page top

Το Μικρό Ψάρι (Ταινία)

Κείμενο : Δρούγκας Τρύφωνας

Δημοσιεύτηκε 1/4/2014 17:02

Το Μικρό Ψάρι - Ταινία

Ο Γιάννης Οικονομίδης σε αυτή την προσπάθεια χτίζει ένα συνεπή κινηματογραφικό κόσμο ο οποίος έχει την δική του ταυτότητα, προσόν καλλιτεχνικό που πρέπει να του πιστωθεί ανεξαρτήτως από το αν η ταινία μου άρεσε ή όχι.‘Και μόνο το γεγονός ότι καλούμαι να πάρω θέση απέναντί της είναι κέρδος καθότι το ‘Το Μικρό Ψάρι’ με προκαλεί και αυτό είναι κάτι που επιζητώ τουλάχιστον για την αρχή.

Η υπόθεση από μόνη της σε κερδίζει όπως και το βραχύρυθμο ξετύλιγμα του νήματός της, καθώς δεν μας δίνεται με το καλημέρα, δεν μας φανερώνεται ευθείς εξαρχής αλλά μας αποκαλύπτεται αργά αργά και στο τέλος ‘προσφέρεται’ γενναιόδωρη αποδεικνύοντας την πρόθεση του δημιουργού της για κάτι βαθύτερο και πολυπλοκότερο.

Η ερμηνεία του Βαγγέλη Μουρίκη είναι βαθειά και σιωπηλή, ότι πρέπει ώστε να ενσαρκώσει έναν αντιήρωα που αντιστέκεται στον φασαριόζικο αλλά κενό νοήματος υπόλοιπο κόσμο. Οι άλλοι ρόλοι της ταινίας στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο χαρακτήρα (και όχι αυτόνομους ξεχωριστούς τύπους ηρώων) που έρχεται σε αντιπαράθεση με τη δράση του πρωταγωνιστή. Φωνάζουν και βρίζουν αλλά κυρίως επαναλαμβάνονται χωρίς να προσθέτουν ποτέ ουσία στην ύπαρξή τους και στα λόγια τους.

Είναι αλήθεια το γεγονός πως βρήκα τους διαλόγους στημένους και κακοπαιγμένους και τους ηθοποιούς πλην του Μουρίκη ‘μονοδιάστατα και καρμπον’ καθοδηγημένους. Χαρακτήρες ανολοκλήρωτοι που παίζανε σε ‘αποσπασματικά’ σκερτσάκια χωρίς ‘πριν και μετά’ στην πορεία της εξέλιξη τους, και δεν με ενόχλησε το υβρεολόγιο αλλά το γεγονός ότι δεν φάνταζε αυθεντικό αλλά κακέκτυπο της πραγματικότητας.

Τα πλάνα και η φωτογραφία όπως και οι ‘τοποθεσίες’ είναι δουλεμένες και ψαγμένες, η υπόθεση βαθειά, ανατρεπτική και συγκρουσιακή ενώ η μουσική στακάτη αλλά πολυχρησιμοποιημένη για τις ανάγκες της ταινίας.

Σε κάποια συνέντευξη παλιότερα ο Οικονομίδης είχε πει με ‘κριτική’ διάθεση ότι ο ρυθμός τον Αμερικάνικων ταινιών κυλάει πια στο αίμα μας, είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτόν και να αποδεχθούμε διαφορετικές ταινίες… Προσυπογράφω, αλλά νιώθω ότι ‘Το Μικρό Ψάρι’ αν είχε διάρκεια 90-100 λεπτών

θα μπορούσε να ήταν ένα φοβερό ελληνικό b-movie, έχοντας παράλληλα την αίσθηση πως ο σκηνοθέτης δεν αναφέρονταν στα b-movies όταν έκανε την τοποθέτησή αυτή.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 27 Μαρτίου από τη Feelgood

 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 • Η Βιολέτα Πήγε Στον Ουρανό (Ταινία)

  Γράφε όπως θέλεις, χρησιμοποίησε όποιους ρυθμούς σου βγαίνουν, δοκίμασε διαφορετικά όργανα, κάτσε στο πιάνο, κατάστρεψε το μέτρο, φώναξε αντί να τραγουδήσεις, φύσα την κιθάρα και χτύπα το κόρνο...

  περισσότερα >
 • Cadillac Records (Ταινία)

  Η ταινία εξερευνά το μουσικό ύφος της εποχής από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 μέχρι τα τέλη του 1960, καταγράφοντας...

  περισσότερα >
 • Nebraska (Ταινία)

  Η πραγματική ομορφιά ενός ανθρώπου είναι η γύμνια του. Είναι η πραγματικότητά του, πέρα από το μάτριξ της φαντασίωσης που έχουμε...

  περισσότερα >
Facebook
Twitter GooglePlus