page top

Nina Simone - H αρχιέρεια της soul

Επιμέλεια : Πάνος Βέτσικας

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Nina Simone

H αρχιέρεια της soul (1933 – 2003)

Η Nina Simone ήταν το έκτο από οκτώ παιδιά μιας πολυμελούς οικογένειας.

Όπως πολλοί άλλοι μαύροι τραγουδιστές, άρχισε να τραγουδάει στην τοπική της εκκλησία, φανερώνοντας παράλληλα πλούσιο ταλέντο και ως πιανίστρια. Ένα περιστατικό εκείνης της περιόδου, συνέβαλε στη μετέπειτα ανάμειξή της στο κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα: στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο πιάνο,σε ηλικία δέκα ετών, οι γονείς της, οι οποίοι είχαν πιάσει θέσεις στην πρώτη σειρά, υποχρεώθηκαν με τη βία να μετακινηθούν, για να καθίσουν λευκοί. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια, όπου έδινε μαθήματα και συνόδευε διάφορους τραγουδιστές στο πιάνο. Με την οικονομική συνεισφορά δωρητών, άρχισε σπουδές πιάνου στην περίφημη σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης αλλά, η έλλειψη χρηματικών πόρων την ανάγκασε να τα παρατήσει και να εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει η πρώτη Αφρο-αμερικανή σολίστας πιάνου.

Αργότερα προσπάθησε να εισαχθεί στο ιδιαίτερα απαιτητικό Curtis Institute της Φιλαδέλφειας, αλλά απορρίφθηκε. Η ίδια πίστευε ότι αυτό έγινε λόγω των φυλετικών διακρίσεων. Στράφηκε στα blues και την jazz.Το 1954 εμφανίζεται στο Atlantic City με τα καλλιτεχνικό όνομα Nina Simone (το πραγματικό της ήταν Eunice Kathleen Waymon). Το Nina, που σημαίνει κορίτσι στα ισπανικά, ήταν το παρατσούκλι που της έδωσε ο φίλος της ενώ το Simone προήλθε από το όνομα της Γαλλίδας ηθοποιού Simone Signoret.

Έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό το 1959 ερμηνεύοντας το “Ι Loves You Porgy" (από το μιούζικαλ Porgy And Bess) του George Gershwin. Ακολούθησε το "My Baby Just Cares For Me" (το οποίο επανήλθε ως επιτυχία τη δεκαετία του 1980, όταν χρησιμοποιήθηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις).

Κατά τη δεκαετία του 1960 η Nina έλαβε μέρος στο κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα και ηχογράφησε μία σειρά στρατευμένων τραγουδιών, όπως τα "Young, Gifted And Black" (που έγινε αργότερα μεγάλη επιτυχία με την Aretha Franklin) "Blacklash Blues", "Mississippi Goddam" (με αφορμή τη δολοφονία του Μαύρου αγωνιστή Medgar Evers και την έκρηξη βόμβας σε εκκλησία στην Alabama, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα μαύρα παιδιά), "I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free" και το "Pirate Jenny" του Κurt Weill.

Το 1961, ηχογράφησε μια εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού "House Of The Rising Sun" (που έγινε αργότερα μεγάλη επιτυχία με τους Animals).Στα τραγούδια για τα οποία είναι διάσημη περιλαμβάνονται το "I Put A Spell On You" (η αυθεντική εκτέλεση είναι του 'Screamin' Jay Hawkins), το "Here Comes The Sun" των Beatles, το "Four Women" και το “Don't Let Me Be Misunderstood” (επίσης μεγάλη επιτυχία με τους Animals.)

Η Nina Simone ήταν πολυδιάστατη ως καλλιτέχνης και αυτό ήταν έκδηλο στο σύνολο της μουσικής της, που συχνά είχε την απλότητα της παραδοσιακής μουσικής. Σε μία και μόνη συναυλία, μπορούσε με ευκολία να περνάει από gospel, σε blues και jazz.

Στην ταινία "The Thomas Crown Affair" του 1968 με πρωταγωνιστές τον Steve McQuinn και την Faye Dunaway, ξεχώριζε το τραγούδι "Sinner Man" που έφερε τη μουσική της κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό.

Είχε τη φήμη ανθρώπου δύσκολου στη συνεννόηση και με εκρηκτικό χαρακτήρα, χαρακτηρισμός για τον οποίο η ίδια διαφωνούσε σθεναρά. Στη σκηνή όμως χαιρόταν ιδιαίτερα να επικοινωνεί με το ακροατήριο, με διηγήσεις συχνά χιουμοριστικών περιστατικών από την καριέρα της και τη μουσική, ερμηνεύοντας κομμάτια κατά παραγγελία των θαυμαστών της. Η επιβλητική της παρουσία πάνω στη σκηνή, της χάρισαν το τίτλο της αρχιέρειας της Soul.

Το 1971 εγκαταλείπει τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από διαφορές που είχε με ατζέντηδες, δισκογραφικές εταιρίες αλλά και τις φορολογικές αρχές, επικαλούμενη ως αιτία τον ρατσισμό. Επιστρέφοντας το 1978, συλλαμβάνεται για φοροδιαφυγή, αφού είχε αρνηθεί να καταβάλει φόρους αρκετών ετών, ως διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Vietnam. Έζησε σε διάφορες χώρες, συνεχίζοντας τις εμφανίσεις της και μετά τα εξήντα της.

Τη δεκαετία του 1980 εμφανιζόταν τακτικά στο τζαζ κλαμπ Ronnie Scott's στο Λονδίνο. Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές και απέκτησε μια κόρη από το δεύτερο της γάμο.

Το 1993 εγκαταστάθηκε στη Νότια Γαλλία. Απεβίωσε στον ύπνο της το 2003. Η αυτοβιογραφία της με τίτλο I Put A Spell On You εκδόθηκε το 1992.

Kυριότερη δισκογραφία

 • 1958 "Jazz As Played In An Exclusive Side Street Club"
 • 1960 "Nina Simone At Newport"
 • 1961 "Forbidden Fruit" 1965 "I Put A Spell On You"
 • 1966 "Wild Is The Wind"
 • 1967 "High Priestress of Soul"
 • 1967 "Nina Simone Sings The Blues"
 • 1969 "To Love Somebody"
 • 1971 "Here Comes The Sun"
 • 1987 "Let It Be Me"
 • 1997 "The Rising Sun Collection: Nina Simone"
 • 1999 "Live At Ronnie Scott's"

«O όρος “jazz” είναι ένας όρος των λευκών για να οριοθετήσουν τους μαύρους. Η δική μου μουσική είναι μαύρη κλασική μουσική»

Nina Simone


Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus