page top

DJANGOFEST : Συνέντευξη με την Υπεύθυνη Συντονισμού Έφη Σαράντη

Επιμέλεια : Αλέξαδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

DJANGOFEST Αthens Gypsy Jazz Festival: Προτάσσοντας τη μουσική του μεσοπολέμου με όχημα τη διαφορετικότητα…

INFO: Το τέταρτο Django festival της Αθήνας έρχεται, για ακόμη μια φορά στο φιλόξενο πάρκο Αγ. Τριάδας “Λαμπηδόνα”, στο Βύρωνα το Σάββατο και την Κυριακή 12 & 13 Οκτωβρίου  2013!

Η διήμερη γιορτή του manouche ήχου επιστρέφει με συναυλίες και πολλά παράλληλα δρώμενα για όλους! Καλεσμένοι από όλη την Ελλάδα και μουσικοχορευτικές εμφανίσεις από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα…

Μετά την αναπάντεχη επιτυχία της περασμένης χρονιάς, το Djangofest επιστρέφει στον ίδιο χώρο στο πάρκο Λαμπηδόνα στο Βύρωνα, και πάλι δωρεάν!

Στον πευκόφυτο ανοιχτό χώρο που κατάφερε να δείξει το πραγματικό πρόσωπο του φεστιβάλ  και με τη δροσιά του φθινοπώρου, η συμμετοχή μουσικών σχημάτων, χορευτικών ομάδων, παιδικών δραστηριοτήτων, οι εκθέσεις των οργανοποιών και το ατελείωτο jamming και τις δυο μέρες  υπόσχονται το Djangofest, η μεγάλη γιορτή της gypsy jazz να μείνει και φέτος αξέχαστη σε όλους μας!

Το φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία των μουσικών και φίλων της gypsy jazz και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ομάδας Plenty projects, του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Λαμπηδόνας (www.politistikokentrovirona.blogspot.com), καθώς και την ανεκτίμητη βοήθεια εθελοντών.

Τις ερωτήσεις μας σε σχέση με το DJANGOFEST Αthens Gypsy Jazz Festival απαντάει η υπεύθυνη συντονισμού του djangofest και μέλος των Diminuita κυρία Έφη Σαράντη.

Τι είναι το DJANGOFEST Αthens Gypsy Jazz Festival;

Το DJANGOFEST είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που έγινε στην Ελλάδα και αφορά τη gypsy jazz μουσική. Με αρχή το 2010 και με την αφορμή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του Django Reinhardt (1910-1953) πρωτεργάτη αυτού του είδους αλλά και πρωτοπόρο για την εποχή του κιθαρίστα της τζαζ πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο στην Αθήνα, με βασικό στόχο την προβολή αυτού του σπάνιου και άγνωστου, μέχρι πρόσφατα είδους, στην χώρα μας. Από το 2012 ξεκίνησε το δρόμο του και στη Θεσσαλονίκη.

Πότε και που πραγματοποιείται;
Μέχρι τώρα έχουμε δοκιμάσει διάφορες “συνταγές”... Τις 2 πρώτες χρονιές πραγματοποιήθηκε σε κλειστούς, συναυλιακούς χώρους (GAGARIN το 2010 & Κύτταρο το 2011), με μεγάλη επιτυχία, αλλά που δυστυχώς δεν μπορούσαν να αναδείξουν το “φεστιβαλικό” του χαρακτήρα. Φέτος, μετά το πολύ επιτυχημένο “πείραμα” του ανοιχτού χώρου, όπου μπορούσε ευκολότερα να χωρέσει όλες τις δράσεις του, αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί ξανά στη “Λαμπηδόνα” (πάρκο Αγ. Τριάδας στο Βύρωνα) το διήμερο 12 & 13 Οκτωβρίου 2013.

Τι θεματικές περιλαμβάνει;

  • Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:
  • συναυλίες (από 9 μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα),
  • έκθεση χειροποίητων μουσικών οργάνων από Έλληνες οργανοποιούς, με επίκεντρο την gypsy jazz κιθάρα,
  • παιδικό παιχνίδι , με αφήγηση παραμυθιού με θέμα τη ζωή του Django Reinhardt και κατασκευαστικό παιχνίδι με θέμα την κιθάρα,
  • μάθημα χορού “ τα πρώτα βήματα του swing” για παιδιά,
  • Dj set,
  • συμμετοχή από τις χορευτικές ομάδες.

Ποιά συγκροτήματα θα ανέβουν φέτος στη σκηνή του;

Το Σάββατο 12/10 με σειρά εμφάνισης:

  • Groovin' high (Πάτρα)
  • Swing Apres Midi
  • Γιάννης Λουκάτος Trio
  • Gadjo Dilo

και Κυριακή 13/10 με σειρά εμφάνισης:

  • Αντώνης Αρφάνης & Ηλίας Τσάγκαρης Guitar Duo
  • SwingEς
  • Ghost Notes (Βόλος)
  • SwingAzoo
  • Diminuita

Πέραν των σχημάτων που θα εμφανιστούν θα υπάρχει χώρος για οργανοποιούς αλλά και για χορευτικές ομάδες. Πείτε μας κάποια λόγια για αυτό.
To φεστιβάλ αυτό, που έχει σιγά σιγά πάρει την μορφή μιας ετήσιας γιορτής για τη συνολική gypsy jazz κοινότητα στη χώρα μας, μουσικούς αλλά και φίλους, δεν θα μπορούσε να αφήσει απ' έξω ούτε τους οργανοποιούς που ασχολούνται με αυτού του είδους τα όργανα, αλλά ούτε και τους χορευτές! Η πρώτη πρόταση μας για συνεργασία  με τις χορευτικές ομάδες το 2010 ήταν πολύ ...”κεφάτη “ και δημιουργική και φτάνει μάλιστα σε σημείο παγκόσμιας πρωτοπορίας, όσον αφορά τα διεθνή gypsy jazz φεστιβάλ. Το 2011 ο καλεσμένος του φεστιβάλ , διεθνούς φήμης Ολλανδός κιθαρίστας Lollo Meier με το σχήμα του,   εντυπωσιάστηκε όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα κοινό χορευτών, με ανάλογη αμφίεση, να χορεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ!

“Είναι πάρα πολύ ωραία “, μας είπαν “και δεν το έχουμε συναντήσει πουθενά αλλού!”

Με την παρουσία τους θα μας τιμήσουν  φέτος οι Athens Lindy Hop, οι Athens Swing Cats, και οι Jitterbugs από τη Θεσσαλονίκη που θα αναλάβουν επίσης το παιδικό μάθημα χορού και το dj set του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή μουσική θα διαλέξει η αγαπητή φίλη Ευδοκία Πρέκα.

Όσον αφορά τους οργανοποιούς , θα καταλάβετε εύκολα γιατί η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη, αν σκεφτείτε ότι πριν από μερικά χρόνια κιθάρες αυτού του στυλ, δεν φτιάχνονταν στην Ελλάδα!

Σήμερα όμως, με την άνοδο του είδους και τη μεγαλύτερη ζήτηση των μουσικών, έχουμε φτάσει να έχουμε αρκετούς οργανοποιούς, με αξιολογότατη δουλειά, εφάμιλλη των ευρωπαίων συναδέλφων τους, που κάθε χρόνο κάτι καινούργιο έχουν  να μας παρουσιάσουν.

Όλοι οι μουσικοί θα είναι μαζεμένοι στο φεστιβάλ, έτσι κι όλη η κατασκευή gypsy jazz κιθάρας έχει τη θέση της!

Επιπλέον ο χώρος αυτός μέσα στο φεστιβάλ, δίνει και μια ακόμη επιθυμητή παράμετρο που είναι μια “δεύτερη σκηνή” πέρα από την κεντρική συναυλιακή, που δίνει χώρο στον οποιονδήποτε να παίξει με ομότεχνους του, που γνωρίζει ή θα γνωρίσει για πρώτη φορά στο χώρο του φεστιβάλ!

Όλοι παίζουν μουσική μαζί με όλους, εκτός σκηνής σε ένα συνεχόμενο jamming που διαρκεί και τις δυο μέρες και κλείνει ουσιαστικά και το φεστιβάλ, unplugged, χωρίς ηχητικά, το βράδυ της Κυριακής!

Οι οργανοποιοί που εκθέτουν είναι οι εξής:

Άδωνις Γουλιέλμος TZIGANIZE IT GUITARS

Ανδρέας Καραγιάννης www.levellerguitars.com

Σπύρος Μαμάης www.santouri.gr

Xορδόφωνον www.hordofonon.com

Leval HSC  Ανδρέας Κιλτσικσής  levalhsc@yahoocom

Υπάρχει στήριξη από τη πολιτεία ή κάποιον φορέα;

Η απάντηση σ' αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να ήταν απλά και πικρά ένα τεράστιο ΟΧΙ....
Θα ήθελα όμως αν μου επιτραπεί να επεκταθώ λίγο περισσότερο.
Έχουμε προσπαθήσει αρκετές φορές ως τώρα, τα τέσσερα αυτά χρόνια, να έρθουμε σε επικοινωνία με φορείς, που ασχολούνται και προάγουν -λογικά- τον πολιτισμό, σε μια προσπάθεια κυρίως να μας παραχωρηθεί ένας χώρος ανοικτός στο κέντρο της πόλης που θα μπορεί να “αγκαλιάσει” το φεστιβάλ ολόκληρο με τους συμμετέχοντές του, αλλά και τους φίλους του... και δυστυχώς δεν τα καταφέραμε....

Η αδιαφορία, η άγνοια, ο αυτοσκοπός του κέρδους , νομίζω ότι είναι οι βασικές αιτίες που αρνήθηκαν σε ένα τέτοιο φεστιβάλ, αυτό το ”υπό την αιγίδα” που συναντάμε συχνά σε εκδηλώσεις... και το άφησαν να πορεύεται μόνο του, απέναντι στις αρνήσεις τους.

Έχουμε φτάσει ευτυχώς στο σημείο, να “αυτοδιαχειριζόμαστε” με έναν τρόπο, δηλαδή -πραγματικά μιλώντας- να μπορούμε οι ίδιοι να στηρίξουμε αυτή την κίνηση, είτε με την βοήθεια μικρών χορηγών κάποιες φορές, είτε με την εθελοντική μας εργασία σε όλους τους τομείς, είτε με φίλους που κατανοούν την προσπάθεια μας και μας βοηθούν.

Εννοείται ότι, όλοι όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ από τον γραφίστα μέχρι τον μουσικό κι από την ομάδα καθαριότητας μέχρι την ομάδα παιδικού παιχνιδιού και τους χορευτές, όλοι μα όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς!

Και τα έχουμε καταφέρει , θα έλεγα τόσο καλά .... που πέρυσι δοκιμάσαμε και το “χωρίς εισιτήριο” και  πέτυχε!

Και το διατηρούμε και φέτος!

Ένα φεστιβάλ με πολύ κέφι και καλή διάθεση, σαν να είναι το ”σπίτι” μας, με ελεύθερη είσοδο για όλους!

Θα ήθελα να επισημάνω την τεράστια βοήθεια που είχαμε και πέρυσι αλλά και φέτος από το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Βύρωνα “Λαμπηδόνα” (www.politistikokentrovirona.blogspot.com )αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που πραγματικά κατάλαβαν τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας και μας παραχώρησαν το φιλόξενο, πευκόφυτο πάρκο τους, μαζί με την ανεκτίμητη βοήθειά τους για να στεγαστούμε και να δημιουργήσουμε. Και προσέξτε δεν λέω ο Δήμος Βύρωνα, αλλά οι δημότες... δυστυχώς έχει μεγάλη διαφορά, ενώ θα έπρεπε να ναι το ίδιο πράγμα!

Στο πλάι μας επίσης έχουμε όλα τα χρόνια, την plenty projects, που μας στηρίζει με την πείρα και την ενεργή της βοήθεια.

Πιστεύετε  ότι σε αυτή τη χώρα όπως τη ζούμε τώρα, καθημερινά συμβαίνουν πράγματα στη τέχνη αλλά και γενικότερα στη κοινωνία παρά τη κρίση που επικρατεί;
Βέβαια και συμβαίνουν! Κι ίσως δούμε να συμβαίνουν και περισσότερα από την “προ-κρίσης” εποχή.

Κι υπάρχουν σαφείς λόγοι για αυτό.

Όσον αφορά την τέχνη, είναι μια συνεχής ανάγκη των ανθρώπων για έκφραση, δημιουργία και επικοινωνία. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, νομίζω, ποτέ. Και ιστορικά αν το δούμε οι χρονικές περίοδοι με δύσκολες οικονομικές και κατά συνέπεια κοινωνικές συνθήκες, έδειξαν άνοδο στις τέχνες, ίσως με κατευθύνσεις αμφισβήτησης και αντίδρασης , αλλά τουλάχιστον σε καμιά από αυτές η τέχνη δεν σταμάτησε να δημιουργεί.

Ας μιλήσουμε για τη μουσική, που στέκομαι και πιο κοντά.... Ενώ οι δισκογραφικές έχουν “πεθάνει” εδώ και καιρό... CD νέα κυκλοφορούν, μουσική δηλαδή κυκλοφορεί ακόμη, σχεδόν χωρίς διαφορά με πριν.

Επίσης, κοινωνικά, τέτοιες “δύσκολες στιγμές”, φτάνουμε πια να καταλάβουμε, ειδικά στην Ελλάδα, ότι “τίποτα δεν γίνεται μόνο του”. Κι έτσι οι πρωτοβουλίες των ανθρώπων σαν μονάδες ή σαν ομάδες μεγαλώνουν και πυκνώνουν προσπαθώντας να γεμίσουν τα κενά που αφήνει η “κρίση”.

Το κέρδος, που στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον ως τώρα ήταν αυτοσκοπός, σχεδόν παύει να υπάρχει κι έτσι αρχίζουν να ασχολούνται πλέον με τις τέχνες, τον πολιτισμό, αλλά και την κοινωνία μας, άνθρωποι που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και όραμα.

Ίσως αυτό και μόνο να είναι ένα από τα καλά της κρίσης.

Τα επόμενα σχέδια του φεστιβάλ είναι…
Ένα από τα βασικά θέματα που έχει να λύσει το φεστιβάλ είναι η φιλοξενία του, η εύρεση του χώρου, του πραγματικού χώρου που θα το αγκαλιάσει.

Η συγκέντρωση 1300 ανθρώπων πέρυσι στο φιλόξενο κι όμορφο, αλλά δυστυχώς δυσπρόσιτο πάρκο στο Βύρωνα, έδειξε ότι οι φίλοι μας θα μας ακολουθήσουν όπου κι αν αποφασίσουμε να πάμε.

Αλλά η εύρεση στέγης παραμένει ένα από τα βασικά του προβλήματα.

Επίσης προσπάθεια μας είναι να γίνει αυτό το φεστιβάλ διεθνές, με συμμετοχές , δηλαδή σχημάτων κι από το εξωτερικό. Δυστυχώς με τα πενιχρά οικονομικά μας μέσα, αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά θέλουμε πολύ να το προσπαθήσουμε και φυσικά κάθε χρόνο δεχόμαστε πολλές προτάσεις από σχήματα εκτός Ελλάδας που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Κάποια στιγμή ελπίζουμε να το καταφέρουμε!

Κάτι για το τέλος… Μέσα σε όλο αυτό το χάος κάνετε όνειρα;
Δεν γίνεται τίποτα, αν δεν κάνεις όνειρα…

Και το φεστιβάλ αυτό κάπως σαν όνειρο ήταν στην αρχή, όταν συναντιόμασταν μουσικοί από διάφορα σχήματα και λέγαμε “τι ωραία που θα ήταν να βρισκόμασταν όλοι μαζί μια φορά τουλάχιστον το χρόνο, να παίζουμε παρέα και να ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες για τη μουσική αυτή. Εμείς που βρισκόμαστε τόσο μακριά από το κέντρο της, την κεντρική Ευρώπη...”

Κι έγινε.

Αλλά το πρώτο όνειρο αυτή τη στιγμή, είναι να έχουμε μια επιτυχημένη διοργάνωση και φέτος, γεμάτη χαμόγελα, χορό, κέφι, μουσικές συναντήσεις, ζωντάνια και χαρά,  που θα τη θυμόμαστε μέχρι και την επόμενη!

Κι ας μην ξεχνάμε ότι η εποχή του swing, είναι η εποχή του μεσοπολέμου, μιας άλλης οικονομικής κρίσης, μιας εποχής “εφήμερης”!

Σε μια αντίστοιχη, τέτοια εποχή ζούμε κι εμείς σήμερα... Το να ονειρευόμαστε έστω μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο... είναι μάλλον υπεραρκετό!

Σας περιμένουμε όλους!

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus