page top

Κάτω από το Δέρμα (Ταινία)

Επιμέλεια : Αλέξης Παπαζήσιμος

Δημοσιεύτηκε 7/1/2021 10:34

Κάτω από το Δέρμα (Under the Skin)

‘’Πρόκειται για έναν κόσμο βαθύτατα εναλλακτικό αλλά και για έναν κόσμο πολύ κοντά στον «δικό μας»’’

Αν κάποιος έχει δει το Ερωτικό Κτήνος ή το Birth τότε γνωρίζει το ποιόν του Jonathan Glazer και το πως βλέπει τα πράγματα σαν σκηνοθέτης.


Η ταινία Κάτω από το Δέρμα, δημιουργία επίσης του ιδίου, είναι ιδιαίτερη σαν και τις προαναφερθείσες και θα τρομάξει τον μη μυημένο. Πρόκειται για έναν κόσμο βαθύτατα εναλλακτικό αλλά και για έναν κόσμο πολύ κοντά στον «δικό μας».

Η υπόθεση αφορά μια εξωγήινη οντότητα (Scarlett Johansson), που φτάνει στην Γη, και συγκεκριμένα στην Σκωτία, όπου με ένα λευκό φορτηγό πάει από πόλη σε πόλη, διασχίζει αυτοκινητοδρόμους και περνάει ακόμη και από έρημα μαγευτικής ομορφιάς τοπία, αναζητώντας-κυνηγώντας, άντρες θύματα όπου τους πλανεύει με την ομορφιά της και τους οδηγεί σε ένα «σπίτι» αλλόκοσμο και απίστευτα εξωπραγματικό. Εκεί τελικά παγιδεύονται ολοκληρωτικά...

‘’Γιατί μπορεί να δείχνει ανθρώπινη αλλά κάτω από το δέρμα είναι κάτι άλλο’’

Η ταινία πριν προλάβει να συμπληρώσει το πρώτο δεκάλεπτο, έχει ήδη προκαλέσει συναισθηματικά με τα πλάνα της άφιξης της οντότητας, με το σχεδόν ανέκφραστο και ψυχρό πρόσωπό της, να προετοιμάζεται για την περιήγησή της στην Γη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η έλλειψη διαλόγων, που υπάρχουν, ουσιαστικά, μόνο όταν εκείνη προσπαθεί να επικοινωνήσει και να παρασύρει τα θύματά της. Όταν δε είναι σιωπηλή «ανακατεμένη» με τους ανθρώπους, κυριαρχούν οι φωνές αυτών που περπατούν στο δρόμο, στα εμπορικά κέντρα, στις βραδυνές τους εξορμήσεις ή ακόμη και όταν επιστρέφουν από αγώνες ποδοσφαίρου. Η εικόνα αυτή σε κάνει να νιώθεις το εξωγήινο της παρουσίας της. Γιατί μπορεί να δείχνει ανθρώπινη αλλά κάτω από το δέρμα είναι κάτι άλλο.

Η Σκωτία, μια έντονα υποβλητική και ξεχωριστή χώρα μοιάζει να την αγκαλιάζει και να κρύβει την πραγματική φύση της. Φαίνεται όμως πως έχει έναν επιπλέον σύμμαχο-προστάτη. Έναν μοτοσυκλετιστή που την ακολουθεί σιωπηλά σε αυτή της την πορεία.

Η μουσική υπνωτίζει, κυριώς όταν εκείνη βρίσκεται με το θύμα της στο «σπίτι»...σε ημίγυμνη ή τελείως γυμνή κατάσταση. Εξίσου υπνωτιστικοί είναι οι ήχοι του φυσικού περιβάλλοντος. Ο αέρας στα δέντρα και την θάλασσα, αλλά και τα ίδια τα τοπία απλά σε ανατριχιάζουν και σε κάνουν να ονειρεύεσαι ότι βρίσκεσαι εκεί.

Έτσι…Προβάλεται ένας κόσμος βγαλμένος από τα βάθη του υποσυνείδητου.

‘’Ξυπνά όλο το φάσμα των συναισθημάτων και αυτό είναι που την κάνει μοναδική’’

Είναι μια ταινία που απευθύνεται σε λίγους και καλά προετοιμασμένους θεατές. Είναι «δύσκολη», «σκοτεινή», «ομιχλώδης» και «παγωμένη.» Ξενίζει, τρομάζει, αναστατώνει. Ξυπνά όλο το φάσμα των συναισθημάτων και αυτό είναι που την κάνει μοναδική. Αυτό και μια μελαχρινή Scarlett Johansson που για ακόμα μιά φορά αποδεικνύει το πόσο ταλαντούχα και το πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι.

 

Σχολιάστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 • Snowpiercer (Ταινία)

  Το περιβάλλον και φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή πάντα είναι στο προσκήνιο και μας απασχολούν όλους, τα τελευταία 10 χρόνια μάλιστα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας...

  περισσότερα >
 • Nebraska (Ταινία)

  Η πραγματική ομορφιά ενός ανθρώπου είναι η γύμνια του. Είναι η πραγματικότητά του, πέρα από το μάτριξ της φαντασίωσης που έχουμε...

  περισσότερα >
 • Το Μικρό Ψάρι (Ταινία)

  Ο Οικονομίδης σε αυτή την προσπάθεια χτίζει ένα συνεπή κινηματογραφικό κόσμο ο οποίος έχει την δική του ταυτότητα, προσόν καλλιτεχνικό που πρέπει να του πιστωθεί...

  περισσότερα >
Facebook
Twitter GooglePlus