page top

Συνέντευξη με τον Αντώνη Βάμβουκα

Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Info: Συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, κιθαρίστας και ενορχηστρωτής, ο Αντώνης Βάμβουκας με έδρα του το Ρέθυμνο έχει να παρουσιάσει μία πλούσια καλλιτεχνική δράση καθώς οι ποικίλες μουσικές του επιρροές και η επαγγελματική του κατάρτιση τον οδηγούν συνεχώς σε νέα μουσικά μονοπάτια, τα οποία αποτυπώνονται στις συνθέσεις του. Ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος "Νυχτοβάτες", κυκλοφόρησε πρόσφατα το cd "Μια σιωπή", το οποίο είναι βασισμένο σε τραγούδια του συγκροτήματος.


Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική;
Από το γυμνάσιο ασχολήθηκα ουσιαστικά με τη μουσική, εφόσον φοίτησα στο μουσικό σχολείο της πόλης μου.

Επέστρεψες στη δισκογραφία με ένα καινούργιο δίσκο που φέρει τον τίτλο "Μια σιωπή". Μίλησε μας για το υλικό αυτής της δουλειάς.
Το νέο μου άλμπουμ «μια σιωπή» περιέχει τραγούδια των Νυχτοβατών. Δικά μου τραγούδια και παλιών μελών του γκρουπ (Στέλιος Καλογεράκης και Μιχάλης Σταράκης). Βέβαια, τώρα  το γκρουπ έχει νέα μέλη  με μοναδικό ιδρυτικό μέλος εμένα.

Πως προέκυψε ο τίτλος της νέας σου δισκογραφικής εργασίας;
Το τραγούδι «μια σιωπή» σημαίνει πολλά για μένα. Είναι ένα τραγούδι που έχει διακριθεί στον πανελλήνιο διαγωνισμό στίχου, σύνθεσης και ερμηνείας «μουσική άμιλλα»(2011) της antelma music. Γενικώς είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια, οπότε το άλμπουμ ονομάστηκε «μια σιωπή». 

Ποια η δική σου σχέση με τον κόσμο του διαδικτύου και δη αυτόν των social networking;
Δε μπορώ να πω ότι έχω ιδιαίτερη σχέση με το διαδίκτυο, το χρησιμοποιώ σαν μέσο για να προωθώ τη δουλειά μου καθαρά, δεν αναλώνομαι άσκοπα με τα κοινωνικά διαδικτυακά στοιχεία.

Ποιές είναι οι κυκλοφορίες που άκουσες τελευταία και σου άρεσαν;
Μου άρεσε η νέα δουλειά του Nick Cave, της Μόνικα Χριστοδούλου και πολλές νέες κυκλοφορίες.

Μίλησε μου για το set που χρησιμοποίησες στο δίσκο αλλά και για τους υπόλοιπους συντελεστές αυτές της δουλειάς.
Οι κιθάρες και τα πλήκτρα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της νέας μου δουλειάς. ‘Έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο «ντύσιμο» των τραγουδιών μου. Φυσικά η ενορχήστρωση μου ποικίλλει, ανάλογα με το κομμάτι. Χρησιμοποίησα και πολλά άλλα όργανα, όπως καχόν, μαντολίνο, ντέφι κι άλλα κρουστά, μπάσο, πιάνο. Η ηχογράφηση και παραγωγή έγινε στο NEK HOME PRODUCTIONS STUDIO του Νεκτάριου Βασιλείου ( mr Bachata ).

Τα σχέδια για τα εξώφυλλα του CD επιμελήθηκε ο Στέλιος Καλογεράκης και όλα τα σχετικά γραφιστικά μας. 

Από πού εμπνέεσαι ώστε να δημιουργήσεις ένα στίχο ή ένα μουσικό θέμα;
Από το χτες, το σήμερα και για το αύριο που θα ήθελα να υπάρχει, Από το αύριο που οραματίζομαι.

Μέσα στη κρίση που μέρα με τη μέρα βαθαίνει όλο και περισσότερο πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να υποστηρίξει την τέχνη του, την δική του εργασία; Από την άλλη η τέχνη λειτουργεί ως φάρμακο σε αυτήν την άρρωστη κατάσταση, ως αντίδοτο κόντρα στους δύσκολους καιρούς;
Η κρίση αξιών που μας περιβάλλει δεν κάνει εύκολη τη ζωή του καλλιτέχνη. Αλλά την κάνει πιο δημιουργική. Εδώ ο γνήσιος καλλιτέχνης θα βγει και θα φωνάξει, θα διαμαρτυρηθεί, θα μιλήσει με τους στίχους και τη μουσική του, για να προστατέψει τον κόσμο από την κακοτοπιά και την εξαπάτηση. Διότι ζούμε μέσα σε μια απάτη... Φυσικά η τέχνη είναι φάρμακο-διέξοδος-σωτηρία και λύτρωση κόντρα σε κάθε δύσκολη εποχή.

Αν σου έλεγα να διαλέξεις ένα θέμα  προς …σκέψη ποιό θα ήταν αυτό;
Η απλότητα και η ποιότητα ζωής. Είναι ένα θέμα που πιστεύω έχει μοναδικό νόημα για τον άνθρωπο. Μπορούμε να ζούμε απλά και ποιοτικά; Όχι στο άγχος, την αβεβαιότητα και στο ατέλειωτο κυνήγι του χρήματος που δεν οδηγεί πουθενά, παρα μόνο στη δυστυχία και να ζούμε σαν άνθρωποι; Νομίζω στο χέρι μας είναι, σε μια τέτοια χώρα που έχει τα πάντα, να ζούμε κοντά στη φύση και στις ομορφιές της και να απολαμβάνουμε ποιότητα ζωής. 

Tα επόμενα μουσικά σχέδια του Αντώνη Βάμβουκα είναι;
Τα σχέδια μου είναι σίγουρα επόμενες δισκογραφικές δουλειές και εμφανίσεις. Οτιδήποτε νεώτερο θα το πληροφορηθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματός μας «nyxtovates.gr» 

Κάτι για το τέλος… Μέσα σε αυτό το χάος κάνεις όνειρα;
Φυσικά και κάνω όνειρα. Ζω σε μια τόσο υπέροχη χώρα, με τόση κουλτούρα, παράδοση, πολιτισμό, φυσικό πλούτο και καλούς ανθρώπους! Πώς γίνεται να μην κάνω όνειρα; Θα ήμουν τρελός αν απαντούσα όχι. Το χάος μας το επιβάλλουν και καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε και να αντιδράσουμε. Γιατί έχουμε τα πάντα και είναι κρίμα να μην μπορούμε να τα χαρούμε και να τα καρπώνονται «άλλοι»...

Επαφή:
www.nyxtovates.gr

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus