Βγαίνει η άλλη στο πρωινάδικο και λέει «Ουάου... με αυτές τις μπότες χρυσή μου είσαι και πολύ ΡΟΚ!!!» (κάπου εδώ κάνουμε εμετό βέβαια). Η διαφορά μάλλον είναι ότι εμείς είμαστε ΟΝΤΩΣ rock, μάλιστα θα λέγαμε heavy ή hard rock. Έχουμε πειραματιστεί στο παρελθόν με το progreesive, την Pop, το folk. Ήταν μια γόνιμη διαδικασία. Αλλά ο επόμενος δίσκος μας θα σφραγίσει αυτή τη σκληρή, επιθετική βάση στον ήχο μας.
Από πότε υπάρχουν οι KollektivA με τη μορφή που έχετε σήμερα και ποια η σχέση σας με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ;
Οι KollektivA υπάρχουν από το 2009. Με τη σημερινή σύνθεση λειτουργούμε από το 2010. Και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Ο Μπρεχτ είναι αγαπημένος μας ποιητής και τεράστια έμπνευση, καθώς πρόκειται για έναν πολύπλευρο καλλιτέχνη με σημαντικό έργο (καλλιτεχνικό και θεωρητικό) αλλά ΚΑΙ δράση. Μιλάμε ασφαλώς για έναν καλλιτεχνικό φάρο!
Τον Αύγουστο του 2013 κυκλοφορήσατε μαζί με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» τη διπλή συλλογή τραγουδιών ενάντια στο φασισμό "Μία Απάντηση". Τι σημαίνει αυτό το project για εσάς;
Η λέξη “project” είναι λίγο άψυχη, ενώ εμείς δώσαμε πολλή ψυχή σε αυτή τη σημαντική και πρωτοποριακή καλλιτεχνικά και πολιτικά πρωτοβουλία. Θέλουμε να τη βλέπουμε αφενός σαν αυτονόητο καθήκον μας, ως προέκταση αυτών που λέμε και –κυρίως- όσων κάνουμε. Επικοινωνιακά δεν είχε προβολή (λογικό). Όμως από στόμα σε στόμα τελικά έγινε κάτι που ίσως μπορούμε σε μερικά χρόνια να σκεφτόμαστε ως προπομπό μιας τάσης. Το συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι οι δημιουργοί και οι μουσικοί της χώρας μας, ειδικά οι «από τα κάτω» κάθε άλλο παρά βολεμένοι ή ατομιστές είναι.
Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά σας είναι έτοιμη, με τίτλο «Η Μπαλάντα της Φυλακής» και πρόκειται για ένα concept μουσικοθεατρικό, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Oscar Wilde. Δώστε μας περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το έργο.
Για αυτό το έργο δουλέψαμε με πολύ καλά οργανωμένη παραγωγή. Είχαμε πολλές συνθέσεις και το concept σε draft μορφή. Μαζί με τον παραγωγό μας, το Νίκο Μακράκη, επιλέξαμε τα τραγούδια και τα δουλέψαμε με μεγάλη επιμονή σε επίπεδο μορφών και ενορχήστρωσης για πολύ καιρό πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις. Νωρίτερα είχαμε κάνει το βήμα να στήσουμε το δικό μας, άρτια εξοπλισμένο στούντιο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε παραγωγική και δημιουργική αυτονομία. Οι ηχογραφήσεις διήρκεσαν όλο το καλοκαίρι, παρέα με τον πιστό μας συνεργάτη και φίλο ηχολήπτη, Δημήτρη Ρετουνιώτη. Πλέον ολοκληρώνεται και το mastering από τον Brian Lucey (Arctic Monkeys, Black Keys, Newsted κα). Το εξώφυλλο, επίσης, είναι έτοιμο, από τον Χρήστο Πακιώτη (aka Μέγας) και αποτελεί εικαστική αλλοίωση μιας λεπτομέρειας του πίνακα «Η αυλή των τρελών», του F. Goya. Το concept του δίσκου βασίζεται στο ποίημα «Η μπαλάντα της φυλακής» του Oscar Wilde, από το οποίο κράτησε και το όνομα. Το θέμα είναι το δίπολο «εγκλεισμός- απελευθέρωση». Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια φανταστική (ή και πραγματική) φυλακή, εξελίσσεται σε τέσσερεις πράξεις και ολοκληρώνεται με μια εξέγερση. Ο δίσκος θα είναι απόλυτα χορταστικός και θα περιέχει 13 τραγούδια και 6 θεατρικά μέρη, στα οποία το sound design παίζει καθοριστικό ρόλο. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, πέραν του ότι είμαστε ενθουσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα και ανυπομονούμε να εκδοθεί.
Αρκετές είναι οι εμφανίσεις σας μέχρι τώρα και από ότι γνωρίζουμε έχετε κατέβει 3 φορές και στην Κύπρο. Πως ήταν η εμπειρία σας αυτή;
Φανταστική! Το κυπριακό κοινό είναι απίστευτο. Η συμμετοχή τους είναι πάντα σπουδαία, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική αλληλεπίδραση. Είναι πιθανό στα τέλη Απρίλη να ξαναπάμε Λευκωσία.
Έχοντας συνεργαστεί με αρκετούς καταξιωμένους ήδη καλλιτέχνες, ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή για εσάς στην μέχρι τώρα πορεία σας;
Οι καλλιτεχνικές συνεργασίες είναι σαν το διάλογο. Πάντα κάτι έχεις να πάρεις. Σε πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Με δεδομένο φυσικά ότι επιλέγεις προσεκτικά τον.. «συνομιλητή» σου. Με διαφορά πάντως θα λέγαμε ότι η συνεργασία με τον Μάνο Ξυδούς άφησε το στίγμα της στους KollektivA.
Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα ποια είναι;
Ένα γκρουπ με αντισυμβατικό ήχο και στίχο χρειάζεται να κερδίζει το κοινό του καθημερινά. Ο κόσμος που μας ακολουθεί είναι δραστήρια παιδιά με οξύ κριτήριο και τέτοιου είδους κοινό είναι ταυτόχρονα τόσο πιστό όσο και αυστηρό. Εν ολίγοις οι KollektivA είναι μια ανερχόμενη μπάντα χάριν αυτού του κόσμου, επειδή τους εκφράζουμε. Αλλά για κάθε βήμα ανόδου έχουν προηγηθεί ώρες δουλειάς και επίμονης προσπάθειας. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία ή επειδή μας γουστάρει ο Χ δισκογράφος. Και σκέψου ότι όσο περισσότερο μας ακολουθεί ο κόσμος τόσο λιγότερο ακουγόμαστε στο ραδιόφωνο. Τυχαίο;
Αναμένονται νέες συνεργασίες ή μήπως κάποια νέα project μετά το φρέσκο «Η Μπαλάντα της Φυλακής»;
Οι συνεργασίες είναι πάντα ανοιχτές. Αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον καλλιτεχνικό. Οπωσδήποτε θέλουμε κάποια στιγμή να παρουσιάσουμε ζωντανά τη «Μπαλάντα της Φυλακής» ως ολοκληρωμένη μουσικοθεατρική παράσταση και ήδη έχουμε σκεφτεί κάποιες πλευρές. Αλλά ακόμα είναι μάλλον νωρίς να μιλήσουμε για αυτό.
Δύο δυνατά live έρχονται, ένα στην Αθήνα στις 21/2 και ένα στη Θεσσαλονίκη 28/2 ποιες… οι διαθέσεις σας για αυτές τις εμφανίσεις;
Ισοπεδωτικές. Όποιος μας είδε στο Kookoo στις 13/12 ξέρει, αλλά κι αυτός ακόμα δεν έχει δει τίποτα.
Οι παραστάσεις μας αυτές έχουν τον τίτλο “Songs of Freedom” και ως προοίμιο του δίσκου, καταπιάνονται με τραγούδια που υμνούν την ατομική ή κοινωνική απελευθέρωση. Για την επιλογή των τραγουδιών εστιάσαμε στο περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με το στοίχημα ενορχήστρωσης από το μηδέν ιστορικών τραγουδιών, που λίγη όμως σχέση με τον ήχο μας έχουν. Το όλο εγχείρημα έχει πετύχει κι έτσι η παράσταση «μιλάει» στις καρδιές του κοινού ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια ψυχική (και ψυχαγωγική) ανάταση.
Για το τέλος πείτε μας ένα κομμάτι σας το οποίο θα αφιερώνατε κάπου και γιατί;
Αφιερώνουμε το τραγούδι μας «Δυο Μαθήματα» σε όσους (ειδικά στους «συνάδελφους» καλλιτεχναρέους) υμνούν την υποταγή και τη συμφιλίωση με εκείνους που ευθύνονται για τα δεινά που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης και σας ευχόμαστε τα καλύτερα!
Εμείς ευχαριστούμε για την ευκαιρία να τα πούμε. Καλή συνέχεια.
Επαφή και... πολλά παρακάτω:
http://www.kollektiva.net/
https://www.facebook.com/KollektivA.gr/info
Σχολιάστε το άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
-
KollektivA - Δυο Μαθήματα (Νέο τραγούδι)
Το ολοκαίνουριο τραγούδι των KollektivA έχει τίτλο «ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ»...
περισσότερα > -
«ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ» Μία συλλογή τραγουδιών ενάντια στο φασισμό
Μια πρωτοβουλία των KollektivA και της Ελληνοφρένειας. Μπορεί η απάντηση στον φασισμό να είναι το τραγούδι;
περισσότερα >