page top

Συνέντευξη String Demons

Επιμέλεια : Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Δημοσιεύτηκε 31/12/2019 11:19

Οι String Demons είναι η Λυδία και ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης, παίζουν βιολί και βιολοντσέλο αντίστοιχα έχοντας καταφέρει να εντάξουν στη μουσική τους πολλά διαφορετικά ακούσματα με υπέροχα αποτελέσματα…

(String Demons - Lydia Boudounis Konstantinos Boudounis)
 


Καλώς ήρθατε στο JazzBluesRock.gr, για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, πείτε μας κάποια πράγματα σχετικά με τα πρώτα σας μουσικά βήματα; Σπουδές κτλ.

Κ.Μ: Η Λυδία ξεκίνησε βιολί στα 6, πήρε το δίπλωμα βιολιού στα 18 με δάσκαλο τον Δημήτρη Σέμση. Εγώ, επίσης, ξεκίνησα βιολοντσέλο στα 6 και πήρα δίπλωμα στα 16 με τον Renato Ripo. Έχουμε και οι δύο λάβει μέρος σε σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και βραβευτεί σε διαγωνισμούς και, κατά δαιμονική σύμπτωση, η πρώτη σημαντική εμφάνιση και των 2 ήταν το 2002, με την Ορχήστρα Πατρών και μαέστρο τον Saulius Sondeckis, σε ηλικία 11 και 13 αντίστοιχα.

Γιατί βιολί και βιολοντσέλο αντιστοίχως; Πώς δόθηκε το έναυσμα;

Κ.Μ: Από μικρός είχα τρέλα με τα κοντραμπάσα. Άκουγα τα μπάσα σ’ ένα κομμάτι και τρελαινόμουν. Έπαιρνα τις κιθάρες των γονιών μου, στερέωνα από κάτω ένα μολύβι και προσποιούμουν ότι έπαιζα κοντραμπάσο. Τελικά, προς μεγάλη ανακούφιση όλων, ‘’συμβιβάστηκα’’ με το βιολοντσέλο!

Λ.Μ: Ήμουν μικρή και δε θυμάμαι πώς δόθηκε το έναυσμα. Το μόνο που θυμάμαι είναι πως, από κάποια ηλικία και μετά, βρέθηκα μ’ ένα βιολί στα χέρια και μου άρεσε!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα των String Demons;

Λ.Μ: Η δίχρονη συνεργασία μας με την τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα ήταν η αφορμή για να συνεργαστούμε με τον Κωνσταντίνο σε πιο μόνιμη βάση. Εκείνη μας “βάφτισε” Δαίμονες των Εγχόρδων (αγγλιστί String Demons), όνομα που προέκυψε μετά την πρώτη περιοδεία που κάναμε μαζί και το κρατήσαμε. Παίζουμε, διασκευάζουμε και συνθέτουμε με έναν βασικό κανόνα, ότι η μουσική είναι μία: η καλή!

Πρώτες επιρροές και βασικοί πλέον αγαπημένοι συνθέτες;

Κ.Μ: Μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι όπου ακούγονταν με την ίδια ευκολία και συχνότητα μουσικές του Bach, των Beatles, του Vivaldi, του Χατζιδάκι, του Michael Jackson, του Σαββόπουλου, του Τσιτσάνη, του Mozart, του Χιώτη, των Κατσιμιχαίων, του Ζαμπέτα, των Rolling Stones, του Beethoven, του Elton John, των Pink Floyd, του Tarrega, του Armstrong, του Jimmy Hendrix, του Tchaikovsky κ.ά.! Οπότε οι επιρροές μας είναι αυτές και άλλες πολλές και τα γούστα μας στη μουσική πέρα από ‘’κουτάκια’’ και ταμπέλες.

Ασχολείστε και με την jazz πέρα των υπολοίπων;

Λ.Μ: Όλες οι μουσικές ενυπάρχουν σ’ αυτό που κάνουμε και στον τρόπο που παίζουμε, αλλά και σε σχέση με την αισθητική. Καθαρά με την jazz όχι, με την blues όμως υπάρχει ένα… φλερτ. Οι 2 κύριοι κορμοί που βασιζόμαστε πάντως για να συνθέσουμε και να παίξουμε, είναι η κλασσική μουσική και η ελληνική παραδοσιακή μουσική. Μας αρέσει να κάνουμε την κλασσική μουσική πιο ‘’λαϊκή’’ και την λαϊκή μουσική πιο ‘’κλασσική’’! Και αυτό αφορά και στα δικά μας κομμάτια και στις διασκευές που κάνουμε.

Κ.Μ: Λίγο μπερδεμένο αυτό που είπε, αλλά ναι! Συμφωνώ!

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, τόσο στις κλασσικές εκτελέσεις όσο και σε πιο Heavy διασκευές όπως αυτή των Maiden. Αυτό είναι κάτι που θα επαναληφθεί στο μέλλον;

Λ.Μ: Κατ’ αρχάς, ευχαριστούμε! Τα κομμάτια των Iron Maiden μας αρέσουν πολύ και έχουμε ήδη στο πρόγραμμά μας άλλη μία διασκευή, εκτός απ’ αυτήν στην οποία νομίζω πως αναφέρεστε. Επίσης έχουμε και Queen, αλλά και στα δικά μας κομμάτια υπάρχουν αρκετά rockmetal στοιχεία.

Σε δισκογραφικά επίπεδα πού βρίσκεστε; Σόλο ή επίπεδο συνεργιών με άλλους μουσικούς;

Κ.Μ:  Έχουμε συμμετάσχει στους 3 δίσκους των ‘’100 Κιθαρών’’ του Βαγγέλη Μπουντούνη (Live στο Ηρώδειο, Historia de un Amor, Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Επίσης, με την Βασιλική Καρακώστα ηχογραφήσαμε έναν δίσκο, τα ‘’Επικίνδυνα’’, όπου υπογράφουμε και τραγούδια σε μουσική και στοίχους, αλλά και μελοποιήσεις. Ο δίσκος μας καθαρά ως String Demons, είναι αυτή τη στιγμή στα σκαριά και προχωράει για να βγει μέσα στους επόμενους μήνες. Και θα περιέχει… διάφορα!

Τα ‘’καγκέλια’’ ομολογουμένως ξεχωρίζουν, όπως και τα ‘’καβουράκια’’, πώς προέκυψαν αυτές οι εκτελέσεις;

Κ.Μ: Όποια μουσική, μοτίβο ρυθμικό ή μελωδικό, μελωδία, κομμάτι, τραγούδι φτάσει στα αυτιά μας και μας αρέσει πολύ, μας καταβάλλει μία ακατανίκητη επιθυμία να πιάσουμε τα όργανα και να το παίξουμε. Και βγαίνει με τον δικό μας τρόπο. Και περιέχει και τελείως δικά μας στοιχεία μέσα.  Απ’ όποιο μουσικό ‘’χωράφι’’ και να προέρχεται! Το κλασσικό, το παραδοσιακό, το ποπ, το ροκ, το jazz, το λαϊκό. Έτσι προκύπτουν οι διασκευές. Αβίαστα, χωρίς πολλή σκέψη, με πολύ δουλειά, με σεβασμό και αγάπη για τη μουσική!

Το επόμενο live που μπορεί κάποιος να σας ακούσει;

Λ.Μ: Θα είμαστε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20 Νοεμβρίου, μαζί με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, τη Μάρω Ραζή και την ορχήστρα των ‘’Κιθαριστών’’, στη σειρά ‘’Γέφυρες – Μέρες κιθάρας’’.  Χατζιδάκις, Vivaldi, Queen, Nino Rota,Τσιτσάνης, Μπουντούνης κ.ά. Η συναυλία αυτή θα είναι κάτι σαν ‘’καντάδα’’, όπως την ονομάσαμε, στον Μάνο Χατζιδάκι, με μουσικές δικές του, μουσικές που είχε αγαπήσει, αλλά και μουσικές που το ανοιχτό μυαλό του σίγουρα θα αγκάλιαζε. Δε θα λείψουν βέβαια οι πολλοί συνδυασμοί και οι εκπλήξεις!

Σχεδιάζετε ίσως κάποιου είδους tour;

Κ.Μ: Κάναμε ήδη μία εξόρμηση στη Βόρειο Ελλάδα και τώρα το πρόγραμμα μες στο Δεκέμβρη θα έχει, παράλληλα με το CD και κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα, Πάτρα, Τρίκαλα, Λιβαδειά… και βλέπουμε!

Πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας;

Λ.Μ: Έχουμε βέβαια τη σελίδα String Demons στο facebook, https://www.facebook.com/string.demonsΆref=hl , όπου εκτός από τα νέα, τις ανακοινώσεις συναυλιών, τα βίντεο, μπορεί κανείς εύκολα να επικοινωνήσει με εμάς!

Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε!

Ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε ό, τι καλύτερο!

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook
Twitter GooglePlus