page top

Συνέντευξη Lower Cut

Επιμέλεια : Jacek Maniakowski

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Οι Lower Cut επιλέγουν να αυτό-χαρακτηρίζονται ως «dream-rock» για να τονίσουν τη συνύπαρξη ατμοσφαιρικών στοιχείων σε ένα alternative rock υπόστρωμα
Με την εξής σύνθεση : Irene Argyri (vocals), Alexandros Darmis (synths, programming), Yannis Efthymiou (bass, programming), Vasilis Mpaldos (drums), Vangelis Stavroulakis (guitars)

 


Καταρχήν ποιοι είσαστε;

Τέσσερις οργανοπαίχτες και μία τραγουδίστρια. Όλοι μαζί, είμαστε οι Lower Cut.

Το όνομα σας προήλθε από ένα «εσωτερικό αστείο», αλλά η μουσική σας μόνο αστεία δεν είναι… θα την κατατάσσατε κάπου και αν ναι, πως θα την χαρακτηρίζατε;

Είναι δύσκολο για εμάς να κατατάξουμε με ακρίβεια την μουσική μας γιατί είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών και πολλές φορές αντίθετων μουσικών επιρροών. Επιλέξαμε λοιπόν να αυτό-χαρακτηριστούμε ως «dream-rock» για να τονίσουμε τη συνύπαρξη ατμοσφαιρικών στοιχείων σε ένα alternative rock υπόστρωμα.   

Θέλετε να μοιραστείτε κάτι με την μουσική σας με τους ακροατές σας και τι είναι αυτό;

Τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τα όνειρα μας…

Αγγλικός στίχος δείχνει κάποια φιλοδοξία εκτός συνόρων;

Η επιλογή του αγγλικού στίχου έγινε αβίαστα κυρίως  λόγω των ακουσμάτων και των μουσικών επιρροών μας. Απλά μας φαίνεται πιο ταιριαστός, τουλάχιστον για τη μουσική που παίζουμε. Σίγουρα δεν έγινε για να κυνηγήσουμε καριέρα στο εξωτερικό.

Αν δεν κάνω λάθος είστε το δεύτερο μόλις συγκρότημα που ακολουθεί ροκ μουσικά μονοπάτια που κυκλοφόρησε από άλμπουμ από την Puzzlemusik, μια δισκογραφική που ειδικεύεται στην Jazz κυρίως, πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Όταν ψάχναμε δισκογραφική στέγη, ο Χρήστος Αλεξόπουλος έδειξε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό να «συνεργαστούμε». Εμείς από την μεριά μας, άλλο που δεν θέλουμε να έχουμε έναν τέτοιο άνθρωπο στο πλευρό μας να μας υποστηρίζει. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να είμαστε μέρος μια ομάδας που περιλαμβάνει ονόματα όπως Μπάμπης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κασέτας, Jane Doe, Playground Theory.

Πείτε μας δύο λόγια για το ντεμπούτο άλμπουμ σας…

Είναι οι κόποι και η επιβράβευση όλων των προηγούμενων ετών και είμαστε πολύ περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα. Ηχογραφήθηκε στο Artracks Studio με παραγωγό τον Αλέξη Μπόλπαση και κυκλοφορεί από την Puzzlemusik.

Ποιες είναι βασικές σας επιρροές, αλλά και ποιες είναι η πηγές τις έμπνευσής σας;

Οι κυριότερες επιρροές που έχουν επικρατήσει στη μπάντα είναι η βρετανική σκηνή των 90’s, η shoegaze, η post-punk, αλλά και η post-rock σκηνή. Η έμπνευση έρχεται από την ίδια τη ζωή, μέσα από το πρίσμα της καθημερινότητας.

Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι σας διαφοροποιεί από άλλα μουσικά συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής

Θεωρούμε ότι είμαστε καλοί στο να δημιουργούμε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα συνδυάζοντας δυνατές μουσικές με εύθραυστα φωνητικά.

Πως βλέπετε την ελληνική ροκ σκηνή, όχι ελληνικό ροκ, αυτό το διάστημα;

Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά αξιόλογα συγκροτήματα που η δουλειά τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλα συγκροτήματα του εξωτερικού.  Οπότε τα πράγματα φαίνονται πολύ θετικά!

Η κοινωνική κατάσταση μιας χώρας επηρεάζει και τα μουσικά ρεύματα  της και ποιο νομίζετε είναι το πιο δυνατό ρεύμα αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα;

Δεν ξέρουμε αν επηρεάζει τα μουσικά ρεύματα – με το σκεπτικό ότι δεν έχουν όλες οι μπάντες σκληρύνει τον ήχο τους ή έχουν αλλάξει μουσική κατεύθυνση. Σίγουρα όμως έχει επηρεαστεί ο λόγος. Η πιο επιτυχημένη νέα μπάντα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οι Planet of Zeus βοηθώντας τον συγκεκριμένο ηχητικό χώρο, ενώ υπάρχει και ένα κύμα revival κυρίως από το εξωτερικό.

Έχει μέλλον η αγγλόφωνη ελληνική σκηνή και ποιες είναι οι προοπτικές της;

Όπως λέγαμε και προηγουμένως, ελληνική ροκ σκηνή φαίνεται να πηγαίνει καλά. Αυτό φαίνεται με την πορεία των συγκροτημάτων  με επιτυχημένες συναυλίες σε διάφορες πόλεις στο εσωτερικό αλλά στο εξωτερικό.

Εκτός από την προγραμματισμένη παρουσίαση του άλμπουμ στις 26 Οκτωβρίου στο Six D.O.G.S, έχετε κάποια άλλα άμεσα σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις;

Σάββατο 6 Δεκέμβρη παίζουμε στο Death Disco. Υπάρχουν και κάποιες άλλες σκέψεις, αλλά τίποτα ανακοινώσιμο.

Τι θα περιλαμβάνει η παρουσίαση του άλμπουμ, εκτός από τα τραγούδια από αυτό;

Ένα μικρό χαμό. Θα παρουσιάσουμε όπως είπατε τα τραγούδια του δίσκου,  παλιότερο υλικό μας, καθώς θα υπάρξουν και μια δύο εκπλήξεις. Έχουμε πάρα πολύ όρεξη για τη συγκεκριμένη συναυλία, καθώς έχουμε καιρό να παίξουμε.

Θεωρείται ότι διασκευές πρέπει να υπάρχουν σε ένα live setlist ή ένα συγκρότημα πρέπει να στηρίζεται στις δικές του συνθέσεις μόνο;

Σίγουρα μερικές διασκευές βοηθούν να «ζεσταθεί» το κλίμα στο κοινό – ειδικά σε ένα δύσκολο κοινό που είμαστε οι έλληνες σε κάτι εγχώριο και καινούργιο. Από την άλλη τίποτα δεν είναι απαραίτητο!

Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχουν και πιο «εμπορικά», με την έννοια πιο συμβατικού ήχου προς πιο ευρύ κοινό, ακούσματα σε ένα άλμπουμ;

Στην τέχνη δεν υπάρχουν συνταγές. Όλα είναι αναγκαία από την στιγμή που εξυπηρετούν κάποιο σκοπό… Από την άλλη μεριά βέβαια, πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε το ταμπού του mainstream.

Τελικά ένας μουσικός παίζει για τις απαιτήσεις του κοινού ή το διαμορφώνει ο ίδιος;

Ο μουσικός που παίζει για τις απαιτήσεις και μόνο του κοινού είναι καταδικασμένος να αποτύχει γιατί απλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους ακροατές. Ο επιτυχημένος μουσικός πείθει το κοινό να τον ακολουθήσει στα δικά του μουσικά μονοπάτια…

Είναι απαραίτητη μουσική παιδεία και για τον ακροατή;

Δεν χρειάζεται εκπαίδευση για να επικοινωνήσεις.

Ποιο είναι το κρυφό σας όνειρο σαν μπάντα;

Μια sold-out εμφάνιση.

Και μια κουβέντα για τους αναγνώστες του JazzBluesRock.gr

Keep on Jazzbluesrocking!


Επαφή :
http://lowercut.com/
https://www.facebook.com/LwrCt/timeline
https://twitter.com/Lower_Cut
https://www.youtube.com/channel/UCzaO0o4Kjm9RtPk4WRb0fwQ 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus