page top

Συνέντευξη με τα «ΧΑΡΤΙΝΑ ΦΤΕΡΑ»

Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

ΧΑΡΤΙΝΑ ΦΤΕΡΑ

Τα Χάρτινα Φτερά είναι σαν κι εσένα. Ζουν, κοιμούνται, ονειρεύονται, δουλεύουν κι αφαιρούνται, πιστεύουν και αμφισβητούν, αποτυπώνοντας στιγμές και σκέψεις σε ένα χαρτί, μια υπενθύμιση στο κινητό και στο μυαλό ενός φίλου.Πότε σχηματίστηκε το γκρουπ “Τα Χάρτινα Φτερά” και ποιά η αφορμή ώστε να προχωρήσουν από κοινού τα μέλη του;

Το concept του συγκροτήματος προέκυψε αρκετά χρόνια πίσω, από το Μιχάλη Κεχαγιαδάκη (φωνή-κιθάρα-παραγωγή) και το Μάνο Ζουρίδη (μπάσο), και αφορούσε ένα rock ελληνόφωνο σχήμα με πρωτοποριακό ήχο και ευρεία χρήση της μουσικής τεχνολογίας. Η ουσιαστική υλοποίηση της αρχικής ιδέας καθυστέρησε μέχρι το 2011, με την ενσωμάτωση του Χάρη Μπότση (πλήκτρα-πιάνο) και Γιάννη Βερούχη (drums), μουσικών δηλαδή με βαθειά κατανόηση της τεχνολογίας αυτής και κοινό όραμα. Πρόσφατη προσθήκη ο φύλακας-άγγελος πίσω από την κονσόλα, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Αλήθεια πως προέκυψε το όνομα;
Από το ομώνυμο τραγούδι μας "Χάρτινα Φτερά (Έχω ένα άστρο)". Από τα πρώτα και πλέον αγαπημένα.

Ποιες οι επιρροές της μπάντας και ποια τα μουσικά ρεύματα που έχουν καθορίσει τον ήχο της;
Τα ακούσματά μας κυμαίνονται από κλασσική μουσική, jazz-fusion μέχρι ακραίο post rock, electro, dubstep, και γενικότερα μουσικά είδη που δεν συσχετίζονται με τον ελληνικό στίχο. Οπωσδήποτε όμως έχουμε επηρεαστεί και από εμβληματικά ελληνικά rock συγκροτήματα όπως τα Διάφανα Κρίνα, οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, αλλά και πιο σύγχρονα όπως οι Μωβάστρο.

Ποια η σχέση της μπάντας με τον κόσμο του διαδικτύου και δη αυτόν των social networking;
Αν και πολλές ιδέες που πρεσβεύονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε μας αντιπροσωπεύουν, έχουμε αναπτύξει μια τέτοια διαδικτυακή παρουσία με τη βοήθεια αξιοπρεπών ατόμων του χώρου. Χαιρετίζουμε την αμεσότητα, μισούμε όμως την καταπάτηση της στοιχειώδους ιδιωτικότητας.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας; Θα θέλατε να τη τοποθετήσετε κάπου, νιώθετε ότι ανήκετε σε ένα είδος μουσικής;
Σήμερα υπάρχει πάντα ένας έξυπνος συνδυασμός λέξεων για να χαρακτηρίσει τα πάντα. Εμείς δεν ξεκινήσαμε με σκοπό να μοιάσουμε σε κάποιον, για αυτό και κατά την περίοδο σύνθεσης των κομματιών δεν ακούμε μουσική. Καθόλου. Αλλιώς είναι δύσκολο να φιλτράρεις τι έρχεται πραγματικά από εσένα. Γενικά πάντως χαρακτηριζόμαστε ως ελληνόφωνο alternative electro rock.

Ποιές είναι οι κυκλοφορίες που ακούσατε τελευταία και σας άρεσαν;
Εστιάζοντας απόλυτα στην ελληνική σκηνή, γιατί πραγματικά το αξίζει και το έχει ανάγκη: Κ. Βήτα - "Χρυσαλλίδα", Lia Hide - "Home", Dirty Fuse - "Surfbetika", Τα Φρούτα του Δάσους - "Τριαντάφυλλα στη λάσπη". Με λύπη μάθαμε μάλιστα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Τα Φρούτα του Δάσους με την κυκλοφορία του άλμπουμ τους. Ας βοηθήσουμε όλοι για να μείνει η ελληνική σκηνή ζωντανή.Ο στίχος τι ρόλο παίζει για “Τα Χάρτινα Φτερά”; Θα μπορούσατε να εκφραστείτε ας πούμε στα αγγλικά πέρα από το γεγονός ότι είστε ελληνική μπάντα που κατοικεί και δημιουργεί μουσική εδώ;
Η Αγγλική γλώσσα, χάρη στις μικρές, κοφτές λέξεις και τις εκρηκτικές συλλαβές, είναι εύκολο να ενσωματωθεί στη μουσική. Επίσης λόγω της οικουμενικότητάς της, γίνεται εύκολα αποδεκτή ακουστικά. Σίγουρα θα γράφαμε πιο εύκολα και γρήγορα τραγούδια στα αγγλικά (το κάνουμε μάλιστα στα κρυφά...), αλλά τα Χάρτινα Φτερά έχουν σκοπό να μιλήσουν στον Έλληνα και όχι να ανοιχτούν στη διεθνή αγορά.

Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί σήμερα γύρω σας και θα θέλατε να το κάνετε τραγούδι; Αντίστοιχα τι είναι αυτό που σας αρέσει;
Αυτό που μας ενοχλεί το έχουμε ήδη κάνει τραγούδι, στο "Την εντολή σου". Με τον ερχομό του άλμπουμ θα καταλάβετε... Από εκεί και πέρα, δεν πιστεύουμε ότι η αέναη και άσκοπη γκρίνια είναι εποικοδομητική, οι δικαιολογίες πρέπει κάποτε να σταματήσουν.
Μας αρέσει το καλό πρόσωπο του Έλληνα που έχει προκύψει από τις σημερινές δυσκολίες, η δημιουργικότητα, τα πιο ειλικρινή συναισθήματα, τα πραγματικά χαμόγελα ανθρώπων που τα φέρνουν βόλτα δύσκολα, αλλά ευχαριστιούνται τη ζωή τους.Πρόσφατα προχωρήσατε σε μια ιδιαίτερη συνεργασία με την ομάδα χορού Dismantled, η οποία εμφανίζεται πλέον μαζί σας χορογραφώντας τα κομμάτια σας, σε επιλεγμένες εμφανίσεις. Μιλήστε μας για αυτή τη σύμπραξη που ομολογώ ότι …με ξάφνιασε αρκετά!

Έχοντας ήδη αξιοποιήσει την τεχνολογία στη μουσική μας, επιλέξαμε τον ανθρώπινο παράγοντα και με μεγάλη χαρά συνεργαζόμαστε σε επιλεγμένες εμφανίσεις με τις χορεύτριες του Dismantled Dance Group. Ήταν μια ιδέα που προέκυψε αβίαστα και την οποία σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε περαιτέρω, πιθανώς οργανώνοντας και μια μουσικοθεατρική παράσταση, μετά το πέρας της παρουσίασης του δίσκου μας.

Μέσα στη κρίση που μέρα με τη μέρα βαθαίνει όλο και περισσότερο πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να υποστηρίξει την τέχνη του, την δική του εργασία; Από την άλλη η τέχνη λειτουργεί ως φάρμακο σε αυτήν την άρρωστη κατάσταση, ως αντίδοτο κόντρα στους δύσκολους καιρούς;
Κάποτε, έστω και με αρκετή δόση τύχης, υπήρχε η πιθανότητα μια δισκογραφική εταιρεία να ξεχωρίσει ένα συγκρότημα και να το αναλάβει εξ ολοκλήρου. Τη σημερινή εποχή το κόστος της παραγωγής ενός άλμπουμ βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Αν αθροίσουμε σε αυτό το ποσό και το κόστος αγοράς εξοπλισμού, το κόστος των προβών σε στούντιο, το κόστος των μαθημάτων, το κόστος του promo για τα διάφορα live events, και την κλασσικά δυσχερή οικονομική συνεργασία με τους ιδιοκτήτες συναυλιακών χώρων, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι έννοιες καλλιτέχνης και υγιής επιχειρηματικότητα είναι ασύμβατες. Ναι, η τέχνη είναι αντίδοτο απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά θέλει τρομερή υπομονή για να καταστεί και εισοδηματογόνος.Το Σάββατο 15 Φλεβάρη θα εμφανιστείτε στο Double Trouble για μια πολύ ξεχωριστή εμφάνιση. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή τη βραδιά.
Αν και είμαστε εν μέσω παραγωγής του δίσκου μας, θα εμφανιστούμε στην πανέμορφη Grand Stage του καινούργιου Double Trouble. Θα ακούσετε τα νέα μας κομμάτια και ελπίζουμε να τα αγαπήσετε όσο κι εμείς. Φυσικά, έχουμε ετοιμάσει και... εκ βαθέων διασκευές που είναι σίγουρο πως θα συζητηθούν, σε αγαπημένα κομμάτια Depeche Mode, Johnny Cash, Marilyn Manson, Διάφανα Κρίνα, και πολλά ακόμη. Το alter ego μας, οι Dismantled Dance Group θα χορέψουν μαζί μας, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν οι ηλεκτρικοί gentlemen, "End of Discussion"!

Τα επόμενα σχέδια του γκρουπ είναι; Να περιμένουμε σύντομα την επερχόμενη δισκογραφική εργασία;
Μέσα στο Μάρτιο είναι προγραμματισμένο να τελειώσει και το στάδιο του mastering, οπότε και θα γίνει η παρουσίασή του comme il faut. Μείνετε συντονισμένοι!

Κάτι για το τέλος… Μέσα σε αυτό το χάος κάνετε όνειρα;

Βασικό προαπαιτούμενο για τα όνειρα είναι η κατάσταση ύπνου, και δεν υπάρχει χρόνος για αυτό τώρα! Πέρα από την πλάκα, ζούμε ένα όνειρο κάθε φορά που ανεβαίνουμε on stage, χάρη στην άμεση και ειλικρινή αποδοχή που γνωρίζουμε από το κοινό. Βέβαια, λόγω της φύσης της μουσικής μας, η απόλυτη ηχητική της απόδοση θα ήταν σε ένα κατάμεστο στάδιο, so there you have it! ;-)


Επαφή: https://www.facebook.com/TaXartinaFteraΆfref=ts

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus