page top

Συνέντευξη με την Vana Rose των Skinner Box

Επιμέλεια : Jacek Maniakowski

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Οι Skinner Box είναι μια μπάντα από την Αθήνα και δραστηριοποιούνται από το 2012 αναμιγνύοντας διάφορα είδη όπως alternative, Dark wave, trip-hop και post rock. Eδώ κάνουμε μια μικρή κουβέντα με την βοκαλίστρια τους την Vana Rose.

 

 


Καταρχήν ποιοι είστε;
Είμαστε οι Skinner Box μια αγγλόφωνη μπάντα από την Αθήνα!

...και αποτελείστε από....;
Η μπάντα αποτελείται από πέντε μέλη. Vana Rose φωνή , Σπύρος Μητροκώτσας Κιθάρες, Nίκος Ζουρμπάκης Κιθάρες, Στέφανος Μανούσης Μπάσσο και Γιώργος Παπαναστασίου Ντραμς. Είμαστε πέντε φιλαράκια από την Αθήνα λοιπόν! 

Τι πιστεύεις ότι σας ξεχωρίζει από τις άλλες αγγλόφωνες μπάντες;
Όταν κάτι κάνεις με αγάπη το αποτέλεσμα σε δικαιώνει νομίζουμε.  Η πρώτη μας προσπάθεια το Life is Chemistry E.P. νομίζουμε ότι μας δικαίωσε και ήταν ένα καλό "διαβατήριο" για εμάς. Το πείραμα πέτυχε ...μελαγχολικές κιθάρες, κλειστοφοβικά φωνητικά και ένα σκοτεινό όμορφο ταξίδι άρχισε για εμάς... Ένας προπομπός για κάτι νέο που έρχεται... 

Κλείνει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του Life is Chemistry, ποια ήταν η ανταπόκριση σε αυτό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό..;
Η αγάπη που λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε είναι πολύ μεγάλη... από πολλά μήκη και πλάτη της γης...κυριολεκτούμε... αν σκεφτείς ότι τα κομμάτια μας τα αγκάλιασαν ραδιόφωνα ακόμη και στην Costa Rica ή στο Hong Kong, Αγγλία και Αμερική επίσης . Είναι χαρά μας να βλέπουμε κόσμο μουσικά διψασμένο που η αγάπη του για τη μουσική τον ωθεί στο να ψάξει και να ακούσει νέα projects. Στην Ελλάδα κάναμε φίλους αληθινούς στο μέχρι τώρα μουσικό μας ταξίδι και είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με αυτό!

Θεωρεί ότι η σκηνή αυτή είναι κάπως παραγκωνισμένη στην Ελλάδα;
Ίσως δεν έχει την αξίωση που της πρέπει είναι η αλήθεια! το κοινό είναι περιορισμένο, όμως ένθερμο και ειλικρινές. Όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες από ανθρώπους με μεράκι  . Η δύναμη του διαδικτύου επίσης όπου η πληροφορία και οι νότες διαχέονται με ταχύτητες φωτός βοηθούν πολύ στο να διαδοθεί η μουσική σου mouth to mouth...ear to ear. Ειλικρινά τα πράγματα φαίνονται αρκετά αισιόδοξα για τις μπάντες. Η Ελλάδα έχει αρκετά ταλαντούχους δημιουργούς και υλικό αντάξιο των ξένων! 

Πιστεύεις ότι υπήρχε κάποια σκοπιμότητα στο "θάψιμο" της ποιοτικής μουσική ή απλά από ασχετοσύνη του μουσικού τύπου στο παρελθόν;
Το αυτί απλά τεμπέλιασε  όταν όλα αυτά τα χρόνια οι πολυεθνικές σερβίρουν μασημένη τροφή, εύπεπτη στον κόσμο , χάνεις το "music taste" σου. Το ευτύχημα είναι ότι πλέον ο ακροατής γίνεται πιο επιλεκτικός , πιο απαιτητικός οπότε σιγά σιγά ότι του χαλάει τη μουσική αισθητική, πάει στα junk... H μουσική βιομηχανία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο... που αν το πιάσουμε θα χρειαστεί να μιλάμε μέρες... είναι μια βιομηχανία που κατασκευάζει μουσική προς μαζική κατανάλωση...αυτό από μόνο του το κάνει φτηνό και τυποποιημένο. 

Αν και τα κέρδη λιγόστεψαν και σχεδόν  κάθε μπάντα παλεύει για τα προς το ζην, ποια πιστεύεις ότι είναι τα κίνητρα και ξεφυτρώνουν τόσες ταλαντούχες μπάντες;
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα American Dream σε ότι αφορά την εναλλακτική μουσική σκηνή...  η αγάπη για τη μουσική ωθεί κάποιον στην Ελλάδα να γράψει. Είναι ένας τρόπος διαφυγής απ την καθημερινότητα, είναι ένας τρόπος έκφραση... ότι δεν μπορείς να πεις με λόγια το λες με νότες!

Εσείς σαν συγκρότημα εκφράζεται τα όνειρα ή τους εφιάλτες σας μέσα από τους στίχους;
Εκφράζουμε καθετί καλό ή κακό έχει "στοιχειώσει" το είναι μας τη συγκεκριμένη στιγμή που γράφουμε. Το debut album μας  που  θα κυκλοφορήσει, είναι αρκετά αισιόδοξο στιχουργικά νομίζουμε… 

Μίλησε μας για αυτό....
Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά...κρατήστε απλά ότι θα είναι μια έκπληξη για τους ανθρώπου που ήδη έχουν ακούσει την προηγούμενη μας δουλειά... Δουλέψαμε και δουλεύουμε αρκετά, μεθοδικά και πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του παραγωγού μας Alex Bolpasis και  είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε και πάλι μαζί του... Νομίζουμε ότι το επόμενο μας βήμα είναι αρκετά πιο ώριμο από το E.P. και μας αντιπροσωπεύει περισσότερο μουσικά. 

Ποιοι είναι οι δημιουργοί των νέων τραγουδιών;
Όλοι βάζουμε το λιθαράκι μας και στηριχθήκαμε αρκετά στο ομαδικό πνεύμα. Κατά βάση ο Στέφανος , ο Σπύρος και ο Νίκος έχουν γράψει τη μουσική των κομματιών και στιχουργικά...υπεύθυνη είναι η Vana Rose. 

Πως θα επεξηγούσες τον όρο μουσική ωριμότητα;
Ωριμάζεις με την εμπειρία σου στο χώρο και τα προσωπικά σου βιώματα. Κάθε σημάδι πάνω σου σαν άτομο και σαν μπάντα φέρει μια ιστορία, μικρή ή μεγάλη. Είμαστε μια νέα μπάντα και προσπαθούμε να ρουφάμε σαν σφουγγάρι γνώσεις κ να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά . Το "ώριμο" για εμάς είναι το ένα βήμα παραπάνω, η στασιμότητα είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε κάποιον.

Αυτοί που αγάπησαν την πρώτη σας δουλειά, θα αγαπήσουν και αυτό το άλμπουμ;
Πιστεύουμε και ελπίζουμε πως θα αγκαλιάσουν και το debut album μας, όπως το E.P. Είναι Skinner Box,  απλά νομίζω πως κάναμε ένα ακόμη βηματάκι όπως ανέφερα παραπάνω. 

Η σκηνή του Seatle δημιούργησε από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη, τοπική σκηνή που χαρακτηριζόταν από μοναδικό ήχο, με βασικό συστατικό την φιλία μεταξύ των συγκροτημάτων. Πιστεύεις ότι στη Ελλάδα είναι κάτι τέτοιο εφικτό και αν υπάρχει τέτοια φιλία;
Αυτό είναι το ιδανικό...να είσαι φίλος και μουσικός συνοδοιπόρος παράλληλα και ναι, τολμώ να πω ότι είμαστε από τις τυχερές μπάντες! Μια παρέα φίλων αυτό είναι οι Skinner Box. Και το ευχάριστο σε όλο αυτό είναι πως ο Νίκος αν και νέο σχετικά μέλος...είναι αληθινός φίλος και εντάχθηκε στην παρέα σαν να ήταν από πάντα μέλος της. Ο τίτλος του E.P μας δεν είναι τυχαίος. Life is Chemistry...η ζωή είναι χημεία , οι ανθρώπινες σχέσεις είναι χημεία...και όταν υπάρχει αυτή, λογικό είναι να υπάρχει αρμονία και εκείνη με τη σειρά της οδηγεί στη δημιουργία. 

Η συλλογή The Greek Underground Scene, στην οποία και συμμετείχατε, είναι αποτέλεσμα τέτοιας φιλίας;
Συμμετείχαμε γιατί πλέον αποτελούμε κι εμείς ένα μικρό κομματάκι αυτής τησ σκηνής. Η ιδέα ήταν πολύ όμορφη και θέλαμε να συμμετέχουμε σε κάτι όμορφο και σωστά οργανωμένο. Η μια μπάντα πρέπει να στηρίζει την άλλη , η δύναμη μεγαλώνει έτσι και η μουσική διαδίδεται πιο γρήγορα. 

Πιστεύεις ότι ο ανεξάρτητος μουσικός ηλεκτρονικός τύπος βοηθάει σε αυτήν την διάδοση, αλλά ακόμα και απλοί blogger;
Όπως  προανέφερα υπάρχουν πλέον άνθρωποι με μεράκι που ασχολούνται ενεργά και έχουν αφιερώσει χρόνο και χρήμα! Το κάνουν με αγάπη και δεν σε κοιτάνε στην τσέπη. Είναι σημαντικό να ακούγεται αυτό σε τέτοιες δύσκολες εποχές που διανύουμε. Παίρνεις απίστευτη δύναμη από τέτοιου είδους δημιουργικές προσπάθειες και σε ωθούν στο να συνεχίσεις και να δώσεις το "κάτι" παραπάνω! 

Η μεγάλη έκρηξη που συντελείτε τον τελευταίο καιρό στην αγγλόφωνη σκηνή είναι αποτέλεσμα της κρίσης ή συμβαίνει κάτι άλλο και τι είναι αυτό;
Ίσως η ανάγκη έκφρασης να γίνεται πλέον πιο επιτακτική σε τέτοιες εποχές. Οι δυνατότητες είναι επίσης μεγαλύτερες ως προς τη διάδοση της μουσικής και την παραγωγή της...οπότε είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχει αυτός ο  μουσικός οργασμός στις μέρες μας. Η δημιουργία είναι ζωή... οπότε αυτός ο λαός πιθανότατα δείχνει έστω και με αυτό τον τρόπο ότι αναπνέει ακόμη... ότι δεν είναι zombie. 

Ποιες μπάντες θα ξεχωρίζατε από την Ελληνική σκηνή;
Δύσκολη ερώτηση γιατί ήδη ξεχωρίζουμε αρκετές...  Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά μόνο, μπορούμε να αναφέρουμε τους Electro Vampires, Who is Maiko, Dead Buildings, New Zero God, Wonky Doll and the Echo, Electric Litany, Gravitysay_i, We came from waters και πολλοί άλλοι... έχουμε ευτυχώς αρκετά αξιόλογοo υλικό στην Ελλάδα! 

Και μια προτροπή για τους αναγνώστες του JazzBluesRock.gr...
Ευχόμαστε να αγαπήσετε το επερχόμενο άλμπουμ μας. Θα τα πούμε από κοντά σίγουρα κάπου εκεί έξω στο κοντινό μέλλον. Να στηρίζετε  την ελληνική σκηνή γιατί πολλές εγχώριες μπάντες αξίζουν το σεβασμό όλων μας. Μην ξεχνάτε να αναπνέετε! x 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου...
Εμείς ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε στη μπάντα μας!


Επαφή:
https://www.facebook.com/pages/Skinner-Box/365497780127411
YOUTUBE: http://www.youtube.com/user/SkinnerBoxChannel
SOUNDCLOUD: http://soundcloud.com/skinner-box
REVERBNATION: http://www.reverbnation.com/skinnerbox1
MYSPACE: http://www.myspace.com/skinnerbox1
TWITTER: http://twitter.com/#!/SkinnerBox1

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus