page top

Συνέντευξη Χρήστος Τσάνταλης των ΙΝΚ

Επιμέλεια : Jacek Maniakowski

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Συνέντευξη Χρήστος Τσάνταλης των ΙΝΚ

Οι INK σχηματίστηκαν τον Αύγουστο του 1999 στην Αλεξανδρούπολη και κινούνται στο χώρο του εναλλακτικού και ψυχεδελικού Rock.

 

 


Καταρχήν ποιοι ειστε;
Είμαστε οι ΙΝΚ με καταγωγή την Αλεξανδρούπολη, κινούμαστε στον χώρο του εναλλακτικού και ψυχεδελικού Rock

Από πότε υπάρχετε σαν μπάντα;
Από το 1999 όταν και γράψαμε τα 3 μας πρώτα τραγούδια, τις συναυλίες τις ξεκινήσαμε τέλη του 2003 όταν βρεθήκαμε με τον κιθαρίστα Κώστα Αποστολόπουλο για πρώτη φορά στην ίδια πόλη που ήταν η Θεσσαλονίκη. 

Έχετε ένα άλμπουμ και ετοιμάζεται ένα δεύτερο... πες μας για αυτά, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες τους;
Ο πρώτος μας δίσκος Diary, πήγε πολύ καλά και μας έκανε αρκετά γνωστούς σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων, νομίζω πως το δεύτερο album είναι μακράν καλύτερο και πολύ πιο δουλεμένο σε όλα τα επίπεδα, θεωρώ πως είναι πολύ πιο βαρύ επίσης, μεγαλύτερες και καλύτερες συνθέσεις. Γενικά αποπνέει κάτι large, έχει γίνει τρομερή δουλειά στην παραγωγή. Χθες πήγα να ακούσω όλα τα τραγούδια για να ξεκινήσω τις φωνές, νομίζω πως θα αρέσει πολύ… 

Έχετε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες, πως προέκυψαν;
Με τον Craig Walker ο οποίος θα συμμετέχει σε δύο τραγούδια της νέας μας δουλειάς γνωριστήκαμε σε συναυλία, αργότερα παίξαμε μαζί και τον καλέσαμε στην Αλεξανδρούπολη όπου ηχογράφησε και γυρίσαμε και το Sirens. Με τον Bacolas γνωριστήκαμε μέσω διαδικτύου, ήξερα το έργο του με τους Second Coming, που είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες όπως επίσης και την σχέση που είχε με τον Layne Staley αλλά και τη συμμετοχή του στην πρώτη μορφή των Alice in Chains. Μας έκανε μια πολύ καλή παραγωγή στο Ophelia στα London Bridge Studios στο Seattle και συμμετέχει επίσης και στο Video. Mε τον Τάκη Δαμάσχη που είναι ο παραγωγός του θυμάμαι, γνωριζόμαστε εδώ και τρία χρόνια και είμαστε πολύ καλοί φίλοι, νομίζω πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναδείξει το πρώτο μας ελληνόφωνο. Υπάρχουν πολλές συνεργασίες όπως αυτή με τον Jeff Martin με τον οποίο βέβαια δεν τα λέμε πλέον συχνά λόγο της επανασύνδεσης των Tea Party, ενώ ίσως έχουμε άλλη μια συνεργασία στο νέο μας δίσκο με τον  Robert Roth των ψυχεδελικών Truly.

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο κοινό που απευθύνεστε;
Δεν θα έλεγα πως απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένο κοινό, είμαστε πολυσυλλεκτική μπάντα μπορεί να μας ακούσει οποιοσδήποτε ασχολείται με την κιθαριστική μουσική. 

Πως βλέπεις τα πράγματα στην ελληνική ροκ σκηνή;
Από άποψη προσπαθειών συγκινητικά, από άποψη απολαβών οικτρά, είναι πολύ δύσκολο να ζήσει κάποιος σήμερα και να στηρίξει την καλλιτεχνία του. Είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά την ελληνική κοινωνία και θεωρώ από μόνο του έναν άθλο να ασχολείσαι σε τέτοιες εποχής με όλες τις μορφές τέχνης, προσπαθώντας να δώσεις αλήθειες όταν γύρω σου όλα καταρρέουν. Θέλει ηρωισμούς σήμερα και μεγάλη υπομονή. 

Ελληνόφωνο ή αγγλόφωνο; και αν υπάρχουν και διαφορές;
Φυσικά και υπάρχουν διαφορές, εμείς μόλις γράψαμε το πρώτο μας ελληνόφωνο και το κάναμε για λόγους πειραματισμού, τα υπόλοιπα 12 τραγούδια του δίσκου είναι αγγλόφωνα. Σίγουρα αν υπάρχει μια ιδέα που μας αρέσει και είναι πάλι ελληνόφωνη δεν θα διστάσουμε, άλλωστε η γλώσσα μας είναι. 

Το πρώτο τραγούδι από το νέο άλμπουμ είναι με ελληνικό στίχο, γιατί το επιλέξατε;
Δεν είναι το πρώτο στον δίσκο θα υπάρχουν τα Ophelia, Sirens που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό. 

Υπάρχει κάποια κεντρική ιδέα σ όλο το άλμπουμ και αν ναι ποια είναι αυτή;
Όχι δεν είναι ένα concept album, αποτελείται από διαφορετικές ιστορίες. 

Είστε από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και κει είναι η έδρα σας, πόσο δύσκολο είναι για μπάντα να είναι μακριά από τα βασικά κέντρα, που είναι η Αθήνα και Θεσσαλονική;
Αρκετά σε θέμα κόστους γιατί όπως καταλαβαίνεις για να κατέβουνε 4 άτομα από εδώ προς τα κάτω υπάρχουν πολύ περισσότερα έξοδα. Το κύριο πρόβλημα επομένως είναι οι σκηνές και τα live, φυσικά είναι πολύ ευνοϊκότερα τα πράγματα για συγκροτήματα του κέντρου αλλά δεν πτοούμαστε. 

Τι θα συμβούλευες νέους μουσικούς που ξεκινάνε την μουσική τους αναζήτηση μακριά από αυτά τα κέντρα;
Να σπουδάσουν και κάτι παράλληλα ή να μάθουν μια τέχνη, χωρίς να θέλω να απογοητεύω κανέναν πρέπει να υπάρχει πάντα μια εναλλακτική λύση στη χώρα που ζούμε. 

Έχω διαπιστώσει πολλά νέα ταλέντα να "ξεφυτρώνουν", πιστεύεις ότι μπορούν να στελεχώσουν μια μέλλουσα σκηνή;
Ταλέντα θα υπάρχουν πάντα το θέμα είναι πόσοι από όλους αυτούς θα συνεχίσουν.. 

Έχεις ξεχωρίσει κάποιο νέο ταλέντο και συ;
Ακούω πολλά πράγματα διαρκώς δεν μπορώ να πω πως ξεχώρισα κάποιους ιδιαιτέρως. 

Θα ήθελες κάποια συνεργασία με Έλληνα καλλιτέχνη;
Δεν το έχω σκεφτεί πάντως αγαπημένοι μου είναι οι Nightstalker

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;
Να τελειώνει το album

Τι θα λέγατε σε κάποιον για να παρακολουθήσει μια ζωντανή εμφάνιση σας;
Τίποτα ιδιαίτερο να ακούσει πρώτα τη μουσική μας και αν του αρέσει να έρθει να γνωριστούμε και από κοντά. 

Βασικά υπάρχουν κάποια προβλήματα με τα rock live, πιστεύεις ότι το κοινό δεν είναι έτοιμο για αυτά ή υπάρχουν άλλα προβλήματα που εμποδίζουν την πιο συχνή διεξαγωγή τους;
Υπάρχουν προβλήματα και είναι οικονομικής φύσεως, αλλά επειδή παίζουμε χρόνια συναυλίες και πριν ακόμα ξεκινήσει η κρίση  το μεγαλύτερο από όλα είναι πως ποτέ ο επιχειρηματίας δεν θα καταφέρει να σκεφτεί σαν καλλιτέχνης και αντίθετα, επομένως πάντα θα υπάρχει ένα είδος εκμετάλλευσης…

Υπάρχουν κάποιες λύσεις γι αυτά
Ναι να γίνει η σκηνή πολύ δυνατή και το ροκ πιο μαζικό πράγμα ουτοπικό σε μια σκυλοκρατούμενη χώρα 

Η θέση του μουσικού τύπου ποια είναι στην λύση τους;
Ο τύπος στη σκηνή μας έχει πολλούς ρομαντικούς επομένως δεν μπορώ να πω πως μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα από όσα κάνει ήδη. Πολλά sites πλέον πολύ αρθρογραφία, συμμετοχή, εκπομπές, ραδιόφωνα…Λόγο της πληθώρας όμως χάνεται κάπου η δύναμη της πληροφορίας και της προσπάθειας, είναι όλα τόσα πολλά που δεν προλαβαίνεις να τα παρακολουθήσεις.

Το δικό σου site, το επάγγελμά σου και η ιδιότητά σου σαν μουσικός συνδυάζονται και πόσο εύκολα;
Το Music Festival σχηματίστηκε από άτομα που αγαπάνε τη μουσική, έχει γίνει ένα λεύκωμα, μια εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων, αναμνήσεων και σχεδίων, μπορώ να πω πως είναι ψυχοθεραπευτικό. Το επάγγελμά μου είναι δικηγόρος, δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά στην ζωή είμαστε ολότητες αποτελούμενες από διαφορετικά στοιχεία, ποτέ δεν είσαι μόνο ένα πράγμα, είμαστε πολλά…όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο διαφορετικά τελματώνεις.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.... μια προτροπή για τους αναγνώστες του JazzBluesRock.gr
Εγώ σε ευχαριστώ για την φιλοξενία και να ψάξουν την μουσική μας!

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus