page top

Συνέντευξη Sotos Bakas

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Δημοσιεύτηκε 14/12/2013 17:09

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σου διαπιστώνει πως τα πεδία στα οποία κινείσαι είναι ποικίλα, καθώς έχεις ασχοληθεί τόσο με την κιθάρα και τα ντράμς , όσο και με την παραγωγή και μίξη. Μίλησε μας λίγο για τις σπουδές σου.

Για μένα ήταν και είναι ενδιαφέροντα όλα τα στάδια που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια μουσική σύνθεση έτσι και βρέθηκα να ασχολούμαι με όλα αυτά. Άρχισα με τα ντραμς σε ηλικία 15 χρονών και ήμουνα τυχερός να βρω τον καταπληκτικό Foti Benardo μπροστά μου με τον οποίο είχα μαθήματα τυμπάνων μαζί του για τα επόμενα 3 χρόνια. Μελετούσα τύμπανα αρκετά και μέσα στα επόμενα χρόνια έπαιξα σε 3 διαφορετικά σχήματα, έκανα αρκετές live εμφανίσεις ανοίγοντας για ξένες μπάντες απο Αμερική μέχρι Αγγλία  και εν τέλει ηχογράφησα 2 δίσκους (ως ντράμερ) με τις μπάντες αυτές.

Η μίξη και παραγωγή ήρθε λίγο περίεργα στη ζωή μου καθώς όταν ήμουνα 18 ετών, πήγα να σπουδάσω Μουσική Τεχνολογία στο Ιεκ Ακμή καθότι στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν τόσες ιδιωτικές σχολές για σπουδές σε κάποιο όργανο ή μουσική σύνθεση Bachelor ή Master επίπεδου, έτσι άρχισα να βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την ηχογράφηση, μίξη και παραγωγή καθώς είδα οτι είναι ένας πολύ δημιουργικός τομέας. Αμέσως μετά σε ηλικία 21 με δέχτηκε το πανεπιστήμιο τεχνών της Ουτρέχτης στην Ολλανδία όπου και τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στην σύνθεση. Πολύ καλή εκπαίδευση και τόσο ανοιχτό πανεπιστήμιο σε ιδέες που με έκανε να αρχίσω κιθάρα και παράλληλα να συνεχίσω τις σπουδές μου στη παραγωγή και μίξη. Όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου, ένα χρόνο πριν, είδα τον Mike Dawes στο ιντερνέτ και αμέσως ξεκίνησα μαθήματα μαζί του για τους επόμενους 6 μήνες. Εκεί έμαθα αρκετά για την κιθάρα.

Από πού πήρες το έναυσμα να ξεκινήσεις και εν συνεχεία να αναπτύξεις αυτή την τόσο ιδιαίτερη τεχνική στην κιθάρα 'Fingerstyle and Percussive’

Πιστεύω πώς ήταν μια λογική εξέλιξη καθώς έπαιζα ντραμς και μου έλειπε η μελωδία και από την κιθάρα μου έλειπε ο ρυθμός σαν ήχος οπότε παίζοντας 'Fingerstyle and Percussive’ κιθάρα μπορούσα να τα συνδυάσω και ένιωσα αμέσως ότι με εκφράζει αρκετά. Στην ανάπτυξη μου σε αυτό το είδος οφείλω πολλά στον δάσκαλο μου Mike Dawes. Πρώτα η μουσική του με έκανε να ενδιαφερθώ πιο πολύ για το είδος και αργότερα τα μαθήματα του με βοήθησαν αρκετά να αναπτύξω την τεχνική μου.

To πιο φρέσκο βίντεο που κυκλοφόρησες είναι το ‘Ray Of Hope’ όπου πραγματικά αναδεικνύεται αυτός ο τρόπος παιξίματος, σκοπεύεις να κυκλοφορήσεις στο προσεχές μέλλον κάποιο Album που θα περιέχει αποκλειστικά αυτό το ιδίωμα;

Σίγουρα στο μέλλον θα ήθελα να γράψω δίσκο με αυτό το είδος. Δεν σχεδιάζω κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή επειδή για μένα πρέπει πρώτα να έχεις το υλικό και μετά να κάνεις σχέδια. Δεν θα μπορούσα να πω στον εαυτό μου ότι μέχρι τότε πρέπει να γράψω έναν δίσκο. Ποτέ δεν ξέρεις ποιά στιγμή θα βρεις ενδιαφέρουσες ιδέες για αρκετά κομμάτια και πόσο θα σου πάρει να τα τελειώσεις. Μπορεί και νωρίτερα από ότι φαντάζομαι! Σίγουρα σκοπεύω να κυκλοφορήσω και άλλο single με βίντεο μέσα στην επόμενη χρονιά.

Τα σχόλια που έχεις πάρει είναι πολύ θετικά , ιδιαίτερα για το καινούργιο σου βίντεο από κιθαρίστες όπως οι Andy McKee: Great job, playing and writing!!! και Mike Dawes: Yeah go Sotos!, τι σημαίνει αυτό για εσένα;

Αυτά τα σχόλια για μένα είναι από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές για την μουσική μου καθώς και τα σχόλια από κοντινούς φίλους ή ακόμη και από άτομα που δεν γνωρίζω επίσης. Για τα συγκεκριμένα που αναφέρεις, ο Mike Dawes ήταν ο δάσκαλος μου στην κιθάρα και είναι μεγάλη μου τιμή που σχολίασε θετικά στο τελευταίο μου κομμάτι και βίντεο. Ο Mike είναι εξαιρετικός μουσικός! Για τον Andy McKee τι μπορώ να πω, ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν το είδος και με ενέπνευσε να ξεκινήσω... Ακόμη προσπαθώ να το χωνέψω... Απλά μου έδωσε αρκετή δύναμη να συνεχίσω αυτό που κάνω.

Το Fingerstyle and Percussive είναι κάτι το οποίο το διδάσκεις; Α, ναι πως μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σου ο  ενδιαφερόμενος;

Ναι, παραδίδω μαθήματα μέσω Skype κυρίως στο Fingerstyle and Percussive είδος, τεχνικές για να δημιουργείς ήχους ντραμς και κρουστών στην κιθάρα, διαφορετικά κουρδίσματα, ιδέες για tapping, lap tapping, σύνθεση ή οποιαδήποτε απορία έχει κάποιος στην κιθάρα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει περισσότερα και να επικοινωνήσει μαζί μου στην ιστοσελίδα μου.

Επίσης μέχρι στιγμής έχεις κυκλοφορήσει ένα σύνθετο EP με όνομα ‘’Odyssey’’ με τέσσερα κομμάτια, που περιλαμβάνει στοιχεία τόσο Rock όσο και Jazz, πες μας κάποια πράγματα που θεωρείς σημαντικά για αυτό και αν θεωρείς πως αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα για εσένα;

Το ‘Odyssey’ EP ήταν το πρώτο δείγμα σόλο μουσικής μου που κυκλοφόρησα το 2012, πειραματιζόμενος με διάφορα είδη μουσικής καθώς δεν θεωρώ αναγκαστικό ότι όλα τα κομμάτια ενός δίσκου-EP πρέπει να είναι ίδια. Επίσης εξαιρετική εμπειρία ήταν οι συνεργασίες που έκανα με μουσικούς, στούντιο και καλλιτέχνες για το artwork από Ολλανδία, Φιλανδία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Αμερική.

Πιστεύω πως με αντιπροσωπεύει ειδικά για εκείνον τον καιρό που έγραψα τα κομμάτια αυτά αλλά και για την αγάπη μου να γράφω μουσική για μπάντες, ταινίες, games κλπ.

Επαγγελματικά θεωρείς το εαυτό σου περισσότερο μουσικό ή παραγωγό μιας και τα έχεις σπουδάσει και τα δύο;

Κάποιες στιγμές είμαι πιο απασχολημένος σαν μουσικός και κάποιες πιο πολύ σαν παραγωγός. Θεωρώ και τα δύο ότι με ενδιαφέρουν το ίδιο και ότι θα συνεχίσω να τα ασκώ επαγγελματικά.

Ετοιμάζεις κάποιο Live Project με συνεργασίες; η κάποια περιοδεία που περιλαμβάνει εμφανίσεις και στην Ελλάδα;

Με συνεργασίες όχι αυτή την στιγμή αλλά υπάρχουν κάποια live που θα παίξω σόλο ακουστική κιθάρα στην Ολλανδία από τον Φεβρουάριο του 2014. Για την Ελλάδα υπάρχουν κάποιες προτάσεις για αρχές του 2014 και για το καλοκαίρι αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Ανακοινώσεις για lives γίνονται στη σελίδα μου στο facebook.

Για το κλείσιμο αυτής της συνέντευξης πες μας τρείς αγαπημένες σου μουσικές επιρροές και κάποιο Live στο οποίο θα ήθελες να παρευρεθείς;

Ο Steven Wilson είναι πιθανώς η μεγαλύτερη μουσική επιρροή μου και ένας απο τους αγαπημένους μου συνθέτες και παραγωγούς. Κάθε δίσκος του ειναι λίγο διαφορετικός αν όχι εντελώς διαφορετικός και αυτό μου είναι πολύ ενδιαφέρον. Τον τελευταίο χρόνο ακούω αρκετά τον σόλο κιθαρίστα Erik Mongrain… Απίστευτα όμορφες συνθέσεις κατά την γνώμη μου αλλά και αρκετά λεπτομερής τεχνική!

Επίσης οι Opeth μου αρέσουν αρκετά, τους ακούω εδώ και χρόνια και με έχουν επηρεάσει όπως και πολλοί άλλοι μουσικοί και σχήματα. Μακάρι να μπορέσω να είμαι στην Ελλάδα όταν παίζει ο Andy Mckee στην Αθήνα μέσα στο 2014!

Σου εύχομαι λοιπόν καλή συνέχεια και καλές επιδόσεις στους τομείς που δραστηριοποιείσαι!

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά για όλους!

https://www.facebook.com/SotosBakas
http://www.sotosbakas.com

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus