page top

Ρόμπερτ Μπερνς (Robert Burns) «Ο Βάρδος της Καληδονίας»

Επιμέλεια : Γιάννης Μηλιώνης

Δημοσιεύτηκε 13/6/2020 20:10

Ρόμπερτ Μπερνς είναι ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας. Γεννήθηκε σε ένα μικρό αγροτικό χωριό, το Αλλογουέι, κοντά στην πόλη Aυρ, στις 25 Ιανουαρίου του 1759. Ο πατέρας του ήταν γεωργός και για το ίδιο επάγγελμα προοριζόταν κι ο Ρόμπερτ, ωστόσο εκείνος κατόρθωσε να μορφωθεί μελετώντας μόνος του, τόσο Aγγλους ποιητές και συγγραφείς όσο και την γαλλική γλώσσα την οποία κατάφερε να μάθει σε ικανοποιητικό βαθμό.


"Ο Ρόμπερτ, ωστόσο κατόρθωσε να μορφωθεί μελετώντας μόνος του, τόσο Aγγλους ποιητές και συγγραφείς όσο και την γαλλική γλώσσα..."


Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1784 νοίκιασε και δούλευε σε ένα κτήμα με τον αδερφό του και παράλληλα έγραφε ποιήματα και έκανε ερωτικές σχέσεις καθώς και νόθα παιδιά με κοπέλες του χωριού. Δύο χρόνια αργότερα, οι αγροτικές δουλειές πήγαιναν άσχημα, οι διάφορες σχέσεις του, με πιο σοβαρή αυτή με την Τζην Αρμουρ του προξενούσαν προβλήματα κι εκείνος αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Τζαμάικα.

Προτού φύγει, με την ελπίδα πως ίσως εξοικονομήσει κάποια χρήματα για το ταξίδι, έδωσε σε έναν εκδότη 44 ποιήματα που είχε μέχρι τότε γράψει. Τα ποιήματα εκδόθηκαν με τον τίτλο «Ποιήματα στην σκωτική διάλεκτο των πεδινών περιοχών» και έγιναν αμέσως επιτυχία, ακυρώνοντας το ταξίδι του στην Τζαμάικα. Διάσημος ποιητής πλέον πήγε στο Εδιμβούργο όπου επανατυπώθηκαν τα ποιήματα του σε περισσότερα αντίτυπα και με την προσθήκη καινούργιων.


 "Τα ποιήματα εκδόθηκαν με τον τίτλο «Ποιήματα στην σκωτική διάλεκτο των πεδινών περιοχών» και έγιναν αμέσως επιτυχία..."


 

Έζησε δύο χρόνια στο Εδιμβούργο και έγινε δεκτός σε όλα τα φιλολογικά σαλόνια, συνεχίζοντας να γράφει και να κάνει σχέσεις και παιδιά τα οποία δεν αναγνώριζε. Εγκατέλειψε ξαφνικά την ζωή στην πόλη το 1788, αγόρασε ένα αγρόκτημα στο Έλλιολαντ του Νταμφρησάιρ και παντρεύτηκε την παλιά αγαπημένη του Τζην Aρμουρ.

Το παραδοσιακό τραγούδι της Σκωτίας με τους στίχους του Burns

Rod Stewart - Auld Lang Syne (Live at Stirling Castle)

My heart's in the Highlands 

Robert Burns - Music Ross Harris

Μαζί με τις αγροτικές ασχολίες και το γράψιμο ποιημάτων για ένα διάστημα εργάστηκε και ως φοροεισπράκτορας στην περιοχή, όμως η υγεία του είχε αρχίσει ήδη να κλονίζεται και πέθανε εντέλει το 1796 από καρδιοπάθεια.


 "Η ποίηση του Μπερνς, γραμμένη με ευστροφία και χιούμορ, αναμιγνύει το σκωτικό με το αγγλικό ιδίωμα, (τα καλύτερα ποιήματα ωστόσο είναι στην σκωτική διάλεκτο)..."


Η ποίηση του Μπερνς, γραμμένη με ευστροφία και χιούμορ, αναμιγνύει το σκωτικό με το αγγλικό ιδίωμα, (τα καλύτερα ποιήματα ωστόσο είναι στην σκωτική διάλεκτο), διακρίνεται για την ακρίβεια, την παρατηρητικότητα, την διαύγεια, την ανεπιτήδευτη ομορφιά του ύφους. Ο Μπερνς, ύμνησε την λαϊκή σκωτσέζικη ψυχή, τον έρωτα και την ελευθερία, περιέγραψε την ζωή στην Σκωτία όσο και στην αγροτική περιοχή που μεγάλωσε, γι αυτό και αποκαλείται «βάρδος της Καληδονίας» και θεωρείται για πολλούς ο δεύτερος σπουδαιότερος ρομαντικός ποιητής της Μεγάλης Βρετανίας μετά τον Σέλλει.


"Ο Μπερνς, ύμνησε την λαϊκή σκωτσέζικη ψυχή, τον έρωτα και την ελευθερία, περιέγραψε την ζωή στην Σκωτία όσο και στην αγροτική περιοχή που μεγάλωσε, γι αυτό και αποκαλείται «βάρδος της Καληδονίας»"


Από στίχους του εμπνεύστηκαν τους τίτλους για τα βιβλία τους ο Τζον Στάινμπεκ (Aνθρωποι και ποντίκια) και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ (Ο φύλακας στη σίκαλη) και μέχρι σήμερα σε όλη τη Σκωτία στις 25 Ιανουαρίου, βραδιά της γέννησής του, διοργανώνεται σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό το λεγόμενο Burns Supper (Δείπνο του Μπερνς) όπου κεντρικός λόγος της βραδιάς αποτελεί ανάλυση του έργου του η οποία ακολουθείται από μια πρόποση στην “αθάνατη μνήμη” του.

Το The Tasters Club διοργανώνει κάθε χρόνο μια παραλλαγή αυτής της βραδιάς. Ακολουθουν μερικές φωτογραφίες από τις πολύ πετυχημένες αυτές βραδιές παρακάτω:

photos by Δημήτρης Στενίδης


Πηγή : https://thelikker.com/2016/03/24/robert-burns-night-poetry-whisky-haggis/

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus