page top

Συνέντευξη με τις «Αγριες Φράουλες»

Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 20/11/2013 20:50

Δύο πρώην μελή των Fever Susperia (Τόμας, Τσε) επιστρέφουν από το μεγάλο νησί (England) με σκοπό να δημιουργήσουν τραγούδια στην μητρική τους γλώσσα ως Αγριες Φράουλες. Στο δρόμο τους βρέθηκε ο Σταύρος Ανυφαντής και στη συνέχεια ο Γιώργος Καλαϊτζόγλου, με πολλές συνεργασίες όπως Leaving Tomorrow, Ρελαντί, Μπελ Επόκ, Swan Christy και ''Ο Kουρέας και οι Χειρότεροι Πελάτες του'' από τους οποίους προήλθε και ο Δημήτρης Καλαϊτζόγλου.
Οι ΑΓΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ παρουσιάζουν τον πολυαναμενόμενο πρώτο τους δίσκο με ονομασία ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ PLAZA. Τα τραγούδια τους πλημμυρισμένα από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ έχουν βασική επιρροή τους ΘΟΡΥΒΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ και τον ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΗΧΟ. Η ΕΝΤΑΣΗ της μουσικής τους ακροβατεί μεταξύ της αυθεντικότητας του βρώμικου ROCK και του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΧΑΟΥΣ. Ο στίχος των τραγουδιών τους, ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ, ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ μα ΒΙΑΙΟΣ, σκιαγραφεί την ΑΝΟΥΣΙΟΤΗΤΑ, λατρεύει την ΑΠΟΤΥΧΙΑ και
προσπαθεί να απενοχοποιήσει τους ηττημένους ΗΡΩΕΣ της πιάτσας σε μια εποχή ΘΟΛΗ, μια εποχή ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ.


Πότε σχηματίστηκε το σχήμα Άγριες Φράουλες και τι στάθηκε ως αφορμή ώστε να προχωρήσουν από κοινού τα μέλη του;

Το πρότζεκτ Άγριες Φράουλες σχηματίστηκε πριν περίπου οκτώ χρόνια όταν διαλύθηκε ένα βρετανικό συγκρότημα, οι Fever Susperia, όπου δύο Έλληνες εκ των μελών του, ο Τόμας (φωνή) και ο Τσε (πλήκτρα, προγραμματισμός), αποφασίσαμε επιστρέφοντας στην χώρα μας να συνεχίσουμε την ενασχόληση μας με τη μουσική και τον ελληνικό στίχο. Έχοντας ξεκάθαρη σκέψη ως προς το τι συγκρότημα θέλαμε να φτιάξουμε επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το να μπλεχτούμε με τα τρία υπόλοιπα μέλη της μπάντας ήταν σχεδόν φυσικό επακόλουθο. Έτσι με την σταδιακή προσθήκη του κιθαρίστα Σταύρου «Ανιφ» Ανυφαντή, του ντράμερ Γιώργου «Τζο» Καλαϊτζόγλου και του μπασίστα Δημήτρη «Τσίκο» Καλαϊτζόγλου σχηματίστηκε το συγκρότημα στην τελική του μορφή.

Αλήθεια πως προέκυψε το όνομα του γκρουπ;

Στη σχολή κινηματογράφου όταν μας ζητήθηκε μια εργασία για την ταινία «Άγριες Φράουλες» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Μέχρι στιγμής έχετε κυκλοφορήσει το άλμπουμ με τον τίτλο «Αθηναγόρας Plaza». Μιλήστε μας για το υλικό αυτής της δουλειάς.

Το άλμπουμ αποτελείται από δεκατρία τραγούδια και χρειάζεται μια ώρα πάρα ένα λεπτό για μια ολόκληρη ακρόαση. Καθίστε αρχικά αναπαυτικά και προετοιμαστείτε για το καλύτερο ή το χειρότερο. Κατά την διάρκεια της ακρόασης δεν θα πρέπει παράλληλα να γίνεται ανάγνωση των στίχων. 

Αν σας έλεγα να κρατήσετε ένα τραγούδι ή ένα στίχο από αυτή τη δουλειά ποιο θα ήταν αυτό;

Είναι ένα κόνσεπτ άλμπουμ όπου κάθε μέρος του είναι αναπόσπαστο. Πέραν τούτου τα τραγούδια που έχουν ακουστεί στο ραδιόφωνο είναι η Δεσποινίς Νόβα και το Παράξενο Φιλί.

Ποιες οι επιρροές της μπάντας και ποια τα μουσικά ρεύματα που έχουν καθορίσει τον ήχο της;

Τα τελευταία πενήντα χρόνια μουσικής, ιντερνάσιοναλ και ελληνικής, εκτός από τα σκυλιά, τα γατιά και τα λοιπά ζώα.

Ποια η σχέση της μπάντας με τον κόσμο του διαδικτύου και δη αυτόν των social networking;

Η οπτικοποιημένη μουσική είναι το μέλλον. Το social networking και το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλλει θετικά κατόπιν σωστής μεταχείρισης από τον χρήστη. Πέραν των social networks η μπάντα προετοιμάζει και την επίσημη σελίδα της (www.agriesfraoules.gr) όπου θα υπάρχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Ποιές είναι οι κυκλοφορίες που ακούσατε τελευταία και σας άρεσαν;

Κυκλοφορούν πολλές δισκογραφικές δουλειές όπου κάποιες από αυτές συμβαίνει να είναι εξαιρετικές. Μερικές είναι των Atoms For Peace, METZ, DIIV, The Soft Moon, Decades, Grouper, Litanic Mask, Δραμαμίνη, Φρούτα Του Δάσους, Θάνος Ανεστόπουλος, Κύριος Κ., οι κυκλοφορίες της Antelma Music (www.antelmamusic.gr).

Ο στίχος τι ρόλο παίζει για τις Αγριες Φράουλες; Θα μπορούσατε να εκφραστείτε ας πούμε στα αγγλικά πέρα από το γεγονός ότι είστε ελληνική μπάντα που κατοικεί και δημιουργεί μουσική εδώ;

Αν ζούσαμε στην Αγγλία...

Το «Αθηναγόρας Plaza» κυκλοφορεί από την Αntelma Music του Στάθη Δρογώση μία από τις πραγματικά ελάχιστες δισκογραφικές εταιρείες που υπάρχουν πλέον στη χώρα μας η οποία “λειτουργεί” σταθερά κόντρα στις …δυσοίωνες προβλέψεις που δείχνουν την ολοκληρωτική εξαφάνιση του cd (της απτής αίσθησης δηλαδή). Πιστεύετε όμως ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε αυτό το νέο τρόπο προώθησης και διανομής της μουσικής;

Μια αληθινή δισκογραφική εταιρεία οφείλει να προστατεύει και να στηρίζει την διαφορετικότητα, να μην την φοβάται αλλά να την επιβραβεύει. Η Antelma Music είναι μια τέτοια.

Μέσα στη κρίση που μέρα με τη μέρα βαθαίνει όλο και περισσότερο πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να υποστηρίξει την τέχνη του, την δική του εργασία; Από την άλλη η τέχνη λειτουργεί ως φάρμακο σε αυτήν την άρρωστη κατάσταση, ως αντίδοτο κόντρα στους δύσκολους καιρούς;

Το σύστημα εσκεμμένα αλλάζει το δέρμα του. Είμαστε δηλητηριασμένοι από αυτό που συμβαίνει και όλο αυτό το πράγμα το ...γλεντάμε στον δίσκο μας!

Τα επόμενα μουσικά σχέδια σας είναι; Να περιμένουμε συνέχεια στις ζωντανές εμφανίσεις;

Γράφουμε πολλά τραγούδια, η διαδικασία το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ενδιαφέρουσα και γοητευτική, όμως δεν ξέρουμε ακόμα τι έχουμε στα χέρια μας, στο μυαλό μας. Ζούμε τις μέρες μας απολαμβάνοντας την μουσική, δεν κάνουμε σχέδια. Η επόμενη εμφάνιση μας είναι ως special guests στην παρουσίαση δίσκου του συγκροτήματος Φρούτα Του Δάσους στο Γυάλινο Up Stage την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη.


ΜΕΛΗ :
Τόμας - φωνή
Τσε - πλήκτρα, προγραμματισμός
Σταύρος Ανιφ - κιθάρα
Γιώργος (τζο) Καλαϊτζόγλου - τύμπανα
Δημήτρης (τσίκο) Καλαϊτζόγλου - μπάσο

Επαφή : www.agriesfraoules.gr
Facebook Link: https://www.facebook.com/AgriesFraoules

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus