page top

Συνέντευξη ΠaRaΔoxonia

Επιμέλεια : Αλέξανδρος Γερασίμου

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Συνέντευξη ΠaRaΔoxonia

Info: Τα ΠaRaΔoxonia κατανέμουν το βάρος της μουσικής που δημιουργούν ομοιόμορφα μεταξύ τους. Τα τέσσερα μέλη του σχήματος είναι μόνιμα πρόθυμα να πάρουν ρίσκα. Κουβαλώντας την γλυκιά μελαγχολία της μουσικής των Βαλκανίων στις πλάτες τους, εισέρχονται με πάθος στον κόσμο της πομπώδους ροκ, του ανοιχτού αυτοσχεδιασμού, της διφορούμενης λυρικότητας και των αφηγηματικών αντιθέσεων. Με υπόβαθρο στην τζαζ, στην κλασική μουσική, πειραματιζόμενοι με μια πληθώρα μουσικών ιδιωμάτων, με έμφαση στις πυκνές αρμονίες και τον ρυθμό τα ΠaRaΔoxonia θα παρουσιάσουν συνθέσεις από την πρώτη δισκογραφική τους απόπειρα.
Τα ΠaRaΔoxonia είναι: Ο Γιώργης Μακρής στις γκάιντες, στο καβάλ, στα κουμπάκια, στις φλογέρες. Ο Βαγγέλης Παρασκευαΐδης στο βιμπράφωνο, ο Νίκος Tattoo στο μπάσο και ο Δημήτρης Κλωνής στα τύμπανα.

Καταρχάς καλώς ήρθατε στο JazzΒluesRock.gr
Κλασσική αλλά απαραίτητη η πρώτη ερώτηση: Πότε σχηματίστηκε το σχήμα των Παραδοξόνια και τι στάθηκε ως αφορμή ώστε να προχωρήσουν από κοινού τα μέλη του;

Παίζουμε μαζί από το 2008. Απλά βρεθήκαμε μια φορά σε ένα στούντιο για να παίξουμε και νιώσαμε ότι ο συνδυασμός αυτών των ήχων είχε προοπτικές. Το γκρουπ με άλλους μουσικούς στο μπάσο και στα τύμπανα. Ο Νίκος και ο Δημήτρης μπήκαν στο γκρουπ περίπου 2 χρόνια μετά.

Αλήθεια πως προέκυψε το όνομα του γκρουπ;
Το όνομα του γκρουπ το είδαμε σε μια εφημερίδα που είχε ένα άρθρο για το πείραμα στο C.E.R.N. Έγραφε για κάποια υποθετικά σωματίδια που δημιουργούν, όταν έρθουν σε επαφή με την ύλη, μαύρες τρύπες.

Πραγματοποιήσατε το ντεμπούτο σας στη δισκογραφία με μια εργασία που κυκλοφορεί από την ANTart Productions. Μιλήστε μας για το υλικό αυτής της δουλειάς.
Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν την δουλειά. Ήταν μια πολύχρονη, αλλά ευχάριστη εμπειρία και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Είναι κάτι που κάναμε με πολλή προσπάθεια και ενθουσιασμό.

Ποιες είναι οι μουσικές που σας συγκινούν περισσότερο; Ποιους δίσκους ξεχωρίσατε τελευταία; 
Όλοι στο γκρουπ λατρεύουμε την πραγματική μουσική. Μουσική που κάποιος έχει ιδρώσει για να γίνει και λέει κάτι. Είναι πολύ ευρύ το φάσμα των προτιμήσεων μας και προσπαθούμε να ακούμε την αλήθεια του κάθε καλλιτέχνη σε πάρα πολλά διαφορετικά ιδιώματα.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας και τι σας οδηγεί στο να γράφετε μουσική; Από την άλλη υπάρχουν μουσικοί που να σας έχουν «επηρεάσει» πάνω στο δικό σας παίξιμο;
Τα πάντα. Από ένα κορνάρισμα μέχρι κάποια αγαπημένη σύνθεση. Η λίστα των μουσικών που μας έχουν επηρεάσει προφανώς είναι τεράστια καθώς και τρομερά ετερόκλητη, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς γνωρίζοντάς μας. Συνεπώς δεν έχει νόημα να τους απαριθμήσουμε, αλλά να αποτυπωθούν κάπως σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας και σε ποιο μουσικό ιδίωμα θα την τοποθετούσατε;
Θεωρούμε ότι κινούμαστε μουσικά στον πολύ πλατύ χώρο της σύγχρονης τζαζ, αλλά σίγουρα δεν σημαίνει οτι είμαστε και σωστοί στον προσδιορισμό μας. Ο κάθε ακροατής μπορεί να κρίνει καλύτερα για τον εαυτό του.

Εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης (sοcιal networking).... Πραγματικά χρήσιμα εργαλεία ή πραγματικά αναγκαίο κακό;
Τα μέσα είναι γενικώς καλά και χρήσιμα σαν εργαλεία. Η χρήση είναι αυτή που ενίοτε πάσχει και ποτίζει με παθογένεια τη συνολική συνθήκη. Είναι εύκολο να ‘την πατήσεις’ όταν ζεις χωρίς το σώμα σου, αλλά σε επίπεδο επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών είναι υπέροχο αυτό που συμβαίνει. Αρκεί πάντα αυτό να μας βγάζει από το σπίτι και να αφυπνίζει τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφειά μας. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε και facebook και να μελετάμε. .. κάντε το άφοβα!

Τα λάιβ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γκρουπ; Με άλλα λόγια το να παρουσιάζονται οι συνθέσεις σας μπροστά στο κοινό εντάσσεται στη φιλοσοφία και στη ταυτότητα των Παραδοξόνια;
Μάλλον το γκρουπ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των λαιβ... και αυτό δεν είναι και σίγουρο. Το λαιβ δεν είναι αυτοσκοπός, είναι απλά μια ακόμη φυσιολογική έκφανση του ζωντανού οργανισμού που ονομάζεται γκρουπ, όπως και η πρόβα, η προσωπική μελέτη και η σύνθεση. Δεν είναι φιλοσοφία, απλά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Δοκιμάστε να περάσετε μια μέρα χωρίς να αναπνεύσετε και θα καταλάβετε.

Πιστεύετε ότι σε αυτή τη χώρα όπως τη ζούμε τώρα, καθημερινά συμβαίνουν πράγματα στη τέχνη αλλά και γενικότερα στη κοινωνία παρά τη κρίση που επικρατεί;
Σίγουρα συμβαίνουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στην Ελλάδα και ίσως η κρίση να αποτελεί μια πηγή έμπνευσης και ένα κίνητρο για δημιουργία και πειραματισμό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κάποιες φορές ούτε οι πόροι αλλά κυρίως ούτε η διάθεση από την πλευρά της αγοράς για να στηρίξει νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν να κοινοποιήσουν την δουλειά τους. Πολλά άξια λόγου γίνονται, αλλά όλο και λιγότεροι γνωρίζουν για αυτά.

Στις 22 Μαίου θα εμφανιστείτε στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» στο 1ο εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ «Ρίζα στην Πρίζα»... Μιλήστε μας για αυτό.
Κατ’αρχάς είμαστε χαρούμενοι που θα ξαναπαίξουμε. Κατά δεύτερον είμαστε κάπως ‘στην πρίζα’ σαν οντότητες και αυτή είναι και η ρίζα του γκρουπ, οπότε εννοιολογικά είμαστε συμβατοί με την ιδέα του φεστιβάλ. Τα υπόλοιπα επί σκηνής…

Τελικά η παράδοση της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει στο αστικό περιβάλλον και να διαμορφώσει την καθ ημάς μουσική συνέχεια της παράδοσης;
Φυσικά. Γιατί όχι; Όλα αυτά κρύβονται στους ανθρώπους και όχι στα μπετά. Αν κάποιος κουβαλάει μέσα του τη Θράκη, μπορεί να το κάνει ανεξαρτήτως τόπου. Εμείς βέβαια αναφερόμαστε περισσότερο στην επέμβαση του αστικού περιβάλλοντος στην παράδοση και είναι λογικό. Η μουσική συνέχεια της παράδοσης δεν είναι στη λίστα μας, οπότε δεν γνωρίζουμε κάτι για το πώς αυτή διαμορφώνεται. Αν αυτό προκύψει έχει καλώς.. αν όχι… και πάλι έχει καλώς.

Τα επόμενα σχέδια σας είναι…
Επόμενα σχέδια…Τον Αύγουστο πάμε Σερβία για να παίξουμε στο Nisville jazz festival, μετά διακοπές και… καλό θα ήταν μέσα στην επόμενη χρονιά να βγάλουμε ένα δεύτερο δίσκο. Υπάρχουν αρκετά καινούρια κομμάτια και σιγά σιγά διογκώνεται η ανάγκη καταγραφής τους.

Κάτι για το τέλος… Μέσα σε όλο αυτό το χάος κάνετε όνειρα;

Ναι και όνειρα και εφιάλτες. Ό,τι και να κάνουμε, όσο και να προσπαθούμε αυτά τα δυο θα βρίσκονται σε μια μόνιμη ισορροπία.

Link:https://www.facebook.com/pages/PARADOXONIA/43538569479

*Τις ερωτήσεις απάντησε ο Δημήτρης Κλωνής ντράμερ των ΠaRaΔoxonia. Τα ΠaRaΔoxonia θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Ρίζα στην Πρίζα» στις 22/05,  στο κινηματοθέατρο «Τριανόν», Κοδριγκτώνος 21 Πατησίων 101, (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια).

 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus