page top

Belle Epoque

Επιμέλεια : Χαράλαμπος Αθανασόπουλος

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Η Bel le Epoque είναι μια περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας που αρχίζει συμβατικά με το τέλος του γαλλο-γερμανικού πολέμου το 1871 και τελειώνει το 1914 με την αρχή του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την διάρκειά της παρουσιάστηκαν σπουδαίες εξελίξεις σε χώρες με σημαντική επιρροή όπως η Αγγλία, η Γαλλία , η Αυστρία και η Γερμανία.

 

Είχαμε την παγκόσμια εξάπλωση του δεύτερου κύματος της Βιομηχανικής Επανάστασης κυρίως σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία και η ηλεκτρομηχανική. Άρχισε η μαζική παραγωγή χάλυβα και τα μεταφορικά μέσα έγιναν ταχύτερα με την εξέλιξη των μηχανών εσωτερικής καύσης.

Τεράστια ήσαν τα άλματα στην στην Ιατρική και στην Υγιεινή με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση στο μέσο όριο ζωής με μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.

Η φύση της εργασίας άλλαξε, Το 1904 εφευρέθηκε η αλυσιδωτή συναρμολόγηση. Εμφανίστηκαν τα πρώτα συνδικάτα και τα Σοσιαλιστικά Κόμματα.

Έγινε η εκκοσμίκευση των κοινωνιών. Στη Γαλλία το 1905 έγινε ο απόλυτος διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους.

Η μόρφωση υποστηρίχθηκε. Ο αριθμός των φοιτητών που προέρχονταν από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα αυξήθηκε ραγδαία. Για πρώτη φορά φοίτησαν γυναίκες σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μισθοί σε λίγα χρόνια αυξήθηκαν κατά 60% στην Αγγλία ενώ οι τιμές των προϊόντων βασικής ανάγκης μειώθηκαν κατά 6-7 %.

Με την εκβιομηχάνιση αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που εργάζονταν . Είχαμε την εμφάνιση του Κινήματος Απελευθέρωσης των γυναικών, Στη Φινλανδία το 1906 και στη Νορβηγία το 1913 δόθηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

Τεράστιο ρόλο στην επιστημονική και πολιτισμική - καλλιτεχνική άνοδο έπαιξαν οι Εβραίοι Ευρωπαίοι πολίτες. Ο 19ος αιώνας υπήρξε ο αιώνας της εβραϊκής χειραφέτησης και αφομοίωσης. Στη Γερμανία του Γουλιέλμου ΙΙ και στην Αυστρία του Φραγκίσκου Ιωσήφ, στρατοκρατικές κοινωνίες, οι ανώτερες τάξεις και το στρατιωτικό κατεστημένο εμφάνισαν έναν αντισημιτισμό, ενώ στη Γαλλία μια τέτοια τάση, μετά την υπόθεση Dreyfus, εξελίχθηκε σε αντιμιλιταρισμό και άρνηση κάθε είδους αντισημιτισμού.

Τα τέλη του 19ου και η αρχή του 20ού αιώνα ήταν η περίοδος των μαζών. Μαζικά μέσα μεταφοράς (σιδηρόδρομος, μετρό), μαζική εκπαίδευση, μαζική παραγωγή, μαζική διασκέδαση (τσίρκο, καμπαρέ, σινεμά) και τέχνη για τις μάζες.

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι που έζησαν αυτή την περίοδο ήσαν γεμάτοι εμπιστοσύνη και πολιτισμικά αισιόδοξοι.

Η τέχνη στις διάφορες μορφές της είχε μια μοναδική ανάπτυξη : από τον Ιμπρεσιονισμό στο Άρτ Νουβώ και στον Κυβισμό. Από τον Ρομαντισμό στην Δωδεκατονική Μουσική. Από την ρομαντική και λυρική λογοτεχνία στην πολιτικοκοινωνική κριτική. Όλες οι κοινωνικές τάξεις ήσαν έμπνεες από μια νέα αρχή για ένα καλύτερο κόσμο. Ήθελαν να βάλουν φραγμό στις ξεπερασμένες δομές και να λάβουν μέρος στην πρόοδο και στην οικονομική άνοδο.

Αυτή ήταν η βάση την οποία σήμερα, εκ των υστέρων, ονομάζουμε Belle Époque.
Ας ακούσουμε τη μουσική της.


Ας αρχίσουμε ανάλαφρα με τρία λαϊκά γαλλικά τραγουδάκια της εποχής.

Le temps des cerises ( μουσική γραμμένη μεν το 1868  αλλά με πολλές παραλλαγές τις επόμενες δεκαετίες )

Frou Frou 

Quand l'amour meurt 


Ένα δημοφιλές είδος  ήταν επίσης η  ''salon music'' συνήθως για σόλο πιάνο ή πιάνο και φωνή. Μαιτρ του είδους ήταν ο Francesco Paolo Tosti , Ιταλός που πήρε την βρετανική υπηκοότητα.

Francesco Paolo Tosti - Sogno 

 

Reynaldo Hahn  (Βενεζουελανός που πήρε γαλλική υπηκοότητα)  - A' Cloris

Erik Satie - Gymnopedies 1 


Για πολλούς η περίοδος της Belle Εpoque ήταν αυτή που παρουσίασε μια πραγματική έκρηξη στην κλασσική μουσική σύνθεση. Τα ονόματα που αναφέρουμε επιλεκτικά θα σας δώσουν μια ιδέα. Ακούστε παρακάτω το playlist που ετοιμάσαμε για εσάς!

ΓΑΛΛΙΑ Debussy, Ravel, Massenet, Saint-Saëns, Faure', Franck, o τελευταίος Offenbach

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Mahler, R. Strauss.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Elgar, Vaughan Williams, Holst

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ Sibelius. Nielsen

AΥΣΤΡΙΑ Zemlinsky, Schoenberg

ΡΩΣΙΑ Rimsky-Korsakov, Stravinsky

ITAΛIA Puccini, Leoncavallo, Busoni, Respighi

YΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ Granados, Tárrega, Lehár, Janáček, Szymanowski και πολλοί άλλοι αξιόλογοι. 

Για ορισμένους από αυτούς έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις. Ψάξτε τους εκεί. Θα τους παρακάμψουμε αυτή τη φορά 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus