page top

Συνέντευξη με τον Ρένο Μηλιάρη των SEPTEMBER CODE

Επιμέλεια : Jacek Maniakowski

Δημοσιεύτηκε 27/1/2014 17:18

Οι SEPTEMBER CODE σχηματίστηκαν το 2002, και σχεδόν αμέσως άρχισαν να συνθέτουν δικό τους πρωτότυπο υλικό. Αργότερα μετέτρεψαν τον στίχο τους σε αγγλικό  και δημιούργησαν ένα ξεχωριστό προσωπικό ήχο που αντικατοπτρίζεται τα νέα τους τραγούδια.

 
 


Καταρχήν ποιοι είστε;

DIM=LEAD VOCALS -GUITAR
SOTIRIS =GUITARS
RENOS=KEYS & PIANO
THEO= BASS
JOHN=DRUMS -BACK VOCALS 

Το όνομα SEPTEMBER CODE πως προέκυψε;

Όταν ψάχναμε για όνομα (ένα χρόνο) κάποια στιγμή συνηδητοποιήσαμε ότι έχουμε όλοι γεννηθεί τον ίδιο μήνα......ΣΕΠΤΕΜΒΕΡΙΟ.......και μάλλον αυτός ήταν ο κώδικας που είχαμε μεταξύ μας καλή χημεία

Το όνομα βοηθάει στην ανάδειξη μιας μπάντας;

Το όνομα μπορεί να είναι σαν το άρωμα που φοράει μια γυναικά και προσθέτει στην προσωπικότητα της. ....όλα βοηθούν όταν το αποτέλεσμα δικαιώνεται.

Πόσο καιρό είστε σαν μπάντα;

Από το 2002 και με την τωρινή σύνθεση από το 2009 (καινούργιος τραγουδιστής)

Μέσα σε αυτά τα χρόνια και δύο άλμπουμ, τι θεωρείτε σας βοήθησε στην ανάδειξη σας;

Ότι επιμέναμε σ' αυτό που μας άρεσε να παίζουμε και να κάνουμε, χωρίς εκπτώσεις........

Progrssive rock μουσική έχει αρκετούς οπαδούς στην Ελλάδα, τι είναι αυτό που αγγίζει το κοινό σε μια, όχι και τόσο απλή μουσική;

Κοίτα.....η progressive μουσική, έχει πολλές εκφάνσεις (classic,rock,jazz κλπ).....είναι μια μουσική που και από μόνη της χωρίς στίχο σου δημιουργεί συναισθήματα.....χρειάζεται καλή μουσικό-τεχνική κατάρτιση για να εκφράζεις αυτά τα συναισθήματα.....βέβαια χρειάζεται και πολύ ψυχή όπως όλες οι τέχνες. Ακροατές που αφήνονται στην ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ της μουσικής και όχι μόνο της διασκέδασης ,πάντα θα την ακολουθούν .

Στην Ελλάδα υπάρχει μια ξεχωριστή  progressive σκηνή, κάτι σαν την ιταλική ή πολωνική;

Σίγουρα... Υπάρχει η Κουλτούρα του κάθε λαού... για μένα σκηνή είναι  ΜΙΑ,... η ψυχή αλλάζει που θα είναι πολωνική... θα είναι ελληνική, ιταλική κ.ο.κ.

Αν και στην Ελλάδα αγαπάνε την μουσικη, άλλωστε απο εδώ προέρχεται και η Μούσα, τι είναι αυτό που κάνει την πλειοψηφία να αναλώνεται σε φτηνά τραγούδια;

Τώρα έκανες την ΕΡΩΤΗΣΗ !!!!! Μπορούμε να μιλάμε ώρες γι' αυτό .... τέλος πάντων θα προσπαθήσω να απαντήσω με ένα παράδειγμα. Γεννιέται ένα παιδί σε ένα σπίτι που οι γονείς του το μόνο ενδιαφέρον που έχουν και μαθαίνουν στο παιδί τους είναι πως θα βγάζει λεφτά (με ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ τρόπο) για να είναι μάγκας, να μην σέβεται κανένα  και ανά πάσα στιγμή να νομίζει ότι με τα λεφτά του θα γ...ει και τον μάστορα του . Ένα παιδί γεννιέται αλλού που οι γονείς του του μαθαίνουν ότι τα χρήματα είναι για να ζούμε μια αξιοπρεπή ζωή, και η πραγματική τροφή είναι γύρω μας και κυρίως ΔΩΡΕΑΝ (τροφή ψυχής, πνεύματος...) Απλά θέλει τον σωστό δρόμο και δύσκολη συνεχή ενασχόληση. Μπορείς να καταλάβεις με τι πρότυπα μεγάλωσε η γενιά των ανθρώπων που ρωτάς;

Υπάρχουν αρκετές ελληνικές μπάντες, αλλά και μουσικοί που στο εξωτερικό γεμίζουν αίθουσες, ενώ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, πιστεύεις ότι και ο τύπος  έχει ένα μερίδιο σε αυτό;

Σχεδόν είναι ίδια ερώτηση με την προηγούμενη... Και βέβαια , γιατί ΜΜΕ (τύπος, ράδιο) στην Ελλάδα είναι οι μπάσταρδοι κακοί γονείς που δεν ενδιαφέρονται επ’ ουδενί για τον πολιτισμό, την παιδεία και την ελεύθερη έκφραση. Τώρα όμως σιγά-σιγά κάτι αλλάζει... μπαίνει ένα αεράκι ,και αν το βοηθήσουμε εμείς που το αισθανόμαστε θα γίνει άνεμος.

Στο εξωτερικό έχουν αρκετή ανταπόκριση οι ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες, εσείς τι ανταπόκριση είχατε;

Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη!!! Ήταν ο λόγος που κάναμε και το δεύτερο cd (remembering mirrors), μετά το "2smiles ago" και είχαμε ένα feedback που πραγματικά μας εντυπωσίασε (κυρίως Αγγλία). Αποτέλεσμα αυτού είναι να συμμετέχουμε στο HRH Prog2 FESTIVAL που θα γίνει τον Μάρτιο στην Αγγλία (Ουαλία). Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και την θετική στήριξη και προβολή που είχαμε εδώ στην Ελλάδα από το METAL HAMMER MAGAZINE.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ραδιόφωνα που παίζουν ροκ γενικά, γιατί πιστεύεις ότι σνομπάρουν ελληνικές μπάντες;

Μπορείς να ρωτήσεις τις εταιρείες που επιβάλλουν τα play lists... Συν το ότι ο Έλληνας ανέκαθεν (πλην του λαϊκού τραγουδιού) θεωρούσε ότι εισαγόμενο ίσον καλό. Σχεδόν πάντα απαξίωνε και δεν έδινε καμιά ευκαιρία στης εκφάνσεις του  δικού του πολιτισμού.

Η μουσική πλέον εύκολα μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο, γιατί πιστεύει ότι πρέπει να πάει κάποιος σε μια συναυλία;

Και το φαΐ υπάρχει στα βιβλία μαγειρικής... γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να τρώμε;

Και γιατί να σας δει εσάς κάποιος;

Γιατί είμαστε πιο όμορφοι από τους DURAN-DURAN... πλάκα κάνω, μην παρεξηγηθώ... Γιατί απλά η άμεση επαφή με εμάς ή  με οποιοδήποτε συγκρότημα πιστεύω, φανερώνει την προσπάθεια σου στην αλήθεια , γι' αυτό που μάχεσαι και εκτός των άλλων είναι η ενέργεια που έχουμε στη σκηνή και θέλουμε να μεταφέρουμε ,που δεν μπορείς να την αποτυπώσεις σε ένα cd.

Δυο άλμπουμ για να βγουν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο, για πες για αυτά...

Πιστεύω ότι καθετί δημιουργικό, πρέπει να αποτυπώνεται, άσχετα από την ανταπόκριση που θα έχει. Μ' αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε ότι η εκάστοτε δουλειά που είχαμε θα έπρεπε να αποτυπωθεί. Ευτυχώς για εμάς (μόλις ξεπεράσαμε το οικονομικό σκέλος) υπήρξαν άνθρωποι (ρομαντικοί θα έλεγα) που πίστεψαν σ' εμάς και θέλησαν να μας δώσουν το label της εταιρείας τους. Να φανταστείς ότι το REMEMBERING MIRRORS βγήκε αρχικά από την WARNER gr και στην συνεχεία το πήρε η LEADERS RECORDS, και το έκανε έκδοση και Ιαπωνία για την εκεί αγορά με άλλο layout.

Στην Ιαπωνία πως πάει η μουσική σας; Είναι μια πιο ιδιαίτερη αγορά...

Σίγουρα είναι πιο ιδιαίτερη.....(μάλλον όμως η εκτίμηση είναι πιο προσωπική, λόγω των επαφών που είχα παλιότερα με την YAMAHA MUSIC)... Σ' αυτό τον τομέα όμως είναι καινούργια τα πράγματα και πολύ νωρίς για να απαντήσω πως πάει εκεί το CD. Ούτως η άλλως περιμένουμε και την εξαμηνιαία ανταπόκριση από εκεί.

Δεν τσιγκουνεύεστε μελωδία στα τραγούδια σας, πιστεύεις ότι μπορείτε να κερδίστε κοινό από fun άλλων ειδών;

Εν αρχή είναι ο λόγος... Έτσι και η δική μας ιδιοσυγκρασία είναι η μελωδία... Από κει ξεκινάνε όλα... μια καλή μελωδία μπορείς να την πλάσεις μετά με πολλούς τρόπους. Τι διάθεση έχεις γι' αυτήν και πως θες να την παρουσιάσεις. Και η παρουσίαση της έχει να κάνει πως θα την ντύσεις αρμονικά, ρυθμικά και ενορχηστροτικά. Εμείς εδώ δεν βάζουμε όρια. Ότι πιστεύουμε, ότι είναι καλύτερο γι' αυτήν θα το κάνουμε (αρκεί να συμφωνήσουμε). Έτσι ένα κομμάτι μας μπορεί να έχει πολλά metal στοιχειά, ένα άλλο πιο blues, αλλά όλα έχουν κοινό την μελωδία και την προσωπικότητα του κάθε μουσικού, έτσι ώστε να έχεις το ζητούμενο (τον δικό σου ήχο). Κάτω από αυτό το πρίσμα, ναι πιστεύω ότι μπορούν να μας ακούσουν πολλά αυτιά.

Ποια όνειρα, μουσικά, κρατάτε για την νέα χρονιά και ποια πραγματοποιούνται;

Να πάνε όλα καλά στο φεστιβάλ, καθώς και μια μικρή περιοδεία που θα κάνουμε Αγγλία, και στην επιστροφή θα μας περιμένει το studio για την ηχογράφηση σιγά σιγά της καινούργιας δουλειάς που είναι σχεδόν έτοιμη.

Η νέα σας δουλειά θα είναι στην γραμμή των παλιών σας άλμπουμ ή θα χει κάτι καινούργιο;

Κατά πρώτον δεν θα είναι concept όπως ήταν το REMEMBERING MIRRORS. Κατά δεύτερον περιέχει και συνθέσεις του καινούργιου τραγουδιστή (Dim). Έτσι εκ των πραγμάτων θα είναι κάτι καινούργιο, εφόσον έχει προστεθεί στο χημικό CODE των SEPTEMBER μια καινούργια συνθετική προσωπικότητα.

Η επόμενη σας Εμφανιση;

Έχουμε πει να κάνουμε πολλές μικρές εμφανίσεις σε μικρότερους χώρους μόνο και μόνο για την επαφή με το live εν όψη Αγγλίας. Βεβαία αν παρουσιαστεί πρόταση για ένα καλό live. Δεν θα πούμε όχι. Ξέρεις ο ήχος των september code δεν είναι εύκολος για τα περισσότερα μαγαζιά. Και ευτυχώς ή δυστυχώς το προσέχουμε πολύ αυτό.

Και κάτι για του αναγνώστες του jazzbluesrock....

Να έχουν πάντα ανοικτές τις κεραίες του μυαλού και της ψυχής τους και να εκφράζουν όσο πιο ελεύθερα μπορούν τις ιδέες τους.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου... και εύχομαι να έρθει γρήγορα η επιτυχία!

Εγώ ευχαριστώ, που βρήκα χώρο να μιλήσω και να εκφραστώ εκ μέρους των SEPTEMBER CODE.

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus